Peter Rydlakowksi blikt terug op 10 jaren Tienen.

Creatieveling Peter Rydlakowski laat ons in zijn oergezellige huis voor een babbel over het leven dat hij heeft opgebouwd in Tienen. Samen met vrouw Cynthia, zoontje Mauro en katje Minou maken we het ons gezellig voor het haardvuur.

Tien jaar geleden zijn wij van Koersel Kapelleke naar Tienen verhuisd. Mijn vrouw Cynthia en ik werkten beiden in Brussel en de huizenjacht bracht ons naar deze stad. Brussel was te druk om echt te wonen, en Koersel Kapelleke was voor ons dan weer wat te saai. Tienen situeert zich qua omvang hier wat tussenin. Men zegt wel eens dat er niets te doen is in Tienen, maar eigenlijk vinden wij dat hier veel mogelijkheden zijn, komende van Koersel. Ik zeg wel eens dat ik 37 jaar te laat naar Tienen ben gekomen!

Veel mensen die in onze stad wonen, komen van overal. Cynthia is zelf oorspronkelijk afkomstig van Buenos Aires in Argentinië. Wat haar meteen opviel, was de vriendelijkheid van de mensen in Tienen. Deze stad is ook uitstekend voor families en met de komst van onze zoon Mauro (7) is dat wel belangrijk. Tienen is een grote stad met veel activiteiten, maar toch geeft het vooruitzicht Mauro alleen op pad te laten gaan in deze stad geen beangstigend gevoel (in vergelijking met Brussel).

Ik ben van opleiding een mecanicien, maar heb daarna nog productontwikkeling bijgestudeerd. Zo heb ik zelf de ‘pet-clip’ en de ‘flambajam’ ontworpen. De ‘pet-clip’ is een handige tool om je drankfles bij te houden, zonder je handen daarvoor te moeten gebruiken. Je hangt het flesje via de clip gewoon om je nek. Vooral op festivalweides is dit een succes. De ‘flambajam’ zorgt ervoor dat je heel wat brochetten in één keer kan presenteren op tafel terwijl ze warm worden gehouden door een centraal vuurtje met brandende whisky . Men kan ook de brochetten flamberen bij de klant aan tafel door middel van cognac (voor meer info, surf naar dit artikel). Zowel voor mijn hobby als professioneel ben ik bezig met productontwikkeling en ja hoor, ik kan er mijn slaap voor laten ;-).

Naar aanleiding van onze tien jaren in Tienen hebben wij onlangs nog een feestje gehouden met ondersteuning van onze zelfgebouwde Argentijnse  barbecue.

Naar aanleiding van onze tien jaren in Tienen hebben wij onlangs nog een feestje gehouden met behulp van onze zelfgebouwde Argentijnse barbecue. Ik heb ook de tuin aangepakt tijdens de verbouwing van ons huis. Wanneer wij buiten feestjes geven, kunnen onze gasten plaatsnemen rond de grote eigengemaakte tuintafel, met in het midden een  terrasverwarmer. Je  merkt duidelijk de Zuid-Amerikaanse architectuur in huis en buitenshuis.

Via OpgewekTienen ben ik in contact gekomen met de traditie van de Tiense Reuzen. De organisatie zocht nog mensen met wat kennis van techniek om de hoofden van de Reuzen rechtop te houden en dragers voor de Reuzen. De hoofden konden vroeger wel 20 à 25 kilo wegen per hoofd, maar via 3D-techniek en de hulp van een vrouw die nog in riet vlecht, hebben we hier een mouw aan kunnen passen.

Ik ben trots op Tienen, er is vanalles in deze stad te doen, maar niets is hier echt overheersend. Dat maakt Tienen volgens mij wel uniek.  

Ik ben trots op Tienen, er is vanalles in deze stad te doen, maar niets is hier echt overheersend. Dat maakt Tienen volgens mij wel uniek.  Tienen bezit ook de tweede  grootste markt van het land, al denk ik dat het de grootste is ;-). Mijn zoontje Mauro trekt graag naar het Vianderdomein, het zwembad en het skatepark aan het Houtemveld. Er zijn ook mooie fietsroutes in de buurt, wij fietsen graag op de route langs de oude spoorwegbermen. Om iets te drinken ga ik graag naar café Het Wiel op de Veemarkt. Tafelen doen we doorgaans in restaurant Den Ors. Wij houden van grillen en dat kan je tot op heden nog niet vinden in Tienen zelf .  

Wat ik opmerk is dat het bestuur van Tienen meer en meer via social media werkt en opmerkingen van burgers hierdoor ook sneller oppikt. Persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld problematisch dat er veel te snel wordt gereden in Tienen. Onze straat lijkt wel uit te nodigen om een stuk harder te rijden dan verantwoord. Wat heel wat Tienenaars zelf misschien nog niet weten, is dat er in Tienen (Grimde) enkele Gallo-Romeinse tumuli te bezichtigen zijn. Deze tumuli zijn eigenlijk grafmonumenten. Museum ‘Het Toreke’ is zeker de moeite om te bezoeken als men meer wil weten over de vondsten onder de 3 tumuli.

Auteur: Kim Rutten

Fotografe: Lotte Hendrickx