Boss Lady Deborah Mariani onder de loep.

Onze reporters lieten zich eerder al verleiden tot een “Pasta by Night” bij Ma Façon, maar ze lieten niet na om ook zaakvoerder Deborah even wat vragen te stellen.

Wat is je link met Tienen?

Ik ben geboren in Leuven maar grootgebracht in Tienen. Ik heb hier altijd gewoond en ging hier ook naar school.

Waarom heb je besloten een zaak in Tienen te openen?

Ik ben fier op het feit dat ik van Tienen afkomstig ben! Ik kan het me niet inbeelden elders een zaak te starten. Sommigen verklaarden me gek, maar ik geloof in het potentieel van deze stad. Mensen moeten niet zo pessimistisch zijn, Tienen heeft veel te bieden. Dat merk ik ook aan de positieve reacties die mijn zaak krijgt. Bovendien ben ik hier dicht bij mijn zussen en broer, mijn familie en vrienden.

Vertel eens wat over je deelname aan ‘Mijn Restaurant’?

Die deelname aan Mijn Restaurant was in eerste instantie omdat koken altijd al een passie is geweest. En ik wilde graag zien hoever we het zouden schoppen. Ik schreef me in voor de grap, samen met mijn zus Rebekka, al was zij helemaal niet op de hoogte. Ik had nooit gedacht dat we erbij zouden zijn!

Mijn Restaurant was een bijzonder goede leerschool. Onderschat het niet, horeca is een enorm zware sector. Als je het niet met passie doet, hou je het niet vol.

Wat is het verhaal achter de naam Ma Façon?

Ik doe de dingen graag op mijn manier. Je weet wat ze zeggen: wat je zelf doet, doe je beter. Ik heb ook nooit voor iemand anders gewerkt, en zou dat ook nooit willen. Ik werk de dingen graag uit zoals ik ze voor ogen heb.

Wat is je concept?

Ik wil lekkere, kwalitatieve en eerlijke producten aanbieden. Een goede keuken met topingrediënten. Ik wil mijn klanten echt verwennen en evolueer mee in de mate dat ik kan volgens de vraag van mijn publiek. Alles wat ik doe wil ik graag doen en er volledig achterstaan.

Omdat een kookwinkel of eetzaak alleen me saai leek, heb ik de twee gecombineerd. Mensen vinden wereldse delicatessen, oerdegelijk kookgerief en een gevarieerd aanbod dranken, waaronder tientallen soorten gin en rum, in de winkel. In het eet- en drinkgedeelte kan je genieten van deze dranken, maar ook van lekkere lunches en zoete happen. Verder staan er ook veel koffietjes op de kaart, want naast een koksdiploma heb ik ook een opleiding tot barista gevolgd.

Vanwaar het ‘Pasta by night’ idee?

’s Avonds sluit ik ten laatste om 18u. Van veel klanten en kennissen kreeg ik te horen dat ze het jammer vinden dat ze hierdoor ’s avonds niet kunnen komen dineren. “Blijf toch eens langer open”, werd me vaak gezegd. Zo kwam ik op het Pasta by night concept. In augustus kan je op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond in mijn zaak terecht voor een beperkt, maar lekker menu.

Ik heb twee tienerzonen, dus koos ik er altijd bewust voor om ’s avonds niet langer open te houden, zodat ik er voor hen kan zijn. Ze zijn nu wel al wat groter en kunnen best wel even alleen thuis blijven. Zeker tijdens de zomermaanden hebben ze heel wat te doen en hebben ze mij niet altijd nodig. Dus wilde ik ervan profiteren en dit concept eens uitproberen. Zeker na mijn schouderblessure, waardoor ik enkele weken out was, kon ik de extra inkomsten goed gebruiken.

Geeft het kriebels om vaker ‘s avonds eten te serveren?

Misschien ga ik wat later openhouden, maar daar moet ik nog wat over nadenken … Ik ben een levensgenieter pur sang en breng graag zoveel mogelijk tijd door met mijn familie. Die komen nog altijd op de eerste plaats.

Wat zijn de troeven en de werkpunten van Tienen?

Ik vind dat er in Tienen een heel leuk en gevarieerd publiek is! Ik hou van mijn klanten. Tienen is een mooie stad. Overal zijn er goede en slechte kanten.

Wat me het meeste stoort, is dat Tienenaren niet fier zijn op hun stad, terwijl ze dat best mogen zijn. En dat er veel mensen geen respect hebben voor hun stad! Kijk maar eens naar al die vuiligheid op straat. Hondenpoep op de stoep. Sigarettenpeuken en blikjes overal. Vreselijk vind ik dat. Vaak ook voor mijn zaak, bah.

 

Waar ga je zelf graag tafelen?

Ik ga heel graag uit eten en doe dat dan ook vaak. In Tienen vind ik De Refugie top, Kopenhagen, Gambrinus en Spijshuis Dieu, noem maar op. Je ziet, lekkere eetadresjes in overvloed.

En je favo café?

Meestal ga ik iets drinken in de Venetiaen in Hoegaarden, omdat ik dan te voet naar huis kan. Dan geeft het niet als ik een glaasje teveel op heb. Bij Pieter en in de Operabar zit ik ook heel graag.

Wat is je favoriete plekje in Tienen?

Ma Facon Foodfollies natuurlijk! Dat is altijd een beetje thuiskomen. In mijn zaak staan ook heel wat meubels en decoratie die van bij me thuis komen. Eigenlijk is de inrichting een soort van replica van mijn eigen woning, haha. Het is dus echt wel mijn eigen plekje… Een ander favoriet plekje? Overal waar mijn zussen en broer zijn!

Auteur: Britt Sterckx

Fotograaf: Pandof Fotografie