Twee creatievelingen, een pand met een rijke geschiedenis en hét idee om een creative hub te openen. Meer is er niet nodig om ‘Plan B’ te hebben. De nieuwe hotspot op de Leopoldvest 63, aan de outskirts van het winnende contrei van de eerste editie van de Lazuur. Van straattheater, iets wat absoluut niet plaatsgebonden is, naar een centrale samenkomstplek met een vrij in te vullen functie. Dit plan B zal in goede banen geleid worden door Rutger Cox en David Van Baelen.
Hallo, Rutger en David. Wie zijn jullie eigenlijk?
Hallo. Wij zijn twee creatieve zielen die elkaar toevallig ontmoet hebben tijdens verschillende projecten. Enkele van deze projecten waren straattheateracts, door geregeld nauw samen te werken is onze vriendschap gegroeid. Eén van de kenmerken van straattheater, en wat het ook zo interessant maakt, is dat het niet plaatsgebonden is. Maar na een tijd voelden we beiden toch de drang om op zoek te gaan naar een ‘vaste uitvalsbasis’. Een plek waar we onze creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan, en liefst ook terug in een stad want momenteel wonen we beiden eerder op het platteland.
Terug naar de stad zeggen jullie, waarom?
Wel, we komen beiden uit het stadsleven, maar emigreerden naar het platteland. Ook met ons straattheater bevonden we ons vaak in de stad en ergens begon er toch een gemis te komen naar die stadssfeer. Zelf zijn we niet van Tienen, maar toch merkten we dat er in deze stad vanalles aan het bewegen was, en nog steeds is. In onze ogen is er hier nog veel potentieel en dat is wat ons tot Tienen aantrok.
De keuze voor Tienen was gemaakt, verliep de zoektocht naar een geschikt pand even goed?
Eigenlijk niet. (lacht) We bezochten heel wat panden voor we hier op de Leopoldvest terecht kwamen. Van plaatsen met vloeren waar je zeeziek van werd tot panden die het toch nét niet waren, we zagen heel wat. Al snel beseften we dat ons plan A niet de droom was die we nastreefden en zo zetten we onze zoektocht verder. Op naar plan B, letterlijk. Dit pand stond niet meteen bovenaan ons lijstje, maar zodra we binnen stapten veranderde deze gedachte meteen. Dit was het! Dit pand paste perfect in wat we voor ogen hadden.
Onze creatieve hub zagen we in gedachten al verweven met een koffiehuis, zeker toen we hoorden dat er in het pand jarenlang een café huisde. (Dit typische Art Deco gebouw droeg in zijn beginjaren namelijk de naam ‘Café Waranda’, later zou het ook nog ‘De Congo’ en ‘The Lord’ als naam dragen, nvdr.) Maar dat zal zeker niet het hoofddoel van ‘Plan B’ worden. Wat we met het pand willen creëren is een plek waar mensen kunnen samenkomen. We willen een uitvalsbasis zijn waar ze kunnen netwerken, hun creativiteit kunnen laten borrelen en elkaar kunnen inspireren. Maar langs de andere kant willen we een verlengde van de woonkamer van de buren zijn, zo hoeft de niemand zijn eigen living op te ruimen om de buurt te ontvangen. Buren kunnen de zaak als substituut-woonkamer gebruiken en hier samenkomen voor een goeie babbel.
Als ik het zo begrijp wil ‘Plan B’ de buurt samenbrengen.
Inderdaad. We willen waar we kunnen een nog fijnere buurtdynamiek creëren voor de buren. Zo leenden we onze locatie bijvoorbeeld al even uit voor de overwinningspotluck van de Lazuurwinnaars. Meteen al een schot in de roos, en het enige wat we deden was een plek aanbieden. Ah ja, want welke buurtbewoner moest er anders zijn woonkamer gaan opruimen? En dat is maar één voorbeeld van het soort activiteiten dat op deze plek kan plaatsvinden. Geef ons het zotste wat je kan bedenken en waarschijnlijk vinden wij er wel een plekje voor op een van onze drie verdiepingen.
Het gelijkvloers zal voornamelijk dienst doen als koffiehuis/café/verlengde van de living met de nodige natjes en droogjes. Van een straffe kop koffie tot een fris streekbiertje met na verloop van tijd hopelijk ook een kleine snack. Het bovenste verdiep daarentegen is een grote open ruimte met eindeloze gebruiksmogelijkheden. Denk maar aan een soort polyvalente ruimte waar er workshops gegeven kunnen worden of waar men een toneelvoorstelling kan vertonen. Eerder nood aan een repetitielokaal, ook dat is in onze ogen geen probleem. Alles is mogelijk, zolang je als bezoeker maar zo veel mogelijk een eigen ingeving geeft aan ‘Plan B’.
En de tweede verdieping? Want die hebben jullie precies bewust nog niet vernoemd.
Ja, de tweede verdieping… Daar hebben we zelf al wel enkele ideeën voor. Wel, één groot idee eigenlijk. We zouden er graag onze eigenwijze versie van een escape room maken. Niet het soort kamer waarbij het puzzel-element het belangrijkste is, neen, wij willen ons focussen op het verhaal. We zijn dan ten slotte ook storytellers in hart en nieren, de verhalen uit onze eigen fantasie vertellen we dan ook graag aan anderen. Het puzzel-element zal zeker aanwezig zijn, maar de ervaring is belangrijker dan pakweg zo snel mogelijk buiten willen geraken. Zoals we het nu zien zullen het als het ware mini-filmsets zijn die een heuse ervaring zullen vormen voor de bezoekers. Dit project zal waarschijnlijk wel het meest tijdrovend zijn en is dus wel een droom op lange termijn.
Zelf een kijkje gaan nemen bij ‘Plan B’? Spring eens binnen tussen donderdag en zondag. Of woon op woensdag 6 februari 2019 hun allereerste workshop ‘Homemade muziekinstrumenten‘ bij. Voor meer info, updates en openingsuren kan je steeds terecht op hun Facebookpagina of website.
Tekst: Yana Vandeborne
Foto’s: Elijas Van Hemelryck