In het oog van de lens: fototalent Tharwa

Afgelopen feestperiode kon je haast niet naast de kerstfilms zappen. Klassiekers als ‘Home Alone’ en ‘The Sound of Music’ gaven jong en oud een excuus om ongegeneerd de feesttafel – inclusief het (ik speculeer maar…) (wan)smakelijke gesmek van nonkel Achiel en de afgerafelde anekdotes van tante Zulma – in te ruilen voor de non-judging luie zetel. Ondertussen heeft ‘The Holiday’ blijkbaar ook al de status van cultkerstfilm ontvangen en mij hoor je alvast niet klagen. Niet zozeer omwille van de cast, met toch wel een indrukwekkende lijst aan acteurs voor wat eigenlijk maar een simpele kerstfilm is (lees Jude Law, Kate Winslet, Cameron Diaz, Rufus Sewell en Jack Black), of vanwege de verhaallijn (eenzame mensen vinden elkaar in de kerstperiode), maar omwille van de sfeer die het poppenachtige cottage huisje van één van de filmkarakters oproept.

Ik heb sinds mijn kindertijd al een fetisj voor huizen (reden ook waarom ik de Binnenkijkers graag doe/lees op TienenTroef), en als ik er nu zo over nadenk, vond ik ‘Home Alone’ voornamelijk leuk omwille van het übergezellige huis waarin Macaulay Culkin zijn fratsen mocht uithalen. Maar dat waren de nineties, toen plaatsgebrek en ecologie nog niet zo een hot item waren hier in Vlaanderen. Goed eigenlijk dus dat die piepkleine cottage mee is met de tijd en de trend dat klein ook heel charmant kan zijn (en hierbij leg ik al de eerste link naar het effectieve onderwerp van mijn artikel: fotografe Tharwa Said). We zullen de rokende schoorsteen maar negeren. Laat het toevallig net in dat huisje zijn waar de liefde tussen twee karakters opborrelt, indirect en via de zus van één van de andere filmpersonages. En toen moest ik voor een tweede keer tijdens het halfslachtig (want anders ben je nog een cultkerstfilm, de mensen moeten je al uit het hoofd kennen) kijken naar ‘The Holiday’, denken aan mijn interview met Tharwa, dat ik nog steeds niet fatsoenlijk had kunnen neerpennen. Mijn nieuwe rol als mama heeft zowel voor de vertraging als voor mijn link met haar gezorgd.

Instagramstories

Sinds ik het wormpje in mijn buik ontdekte, dat ondertussen al ontpopt is tot een geweldig schattig babymeisje van vier maanden, ben ik heel wat mama- instagramaccounts, blogs, fotografen,… beginnen volgen. Hopend op gouden tips & tricks, deftige basisinfo (want ik wist – en weet – echt nog letterlijk van niks) en ook wel wat originele insteken. En zo ben ik o.a. tijdens het scrollen doorheen Instagram op de prachtige foto’s van Tharwa Said Photograpy gebotst. Tharwa is gespecialiseerd in newborn babyshoots, familieportretten, zwangerschapsfoto’s en cakesmash shoots met éénjarigen. Eerst dacht ik dat Tharwa een talent was uit het (eens de Brexit geschiedenis is) verre Groot-Brittannië, maar toen ik besefte dat ze zelfs in eigen stad woonde, ontstond het idee haar te interviewen.

Zo gezegd zo (heel wat…later) gedaan. En dus stond ik op een grijze novembernamiddag samen met TienenTroef fotograaf Jeroen voor haar huis. Een kleine, goedlachse en vooral gastvrije Tharwa opende de deur en leidde ons de trappen op naar haar  fotostudio. Haar happy place, zoals ze later tijdens het interview laat vallen wanneer ik pols waar in Tienen zij het liefst verpoost. De studio is zowel praktisch als gezellig ingericht, met zelfs een bank die kan omgevormd worden tot een bed om het borstvoedende mama’s zo comfortabel mogelijk te maken. Want zo een newborn fotosessie kan gerust een drie à viertal uren in beslag nemen, rekening houdend met de tijd die nodig is om de baby even te laten dutten, te voeden, te sussen en in de juiste pose op beeld vast te leggen.

