CoCopusjes als ondersteuning voor levens aan een zijden draadje.

Een geboorte is een intense gebeurtenis voor ouders en hun familie. Maar soms loopt de zwangerschap niet altijd van een leien dakje en komen kindjes in de couveuse terecht. Bijna iedereen zal wel een mama of papa kennen die met een portie onzekerheid en ongerustheid haar/zijn kindje in het ziekenhuis bezoekt. Een kindje aan allerlei draadjes, lichtjes en piepende geluidjes van een toestel.

“Hé, wat een leuke draadjes!”, denkt baby Marie. *friemel-friemel* “Oei, dit ging niet goed. Auw! Een nieuwe prik. Dat vind ik niet leuk.”

“Hé, wat is dit? Zachte draadjes met een bolletje eraan.” *friemel-friemel*

Happy baby, happy ouders.

Die zachte draadjes met een bolletje eraan zijn de octopusjes van vzw CoCopus. De octopusjes zijn gehaakt door vrijwilligers, van 16 tot 90 jaar, volgens een vast, geregistreerd patroon. Jaarlijks zijn er ongeveer 4.000 octopusjes (thuis en tijdens haak-ins gehaakt) nodig om te leveren bij de ziekenhuizen Heilig Hart Tienen, UZ Leuven, Heilig Hart Leuven, AZ Diest, UZ Gent en AZ Jan Portaels Vilvoorde om couveusekindjes (soms letterlijk) en hun ouders te ondersteunen.

De octopusjes hebben tentakels waar de baby’tjes aan kunnen friemelen zodat ze hun infuusjes met rust laten. Ze bieden ook ondersteuning om het baby’tje op z’n zij te laten liggen door het als steun in het rugje of vooraan aan het buikje te plaatsen.

Octopus met hoge eisen

Veerle Marsoul licht even toe hoe ze te werk gaan: “Couveusekindjes zijn een heel kwetsbare groep.  Daarom moeten de octopusjes aan strenge eisen voldoen.  Wij werken met een eigen, geregistreerd patroon, dat enkel voor vzw CoCopus gebruikt mag worden.  

We verzamelen de ingeleverde octopusjes en onderwerpen ze aan een keuring. Voor aflevering in de ziekenhuizen worden de verschillende octopussen volgens een goedgekeurde procedure gewassen, gedroogd, individueel ingepakt met een label en naar de ziekenhuizen gebracht.”

Elk couveusekindje krijgt na de geboorte 2 octopusjes.  De verpleegkundige zal in samenspraak met de behandelende arts de octopusjes bij in de couveuse leggen of aan de ouders bezorgen.

Octopusjes die afgekeurd worden, kunnen gerepareerd worden, maar kunnen eveneens een steun zijn voor het broertje of zusje, dat dan een zekere verbondenheid kan voelen. Verder worden ze ook gebruikt voor andere doeleinden, zoals in een rusthuis bij dementerende bewoners, die dit gebruiken als ‘frutseldiertje’ of op een voelschort, als spelletje,… Geen enkel octopusje gaat dus verloren.

Steun vzw CoCopus

Vzw CoCopus bestaat sinds 2015. Twee van de bestuursleden komen uit Tienen, alsook een aantal van de haaksters,  en ze doen dit geheel vrijwillig. Alle 40 à 50 haaksters – 100% vrouwelijk, kom op mannen! – zorgen zelf voor hun materialen en dat wil de vzw graag anders zien.

“Het zou leuk zijn als we onze trouwe vrijwilligers kunnen steunen door hen materiaal vanuit de vzw aan te reiken. We proberen zoveel mogelijk bedrijven en serviceclubs aan te schrijven voor sponsoring, maar dat is een tijdrovend werk. Daarom maken we vaak zelf knuffels, zorgenvriendjes e.d. om te verkopen op kerstmarkten of braderieën. Maar als we echt al het materiaal voor onze haaksters gratis zouden voorzien, hebben we ongeveer 6.000 euro per jaar nodig om rond te geraken (garen, naalden, vulling, verzekering,  alle kosten voor de was/keuring, drukwerk, enzovoort.)”, vult Veerle aan.

Dit jaar zal er ook een actie met Music for Life lopen, waarvan een deel van de inkomsten besteed zullen worden aan de aankoop van garen, die ze aan hun haaksters zullen geven, afhankelijk van het aantal octopusjes dat ze afleveren.

Het Glazen Huis, dat ditmaal op de Grote Markt zal staan, heeft ook voor vzw CoCopus een actie op touw gezet. Maar ook het personeel van het ziekenhuis Heilig Hart in Tienen organiseert regelmatig een interne actie om hen te ondersteunen.

Kom mee haken op Wereldprematurendag!

Vrijdag 17 november 2017 is Wereldprematurendag. Dit is de doelgroep van vzw CoCopus, dus organiseren zij een ‘haak-in’ van 10u – 17u doorlopend in de cafetaria van Heilig Hartziekenhuis in Tienen. Iedereen, met of zonder ervaring, kan langskomen (geen inschrijving vereist) om mee te haken of te leren haken. Er zijn starterspakketten en haaksters die het je aanleren aanwezig. De kosten zijn 5 euro zonder haaknaald en 7,5 euro met haaknaald. Eigen materiaal meebrengen is mogelijk, zolang het aan de vereisten voldoet.

Wil jij ook octopusjes haken?

Wil je dit graag in groep doen? Ken jij een fijne locatie? Contacteer vzw CoCopus om een haak-in te organiseren in Tienen via de contactpagina.

Verder kan iedereen zich aansluiten om thuis, op de trein, tijdens de lunchpauze op het werk,… octopusjes te haken en binnen te brengen op één van de afleverpunten.

Het patroon en de vereisten zijn op de website te vinden.

De gemiddelde tijd voor een gevorderd haakster om één octopus af te werken, bedraagt 1 uur. Hoeveel je er jaarlijks inlevert, maakt niet uit. Elk extra octopusje is een steun voor een couveusekindje.

Haak jij ook (al) mee?

Auteur: Evy Ceusters

Fotograaf: Pandof Fotografie