Hip en trendy eten in eigen stad.

7 februari. Met stip in de agenda genoteerd. Eindelijk de opening waarvan men in Tienen al maanden sprak: die van restaurant Melchior. En dat dan nog in één van de mooiste panden van de Veemarkt.

IMG_6967

We keren terug naar 9 januari, toen er plots een bericht van melchi-or.be in mijn mailbox zat.  Ik had me een maand voordien geregistreerd op de website. Bij het lezen van de naam van het restaurant moest ik me, waarschijnlijk zoals vele Tienenaars, even in de ogen wrijven. Zou een restaurant zich echt gaan vernoemen naar een Tiense oud-kinderarts? Het leek te gek om waar te zijn.

Ik kwam er al snel achter dat de chef, Gilles Melchior, zijn naam aan zijn eigen zaak had gegeven. Een naam die meteen zou blijven hangen én dat heeft zo zijn voordelen in moderne tijden. Maar goed, we wijken af. Het mailtje kondigde aan dat het restaurant zou openen op 7 februari en dat reservaties vanaf nu mogelijk waren. Slechts 2 muisklikken verder lag mijn voorkeur voor vrijdag 10 februari om aan te schuiven voor een eerste Melchior diner al vast.

IMG_6965

Op 10 februari om 20u stapten mijn vrouw en ik het prachtige herenhuis binnen en bij het openen van de toegangsdeur toverde de pracht van de nieuwe zaak meteen een een ‘wow’ op onze gezichten. Het werd meteen duidelijk dat hier kosten noch moeite waren gespaard om het pand om te toveren van een klassieke bloemenzaak tot een hip en klassevol restaurant.

Restaurant Melchior is een absolute eyecatcher voor Tienen, een echte Tiense Topper.

 

Aan de deur werden we meteen opgevangen en begroet door een vlotte, hip geklede jongedame die ons meteen begeleidde naar onze plaatsen. Het werd geen klassiek tafeltje voor twee, maar lekker stoer aan de toog, waar we een mooi uitzicht hadden over de hele zaak. De jassen werden weggeborgen in een prachtige wandkast, de menu’s werden vlot gepresenteerd en het aperitief werd in no-time uitgeschonken door de goedlachse bartender. Gezien mijn alcoholvrije periode werd een lekkere non-alcoholische cocktail gepresenteerd die me zin deed krijgen om er nog eentje te bestellen.

IMG_6979

Culinair kozen we voor het menu van de chef, waarin we in 4 gangen de talenten van Gilles konden ontdekken. Verder biedt de menukaart je de kans om elk gerechtje apart te ontdekken of je kan ook kiezen voor een ‘Taste for two’, een formule waarin je gerechten kan delen met twee.

Starten deden we met twee écht superheerlijke amuses, waardoor we meteen wisten dat we in een nieuwe topzaak zaten. Hét moment van de avond was voor ons het voorgerecht: de makreel met avocado, sake en boekweit was echt een topper.  Nadien volgden nog heerlijke varkenswangetjes, hoevekip en een heerlijk dessert.  Afsluiten deden we met heerlijke verse muntthee.

IMG_6955

Op het einde van de avond was de conclusie snel getrokken. Dit is een zaak waarvoor wij in het verleden naar Leuven, Antwerpen en andere steden zouden rijden. Dat zo een mooi en culinair restaurant nu in onze thuisstad ligt, is een prachtige troef. Er moet naar onze mening al veel mislopen als deze zaak de komende jaren geen Michelinster zal halen. Restaurant Melchior is een absolute eyecatcher voor Tienen, een echte Tiense Topper.

Auteur: Jan Schevenels

Foto’s: Jan Schevenels