2016 – Het jaaroverzicht van Jan Croes

Traditiegetrouw is december de maand waarin we terugblikken op het voorbije jaar. Bij TienenTroef is dat niet anders. Tot aan het nieuwe jaar stellen wij de komende weken elke dag een van onze medewerkers aan jullie voor, aan de hand van haar/zijn antwoorden op onze TienenTroef Eindejaarsvragen. Vandaag is dat één van onze eindredacteurs Jan Croes.

Wat vind jij de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van het voorbije jaar?

De verkiezing van Donald Trump, de Brexit, het oprukkend nationalisme: het is steeds meer ieder voor zich.

Wat vond jij dé gebeurtenis van het jaar in Tienen?

Suikerrock. Is dat een open deur intrappen?

Wie is voor jou de persoonlijkheid van het jaar?

Michael Van Peel en Stijn Meuris. Omdat ze de mensen een spiegel voorhouden.

Wat was jouw beste/slechtste tv-moment van 2016?

Het beste: ‘Game of Thrones’, zonder enige twijfel. Ik ben volledig verslaafd aan deze serie! Al mag ‘Vikings’ er ook wel zijn.

Het slechtste: dat moet het 7 uurjournaal op TV1 op de dag van het overlijden van David Bowie zijn geweest. Bowie heeft topsongs gemaakt maar het journaal openen met zijn overlijden en dat vervolgens zonder verpinken 20 minuten volhouden: dat was toch wel een verkeerde inschatting van wat mensen van een journaal horen te verwachten.

Wat vind jij het beste boek, de beste film, het beste toneelstuk/concert en het beste muziekalbum van 2016?

Het beste boek dat ik in 2016 heb gelezen, is niet in 2016 maar in 1866 uitgebracht: ‘Misdaad en straf’ van Fjodor Dostojevski. De huiveringwekkende beschrijving van hoe een dronken meute een paard doodslaat, is lang aan mijn ribben blijven kleven.

De beste film: geen, wegens tijdsgebrek.

Het beste concert is er eentje waar ik potverdorie niet bij was: het optreden van Moderat in Vorst Nationaal. Hoe ik dat weet? Van iemand die er wel bij was. Bovendien kan je hun concert in juni in Berlijn beluisteren op Spotify en als hun optreden in Vorst nog maar in de buurt komt …

Het beste album: de sets van Amelie Lens, een Belgische techno-dj en producer, op SoundCloud en Mixcloud en ‘10 Years Diynamic’, het feestalbum naar aanleiding van de 10de verjaardag van het Duitse ‘underground electronic music’ Diynamic label.

Wat heb je het voorbije jaar geleerd?

Niets komt vanzelf, maar waar een wil is, is een weg.

Wat is jouw goede voornemen voor 2017?

Be happy! Goede muziek blijven ontdekken. Lang leve SoundCloud en Mixcloud! ‘The death of rules and standards’ van Anthony J. Casey & Anthony Niblett lezen; ik wil wel eens weten wat de digitalisering van het recht binnen pakweg 20 jaar zal betekenen voor juristen zoals ik. Mijn steentje blijven bijdragen aan TienenTroef.

Wat mag er voor jou gebeuren in Tienen in 2017?

Initiatieven die mensen samenbrengen: hoe meer, hoe liever. Het maakt niet uit wat. Als het maar mensen uit hun huis drijft en op straat brengt. Het tempo van de werken aan het station mag een ietsjepietsje worden opgedreven. En graag een paar kunstgrasvelden voor de jeugdploegen van KVK Tienen.

Wie moeten we in 2017 zeker interviewen?

Het personeel van het Heilig Hart ziekenhuis. Ik heb in september noodgedwongen een bezoek gebracht aan het ziekenhuis omwille van een klein akkefietje en de opvang door het verplegend personeel was zeer goed.

Wie wens je wat toe voor 2017?

Ik wens iedereen, Tienenaars en niet-Tienenaars, dé klassieker toe:  een goede gezondheid!