Tienen Troef steekt haar licht op bij Atelier Night Light (deel 2).

Gisteren kon je al lezen over het pand waarin ‘Atelier Night Light’ huist (Cinema Nova) en welk aanbod je daar kan verwachten. Vandaag vertellen we het tweede deel van hun verhaal en pikken we op waar we gisteren gestopt zijn: uitbaters Bertin Verstraete en Geert Buysse hebben heel wat interessante samenwerkingen lopen en geven hun inzichten mee over de stad Tienen en haar leuke plaatsjes…

Opdrachten die wij ontvangen zijn heel divers. Wij hebben de expositie van bevriende kunstenaar Jeroen Lemaitre (Animaux Spéciaux in Leuven) mogen verzorgen en hebben de verlichting voor de nieuwe culinaire zaak Melchior in Tienen ontworpen. Ook hebben wij reeds kunnen meewerken aan de plaatsing van een belangrijke kroonluchter bij Yves Saint Laurent in Parijs en de verlichting. Nog een interessant project was het ontwerpen van passende verlichting voor een groot bouwproject in het Art Deco gebouw ‘Chambon’ van de voormalige ASLK in de Wolvengracht in Brussel. Daarnaast worden wij soms aan het werk gesteld dankzij onze expertise voor de restauratie of het afhalen van lusters in monumenten, zoals het stadhuis in Maastricht of op de Nederkouter in Gent.

De European Light & Glass Society probeert de herinnering en het belang van verlichting in onze beschaving te promoten.

Wij zijn lid van de European Light & Glass Society, dat is een vereniging van antiquairs, lusterrestaurateurs- en verkopers, museums en historici.  Samen proberen wij de herinnering en het belang van verlichting (en lusters in het bijzonder) te promoten. Het is toch opmerkelijk dat je in musea allerhande uitleg kan verwachten over schilderijen, de architectuur, de meubels,…maar nooit over de lusters die er hangen? Zonder lusters waren de Salons in Parijs bvb. niet mogelijk en zouden we geen sociaal avond- of nachtleven ervaren. De beschaving heeft dus veel te danken aan (kunst)verlichting.

Pas als je zelf actief bent in Tienen, leer je de stad echt kennen. Tienen geeft zich niet zo makkelijk bloot. Door een zaak te runnen in Tienen, hebben we wel heel wat contacten vergaard.  Doorheen de jaren hebben de handelaars zich wel georganiseerd, Kwixx heeft hier een groot aandeel in. Vroeger waren er verschillende verenigingen voor één publiek en daar is Tienen niet groot genoeg voor. Dat is nu wel heel wat verbeterd. De handelaars zijn echt de draaiende motor van de stad, de schaatspiste tijdens de eindejaarsperiode is daar een mooi voorbeeld van. Peter Van Impe heeft de afdeling van Unizo voor onze regio ook bijzonder goed georganiseerd/geleid. Wat hij allemaal wel niet doet voor Tienen…Peter denkt verder dan enkel het handelsleven in Tienen, hij wil echt zijn maatschappelijke stempel op de stad drukken. Voor ons doet hij deels waar de politiek in tekort is gekomen, namelijk het samenbrengen van mensen.

Pas als je zelf actief bent in Tienen, leer je de stad echt kennen. Tienen geeft zich namelijk niet zo makkelijk bloot.

Het zou mooi zijn moesten er nog enkele ketens naar Tienen komen alsook kleinere winkels, zoals bvb. een alternatieve speelgoedwinkel! Het nadeel van ketens is wel dat zij eerder eenheidsworst voorschotelen en de huurprijzen omhoog zullen duwen, terwijl de lagere huurprijzen net een pluspunt zijn voor deze stad. Anderzijds kunnen grote ketens ook wel meer kleinere winkels naar Tienen trekken alsook shoppers aantrekken van buiten de stad… Er kan ook heel wat meer gedaan worden met de Grote Markt van Tienen, in de zomer zou het toch geweldig zijn moest je op deze markt in het zonnetje kunnen drinken?

Het verenigingsleven ‘boomt’ in Tienen, er is een grote groep van vrijwilligers aanwezig in de stad. Initiatieven zoals Parklife kunnen wij wel smaken. Daarnaast hebben wij ook wel genoten van het Foodtruckfestival, je komt er een ander publiek tegen dan de mensen die doorgaans door de Unizo-evenementen worden aangetrokken. Waar wij graag komen, is de brasserie hier wat verder in de straat: Tiens! De uitbaters zijn heel sympathiek en de brasserie is ‘maar’ een deel van enkele projecten die zij onder andere uitwerken met verschillende vennoten. Je kan bij hen bijvoorbeeld ook terecht voor coaching op individuele en professionele basis op vlak van communicatie. Daarnaast is TuffStuff ook de moeite waard als je op zoek bent naar een apart interieurstuk, alsook Mia Revo voor unieke juweeltjes.

Het opteren voor het leven als zelfstandige is meer een levenswijze dan een beroepskeuze.

Wij gaan niet zo vaak op café of uit huis eten, onze werktijden maken dit soms wat moeilijk. De winkel gaat open om 10.0u en vaak zijn wij niet voor 20u (of later) naar huis. Het opteren voor het leven als zelfstandige is meer een levenswijze dan een beroepskeuze. Als wij dan toch eens iets gaan drinken of eten, zal dat vaak in het Theatercafé zijn wanneer er een jazzoptreden is, of in Het Zwak Moment, de Operabar of Ma Façon. Wij trekken soms naar het Thailand House in de Nieuwstraat, het Libanees eethuis Arax in de Gilainstraat om een hapje te eten. Voor een ijsje stoppen we eens bij Sweet-Art en een broodje halen wij bij Bartholomeus of het t’Baguetje. Wij kijken ook hard uit naar de opening van Melchior!

Auteur: Kim Rutten

Fotografe: Lotte Hendrickx

http://www.ateliernightlight.com/

https://www.instagram.com/atelier_night_light/