Afgelopen woensdag heb ik de Sint-Germanustoren beklommen in de hoop een spectaculair klokkenspel (en uitzicht) te mogen aanschouwen. Ik werd alvast niet teleurgesteld. Tienen beschikt over een rijk kerkelijk patrimonium, en de Sint-Germanustoren is toch echt wel een pareltje (en komt inclusief heel wat authentieke spinnenwebben – die door de gids telkens vakkundig voor ons werden weggeborsteld- en krakende bouwvallige houten trappen).

Een heel klein streepje geschiedenis en een toefje leuke weetjes (de rest laat ik over aan de gids): de toren deed eigenlijk ook dienst als belfort (een kerkelijk belfort dus), en de klok (°1723) die je op het pleintje aan de toren kan bewonderen (de stadsbeiaard) is van de hand van de befaamde Antwerpse klokkengieter Willem Witlockx. De enige andere Witlockxbeiaard is te bezichtigen in het koninklijk paleis van Mafra (Portugal). De groenachtige kleur van de klokken is blijkbaar te wijten aan de Tiense Suikerfabriek… . Het zijn best heel wat trapjes naar boven (de één al wat gammeler dan de ander), maar absoluut de moeite waard. Er zijn enkele tussenstops voorzien om wat op adem te komen en te luisteren naar het woordje uitleg van de gids.

Als beloning voor de fysieke inspanningen kreeg ik een mooi uitzicht over onze stad te zien en ontmoette ik ook effectief de klokkenluider a.k.a. de beiaardier, die enkele stukjes voor ons speelde. De beiaardier ‘huist’ in een houten k(r)otje tussen de klokken (helemaal zoals in de film!), waar de groep nipt in kon worden geperst. Een tip voor een date? Lichaamscontact gegarandeerd!

Wie dus graag een date, een gezinsuitstap of een solo beklimming van de Sint-Germanustoren wil plannen, kan best de datum 30/08/2017 in de agenda aankruisen. Om 19u wordt er verzameld aan de Witlockxbeiaard in het tuintje langs de toren. Luister zeker ook eens naar de beiaardconcerten in juli en augustus, telkens op woensdagavond om 20u.