Safety first

Dat ze zelf mama is van twee flinke dochtertjes van 4 en bijna 2 en in Groot-Brittannië werd opgeleid tot kleuterjuf, zal ongetwijfeld ook wel een hulp zijn in haar werk als fotografe van jonge kinderen. Haar oudste dochtertje is eigenlijk de muze geweest om te starten met fotografie. Tharwa kreeg namelijk zelf ooit het voorstel om haar dochtertje te laten fotograferen toen ze 4 weken oud was. De interesse voor fotografie, en vooral ook het belang om momenten op foto vast te leggen, wakkerde aan en werd gevoed door haar man Said. Hij kocht Tharwa voor hun eerste huwelijksverjaardag enige jaren geleden een deftige fotocamera, die zij nu nog steeds in haar bezit heeft. Ondertussen weet Tharwa uit ervaring dat kennis en creativiteit het verschil maakt in fotografie en het dus minder uitmaakt hoe duur je camera is.

Recent heeft zij in Groot-Brittannië nog een sessie gevolgd over de correcte wrapping-methode om leuke maar ook veilige foto’s te maken tijdens haar newborn shoots. Want zeker ook veiligheid mag niet vergeten worden, baby’tjes zijn nog heel fragiel en poses zoals de gegeerde kikkerhouding moeten echt wel met kennis van zaken gebeuren. Omwille van de veiligheid heeft Tharwa ook een cursus eerste hulp gevolgd.

What’s in a name

De naam Tharwa Said Photography, de samentrekking van haar voornaam met die van haar man, heeft ze gekozen vanwege de camera die zij van Said ontving en waarmee ze haar passie voor fotografie effectief kon beginnen uiten. Ze vindt in hem haar grootste supporter en Said stond al vanaf de start klaar om in haar te investeren. Wanneer ik vraag hoe ze haar man eigenlijk heeft leren kennen, krijg ik een heel leuk liefdesverhaal te horen dat kan tippen aan dat van ‘The Holiday’.

Tharwa is geboren in Kenia, maar verhuisde al vlug naar tongtwisting Leicestershire. Tijdens een citytrip naar Brussel een vijftal jaren geleden, werd ze aangesproken door haar toekomstige hubbie, Said. Zelf woonde Said, oorspronkelijk afkomstig uit Somalië, toen nog in Londen. Hij werkte wel al in België (Hoegaarden) en had een link met het thuisgebied van Tharwa via zijn vader, die daar resideert. Tharwa en Said namen de tijd om elkaar goed te leren kennen, maar al snel kwamen er huwelijksplannen en werd ook duidelijk dat Said eigenlijk de broer was van haar beste vriendin! Said woonde al enige tijd niet meer bij zijn familie in Groot-Brittannië en zijn zus had nooit echt over hem verteld aan Tharwa. De wereld kan heel klein zijn.

Tienen

Tharwa en Said verhuisden naar Tienen, een stad die voor Tharwa als thuis voelt. De mensen zijn er in haar ogen heel vriendelijk. Het was ook makkelijk om vrienden te maken, en daar heeft de komst van hun eerste spruit waarschijnlijk wel aan meegeholpen. Kinderopvang De Hartjes zorgt ook voor activiteiten op woensdag waardoor ze meer ouders en hun kindjes kan leren kennen.

Wanneer ik vraag of er veel verschillen zijn tussen Leicestershire en Tienen, kan ze niet vlug iets bedenken. Beide steden zijn best compact, die transitie was dus niet zo overweldigend. Enkel het eten was wel wat gevarieerder in Leicestershire en de Indische takeaways mist ze wel. Ook in Kenia herinnert ze zich veel diversiteit vanwege de invloed van andere culturen via de handel uit Azië en Europa. Tharwa zou graag wat meer afwisseling in het aanbod van eten in Tienen zien, veel restaurants volgen eenzelfde smaakpallet.

