TIENEN 1000 JAAR

Op 7 december 2016 vond in de Sint-Germanuskerk de voorstelling plaats van het boek ‘ TIENEN 1000 JAAR – Over het ontstaan van een stad ‘ van Staf Thomas, ere-archivaris van de stad Tienen. In zijn nieuwste boek geeft Staf Thomas een update van het onderzoek naar de wortels van Tienen. Het is een poging om de Tiense geschiedenis van de prehistorie tot de aanvang van de 14de eeuw te actualiseren.

Staf Thomas: “Het was en is nog steeds normaal dat we voor onze kennis over de geschiedenis van Tienen een beroep doen op de werken van pastoor Vincent Bets uit 1860-1861 en van Alphonse Wauters uit 1874. Deze publicaties hebben een grote verdienste, maar er zijn nieuwe gegevens voorhanden. Het is vanuit die vaststelling dat  het idee voor dit boek is gegroeid. Het structureren van de vaak ingewikkelde en met elkaar verweven verhalen was een uitdaging. Het resultaat is een boek dat een massa gegevens bevat waarmee we aan de slag kunnen. Ik hoop van harte dat iedereen die het boek leest en het verhaal over het ontstaan van Tienen verder vertelt, een genuanceerd beeld schetst.”

“Ik hoop van harte dat iedereen die het boek leest en het verhaal over het ontstaan van Tienen verder vertelt, een genuanceerd beeld schetst”.

Wat de auteur sterk interesseert, is dat er op het territorium van de stad, weliswaar verspreid, sinds de prehistorie steeds mensen hebben gewoond. Het is opmerkelijk dat op sites waar initieel onderzoek werd verricht naar Gallo-Romeinse sporen, in oudere lagen sporen van prehistorische bewoning aan het licht kwamen.

In het boek komt onder andere het graafschap Brunengeruuz (Bruningerode), dat gelegen was tussen de Kleine Gete, De Dijle en De Velp, aan bod. In 987 “schonk” keizer Otto III het graafschap aan Notger, bisschop van Luik. We komen ook te weten dat de eerste omwalling van Tienen wordt gesitueerd in de nasleep van de slag bij Hoegaarden in 1013 waarbij het graafschap Bruningerode wordt geannexeerd door Lambert I, graaf van Leuven. Samen met de stad Zoutleeuw beschikt Tienen zo over de oudste omheining in het latere Brabant.

Ander aangehaald feit is dat we ons omstreeks het jaar 1000 op het toppunt van de feodaliteit bevonden, een bestuursvorm waarbij een leenheer zich van de persoonlijke afhankelijkheid van vazallen (leenmannen) verzekerde. Oorlogsvoering en huwelijksstrategie beheersten het dagelijkse leven van de elite. Het is duidelijk dat de geschiedschrijving over Tienen geen rechtlijnig verhaal is maar een kroniek van vele belanghebbenden die ieder op hun beurt probeerden de overhand te halen in de stad.

Het boek ‘ TIENEN 1000 JAAR – Over het ontstaan van een stad’ kost € 29,95 en is te verkrijgen in boekhandel Plato of via staf.thomas@telenet.be.

Auteur: Erik Walravens