Speeddating zonder dating: de singles tafel bij Bart De Bondt.

Interview_BartDebondt_LOHXphotography (2 van 4)Lekker eten heeft altijd een speciaal plaatsje in mijn hart gehad. En laat het nu net lukken dat ik langs mocht gaan bij een van mijn favoriete restaurants in Tienen, Bart De BondtVoor Valentijn hebben Natacha en Bart ook aan de singles onder ons gedacht. “Het is niet omdat je alleen bent, dat je moet worden uitgesloten.”

Wanneer ik bij Bart De Bondt binnenstap, komen de heerlijke geuren uit de keuken me al tegemoet.  Natacha verwelkomt me met een stralende glimlach en nodigt me uit om aan een van de gezellige tafeltjes plaats te nemen. Bart is nog even bezig in de keuken, terwijl Natacha en ik al gezellig beginnen te kletsen. Bart en Natacha zijn twee ‘nieuwe’ Tienenaars. Natacha is afkomstig uit het Mechelse, Bart uit Sint-Jans-Molenbeek. “Sinds kort weet iedereen waar dat ligt ”, lacht Natacha.

“Wij zijn in Tienen verzeild geraakt enkel en alleen door de zaak”, gaat ze verder. “We waren maar 22 en we zochten een zaak om uit te baten, maar waar we ook zouden kunnen wonen. Dan mag je eigenlijk al niet te moeilijk doen over de locatie. We zijn hier op een dinsdagochtend een kijkje komen nemen en het was die dag net markt. En we zagen het eigenlijk meteen zitten. We zijn op verschillende plaatsen gaan kijken, maar je bent met 2 en dus was het belangrijk dat we allebei een klik zouden hebben met zowel de zaak als met de ligging. Het was een drukke bedoening met de markt en we hadden allebei zoiets van … ja, we zien het zitten, een beetje een coup de foudre.”

Interview_BartDebondt_LOHXphotography (3 van 4)

Bart en Natacha hebben ook een bijzondere visie. “Wij proberen toegankelijk te zijn. Soms schrikt de voorgevel een beetje af, dat is wel jammer. Want uiteindelijk zijn we wel heel toegankelijk: we vragen 37 euro voor 3 gangen, waaruit je zelf een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert kiest. Zowel vegetarisch, vis, vlees als gevogelte. Je vindt altijd 3 van deze componenten terug. We zijn heel seizoensgebonden: asperges moet je eten in het aspergeseizoen, wild eet je best in het wildseizoen, … daar houden we echt wel rekening mee.

We proberen ook toegankelijk te zijn voor een jong publiek, omdat niet iedereen al de middelen heeft om te gaan uit eten. Daarom zijn we ook betrokken bij Jong Keukengeweld, een initiatief om jongeren gastronomie te leren kennen. Ze betalen 45 euro voor drie gangen, inclusief dranken. Je kunt het vergelijken met musea die soms gratis hun deuren openen voor jongeren. We willen aantonen dat het niet altijd duur hoeft te zijn. Het leuke is dat we intussen trouwe klanten hebben die ons leren kennen hebben via Jong Keukengeweld. Klanten die intussen afgestudeerd zijn, werken en zelf kinderen hebben, en dat is heel leuk. Binnenkort is er weer een nieuwe editie en dan delen we die via onze Facebookpagina.

Interview_BartDebondt_LOHXphotography (4 van 4)We zijn intussen al twaalf jaar bezig en ik heb kinderen over de vloer gehad van tien, twaalf jaar. Die hebben intussen een lief en komen nu terug. Of communicanten die nu terugkomen met hun vrouw. Kinderen zijn de toekomst, en dat is geweldig.” Wat vindt Natacha zelf het lekkerste gerecht op de kaart?  “Dat is een moeilijke, hé, ik eet zoveel graag”, lacht Natacha. “De desserts, maar dat mag ik niet zeggen natuurlijk. We hebben momenteel een stoofpotje van kalfs, afgewerkt met pickles. Dat vind ik een heel tof gerecht, want dat is ook een traditioneel gerecht met een extra touch. Het stoofpotje wordt geserveerd met seizoensgroentjes: erwtjes, boontjes, worteltjes, … dat vind ik superlekker.” Bart maakt het liefst vleesbereidingen klaar, hazenrug tijdens het wildseizoen is een van zijn favoriete gerechten. Zijn favoriete keukentool is de mixer. “Je kunt je sauzen nog eens mooi opmixen, je brengt kleur in iets. Die mixer wordt thuis ook heel veel gebruikt.”

De bedoeling is niet om mensen aan elkaar te koppelen, maar wel om iedereen afzonderlijk en tegelijk ook samen een leuke avond te bezorgen.

Voor Valentijn hebben Natacha en Bart ook aan de singles onder ons gedacht. “Ik heb zelf een aantal vrienden die single zijn en soms wil je die dan koppelen maar dat verloopt niet altijd geheel volgens plan. En het is niet omdat je single bent, dat je met Valentijn niets mag doen. Het is niet omdat je alleen bent, dat je moet worden uitgesloten. Net zoals je als koppel niet verplicht bent om Valentijn te vieren. We hebben een grote tafel vooraan voor de singles. De bedoeling is niet om mensen aan elkaar te koppelen, maar wel om iedereen afzonderlijk en tegelijk ook samen een leuke avond te bezorgen. Dat is het opzet. We zijn al dertien jaar getrouwd, maar ik denk dat als ik zelf single zou zijn, ik ook zou aanschuiven aan zo’n tafel. Je leert altijd wel weer mensen kennen op deze manier. Speeddating, maar dan zonder de dating.

Interview_BartDebondt_LOHXphotography (1 van 4)Het gebeurt dagelijks dat er klanten zijn die alleen komen eten. Je hoort soms verhalen van mensen die een supplement moesten betalen omdat ze alleen aan tafel zaten. Dat vind ik niet kunnen. Of ze met twee zijn of alleen, laat iedereen gewoon op zijn eigen manier een gezellige avond beleven.” En wordt er nog iets speciaals voorzien om de singles in de watten te leggen op Valentijn?  “Sowieso, maar dat ga ik niet verklappen”, lacht Natacha hartelijk.

Auteur: Jessie Persoons

Fotografe: Lotte Hendrickx

Website restaurant Bart De Bondt