De cupcakes van French Made vallen dan wel in de smaak, ook bij haar oudste dochter. Wanneer Tharwa haar (met de fiets, want dat is wel gemakkelijk aan wonen in Tienen) van school gaat halen, is dat de eerste stop die haar dochter wil maken. En dan nog niet zozeer om de cupcakes naar binnen te werken, maar om er in alle gezelligheid te spelen. Daarnaast heeft Tharwa ook een vaste stek gevonden in de 3L Buurtkantine.

Tharwa Said Photography

In België kan Tharwa nog niet aan de slag als kleuterjuf vanwege de taalbarrière. Maar deze ondernemende vrouw was niet van plan bij de pakken te blijven zitten en werkte naast haar deeltijdse job als poetsvrouw haar carrière als fotografe uit. Afgelopen november was de eerste maand dat ze volledig volgeboekt was met fotosessies. Tharwa fotografeert voornamelijk in haar studio (waarbij factoren zoals licht en klimaat kunnen gecontroleerd worden), maar af en toe doet ze op vraag ook sessies in openlucht.

Ze omschrijft haar stijl als tijdloos, licht en fris, met veel geduld en affiniteit voor de kindjes. Aan de gezinnen die bij haar terecht komen, wil ze graag een full service aanbieden. Hiermee bedoelt Tharwa dat ze een volledig afgewerkt product wil leveren, startende met een verkennend gesprek en eindigend met een uitgewerkt (lay-flat) fotoboek met een cover van acryl of wanddecoratie en een slideshow van foto’s met begeleidende muziek om de ervaring compleet te maken.

Spijt komt altijd te laat

Voor newborn shoots is het belangrijk dat het kindje gefotografeerd wordt voor de leeftijd van drie weken, en daarom is het dus nodig dat de ouders tijdig bereikt en geholpen worden. Haar Instagramaccount is alvast goede marketing en mond op mond reclame lijkt ook voor haar te werken. We beseffen soms niet hoe vlug een baby’tje groeit, en zo een sessie is een leuke herinnering aan een tijd die heel snel voorbijgaat. Ook al lijken de dagen en vooral nachten soms eeuwen te duren wanneer je als nieuwbakken ouder genekt wordt door slapeloze nachten en ongecontroleerde uitbarstingen van je baby, of misschien is dat enkel mijn ervaring… .

De snuitjes van mijn eigen (niet meer zo klein) kleintje verdringen nu al stilaan alle andere realiteit. Ik herinner het me nu zelfs (eindelijk) als schattigheid die ik graag op een mooie manier had vastgelegd, en krijg een beetje spijt zelf uiteindelijk nooit een newborn shoot te hebben geboekt. Maar de tijd gaat inderdaad razendsnel en eens ik het gevoel had met haar ergens te kunnen komen, was ze al verre van een newborn baby. Tharwa laat mij weten dat zij net enkele uren per shoot reserveert om alle ‘soorten’ baby’tjes mooi in beeld te brengen, zowel de rustige als de meer temperamentvolle.

Voor ik vertrek geeft ze mij nog de raad om de foto’s die ik zelf heb getrokken ook effectief af te printen, er moest maar eens iets gebeuren met mijn gsm en ook een usb-stick kan gemakkelijk kwijtgespeeld worden. Ze kent me nu al… . Tharwa waarschuwt ook ouders die zelf aan de slag willen met het fotograferen van hun baby om voorzichtig om te springen met poses en ook een veiligheidscursus te volgen.

Ik dacht bij mezelf haar raad op te volgen als een soort van nieuwjaarsresolutie. Wanneer ik dit uiteindelijk neerpen (een nieuwjaarsresolutie van vorig jaar die ik nog niet zo geweldig heb opgevolgd: interviews meteen uittypen), bedenk ik net dat ik dringend werk moet maken van die printouts. Maar we zijn nog maar een paar maanden verder.

Check zeker Tharwa haar Instagramaccount, Facebookprofiel of haar website voor meer voorbeelden van haar werk!

Auteur: Kim Rutten

Fotograaf: Jeroen Geladé