Zoveel poesjes op het Houtemveld.

Ben jij ook een crazy catlady (of -men)? Dan ken je zeker de jaarlijkse internationale kattententoonstelling op het Houtemveld. Ken je het niet? Dan overtuig ik je hier waarom je volgend jaar zeker een kijkje moet gaan nemen.

Ieder jaar organiseert Felis Belgica de internationale kattententoonstelling, de grootste show in onze streek, in sporthal Houtemveld in Tienen. Wat moet ik me voorstellen met een kattententoonstelling, hoor ik je denken. Wel, een tentoonstelling met vééééééél katten. Kleine katten, grote katten, langharig, kortharig, zonder haar zelfs. 380 in totaal. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal om op te eten. Niet letterlijk dan, want België is Azië niet.

 

Of toch: je ziet meer en meer Aziatische rassen opkomen zoals de Burmees, de Bengaal en de Oosterse korthaar. Sommige katten zoals de Maine Coon of de Noorse Boskat zou je kunnen verwarren met een wilde leeuw met geverfde vacht. Zo groot zijn ze, en met een gemiddelde van 9 kilogram een kanjer om te knuffelen. Dit ras is echt aan het boomen.

Het wandelen door al die gangetjes met poesjes in kooitjes laat me veranderen in een echte crazy catlady. Veel ‘oh’s’ en ‘coutchiecoutchie’s’ later vind ik dan toch mijn lievelingsras: de Ragdoll. Dit jaar gelukkig meer aanwezig dan voorgaande jaren. Verwar ze niet met een Heilige Birmaan, want hun achterpootjes hebben witte laarsjes in plaats van sokjes. Ik heb zelf zo’n prachtig exemplaar rondlopen.

Helaas zijn veel eigenaars niet zo open en kan je veel van de poesjes niet aaien omdat er een net of plastiek voor de kooitjes is gespannen. Sommige poesjes kijken je dan ook maar triest aan als je ze niet aait. Verwacht je ook niet aan een miauwconcert want deze poesjes zijn rustig en doen wat poezen doen: slapen, eten, drinken, kattenbak, slapen. Al hadden vele katjes niet echt door dat hun kattenbak geen slaapmandje is.

De shows die door Felis Belgica georganiseerd worden, vallen steeds onder de reglementen en richtlijnen van FIFe. Ze onderscheiden 4 categorieën:

  • Categorie 1: Langhaar / Halflanghaar, gekeurd op kleur
  • Categorie 2: Halflanghaar, gekeurd in kleurgroepen
  • Categorie 3: Korthaar
  • Categorie 4: Oosterse en elegante rassen, rexen en sphynxen

In elke categorie worden Best in Show prijzen uitgereikt aan de beste poes, beste kater, beste poes en beste kater castraat, beste junior en beste kitten 4-7 maanden. Daarnaast zijn er ook nog de beste huiskat, beste veteraan en beste kittengroep.De keurmeesters komen uit verschillende landen en keuren de geselecteerde katten één voor één op staartlengte, lichaamsbouw, oren, ogen, vorm, poten, reactievermogen, … Op het einde van de dag was het dan eindelijk zover na het keuren van alle katjes: de prijzen. Ik zag heel wat prachtexemplaren en hun trotse baasjes die met een trofee en cadeau’s zoals kattenbakvulling en droogvoeding naar huis gingen, de revue passeren.

Ook Maurice Reynaers uit Tienen showde zijn Noorse Boskatten, de ‘Stars From Norway’ (http://stars-from-norway.be/). Hij is overigens de organisator van de tentoonstelling in Tienen. Opnieuw een topeditie! Ik was heel blij dat er dit jaar wat meer Ragdolletjes aanwezig waren. Volgend jaar kom ik zeker terug! Tegen die tijd heb ik misschien al een tweede pluizenbol gekocht, want het is toch weer beginnen kriebelen.

Welke (ras)kat heb jij?

Wat is Felis Belgica?

Felis Belgica is een kattenvereniging die als enige vereniging FIFe vertegenwoordigt in België. FIFe staat voor Féderation Internationale Féline en is een overkoepelend orgaan waarbij 40 landen actief zijn betrokken. Een soort van verenigde naties van de kattenwereld zeg maar, met oorsprong in België, Frankrijk en Italië. 

Naast een kattenvereniging, waarvan alle kattenliefhebbers, fokkers en sympathisanten lid kunnen worden, is Felis Belgica ook een federatie waarbij andere kattenverenigingen in België, die onder de koepel van FIFe willen samenwerken, kunnen aansluiten.

Waarom Féderation Internationale Féline?

Felis Belgica heeft voor FIFe gekozen, omdat ze er van overtuigd zijn dat uniformiteit en transparantie noodzakelijk zijn. Door samen te werken met andere FIFe-leden en door dezelfde reglementen na te leven inzake kattenwelzijn, rasstandaarden, showverloop, catteryregistratie, stamboomregistratie en opleidingen van keurmeesters, staat Felis Belgica er garant voor dat de stambomen genieten van internationale erkenning, dat er internationaal nooit cattery’s onder dezelfde of een gelijkaardige naam geregistreerd worden, dat de goed opgeleide FIFe-keurmeesters op de shows steeds volgens dezelfde uniforme rasstandaarden keuren en vooral dat alle aangesloten leden beroep kunnen doen op de kennis van de gezondheids- en welzijnscommissie om zo het welzijn van de katten te verbeteren.

Felis Belgica is van mening dat passie voor katten de landsgrenzen overschrijdt en draagt dan ook het internationale karakter van de vereniging hoog in het vaandel.

Auteur: Evy Ceusters

Fotografe :Evy Ceusters