French Made: Vegan, Cupcakes, Pop-up. Veel hipper wordt het niet meer in 2018.

Het klonk je misschien al bekend in de oren: French Made is namelijk geen onbekende in onze mooie stad. In juni kon je op onze blog al lezen hoe de enthousiaste Jennifer Paris elke week rondtrok met haar bakfiets om zelfgemaakte gebakjes te verkopen. TienenTroef is dan ook bijzonder enthousiast om jullie het goede nieuws te brengen: Jennifer heeft nu ook een pop-up in het Oud College!

French Made: wat is dat eigenlijk?

French Made is een plaats waar je van verschillende soorten gebakjes kan smullen: donuts, pudding, cupcakes, taarten, slaatjes én zelfs kaas. En er is meer: goed nieuws voor alle veganisten, want alle gebakjes zijn gemaakt uit volledig plantaardige ingrediënten. Bovendien zijn ze glutenvrij en hoeven mensen die lactose-intolerant zijn of andere allergieën hebben zich geen zorgen te maken over wat ze hier eten. En ja hoor, alles is zèlf met veel liefde gebakken door Jennifer. Speciale bestelling? Daar kan allemaal voor gezorgd worden bij French Made.

Maar wie is Jennifer nu eigenlijk? Jennifer is een Franstalige dertiger, die 17 jaar geleden haar hart verloor aan een échte Tienenaar. Zoals in alle true love stories wonen ze nu gelukkig samen in een mooi huis op de Leopoldvest in Tienen, samen met hun twee kindjes van 2,5 en 7 jaar. En dit zal je niet verbazen: zij zijn VERZOT op de gebakjes van hun mama.  Voor de rest heeft deze bezige bij een vaste job als permanentiemedewerker én reed zij de voorbije 8 maanden rond met haar bakfiets op de markten van Tienen. Sinds vorige maand kan je de vrolijke Jennifer ook terugvinden in een supergezellige pop-up in het Oud College.

Wat is jouw favoriete plek om tot rust te komen in Tienen?

Ik heb niet veel tijd om in Tienen veel te ontdekken, maar ik heb de Paterskerk wel altijd een bijzonder mooie plek gevonden. Meestal is daar ook niet veel volk, waardoor mijn man en ik daar wel vaak tot rust kunnen komen. Tegenwoordig kom ik daar minder omdat ik zo weinig tijd heb. Maar de plaats waar ik eigenlijk écht tot rust kan komen, is achter mijn oven. Als ik aan het bakken ben, mag niemand in de keuken komen. Het probleem is dat de kast waar ik mijn cupcakes in bewaar buiten deze verboden zone valt en mijn kinderen er vaak in slagen om enkele cupcakes te bemachtigen. Dat kost mij soms veel geld (lacht).

Wat zijn volgens jou de positieve punten van Tienen?

Ik ken Tienen ondertussen al 17 jaar. In die tijd heb ik de stad énorm veel zien veranderen. In het begin had ik niet echt het beste beeld van Tienen. Mijn man en ik hebben eerst even in Leuven gewoond, maar toen we een huis wilden kopen hebben we toch terug voor Tienen gekozen. Leuven is leuk als student, maar toen we een baby kregen leek Tienen ons toch een betere optie. In Tienen hebben we uiteindelijk ook ons droomhuis gevonden, waar we vijf jaar geleden naar verhuisd zijn. Toen kregen we de indruk dat we niet het enige gezin waren die de rust van Tienen kwam opzoeken. Bovendien hebben we het gevoel dat er nu meer mensen zijn die de stad vooruit willen helpen. De laatste jaren is Tienen er écht op vooruit gegaan.

Hoe is het concept van French Made ontstaan?

French Made is een uitbreiding van een idee dat enkele jaren geleden geboren is. Ik ben al bijna 6 jaar bezig als traiteur en bakker op bestelling. Zelf zijn we vegans, dus heb ik die lijn ook doorgetrokken naar mijn gebakjes. Alles is dus volledig plantaardig! Na een tijd kwam meer en meer de vraag of ik ook iets kon bakken voor mensen met een allergie: bijvoorbeeld lactose-intolerante mensen. Dus dacht ik why not en ben ik daar direct mee aan de slag gegaan. Toen ben ik ook meteen uitgebreid naar glutenvrije gebakjes. Dat maakte er pas een échte uitdaging van, aangezien glutenvrij en plantaardig combineren bijzonder moeilijk is. Daar bestaan ook nog geen kookboeken van. Ik hou voor mezelf een notitieboekje bij met daarin de verschillende recepten die ik getest heb. Vaak is het trial and error tot ik de perfecte combinatie bekomen heb. De donuts hebben mij 20 pogingen gekost, waarvan de eerste 15 echt verschrikkelijk waren. Maar nu blijven ze zoals ze zijn! (lacht)

Wanneer kinderen met allergieën langskomen zijn ze altijd door het dolle heen dat ze in mijn pop-up uit alle gebakjes kunnen kiezen. Het doet me altijd enorm deugd om het enthousiasme op hun gezicht te kunnen aflezen. Je hoeft natuurlijk wel niet allergisch te zijn om van deze gebakjes te kunnen genieten. French Made is een plaats waar iedereen kan komen smullen!

Gaat het concept aanslaan, denk je?

In Tienen zijn er niet veel plaatsen waar je cupcakes kan kopen. Er zijn ook veel mensen die mij kennen van op de markt in Tienen van toen ik nog met mijn bakfiets rondreed. Mensen waren enorm positief en bestellingen begonnen binnen te lopen. Nu is het voor hen nóg gemakkelijker om mij terug te vinden en moeten ze gewoon het Oud College binnenwandelen. Bovendien zijn er ook veel klanten van buiten Tienen die specifiek plantaardige, glutenvrije gebakjes zoeken. Soms vragen mensen mij waarom ik niet naar Leuven ga met mijn cupcakes, maar ik wil echt alleen lokaal iets aanbieden.

Hoe kom je bij bakken terecht?

Zes jaar geleden moest ik geopereerd worden aan mijn rug en mocht ik gedurende drie maanden alleen staan of liggen. Aangezien ik normaal gezien iemand ben die altijd druk bezig is met veel zaken, was dit voor mij een bijzonder saaie periode. Daarom ben ik toen beginnen bakken, omdat ik dan toch iets kon doen. Ik heb toen een blog opgericht en heb verschillende recepten uitgeprobeerd. En toen heb ik de bak-microbe te pakken gekregen. Daarna ben ik begonnen met op bestelling gebakjes aan te bieden. Een fysieke zaak vind ik wel veel leuker. Voor mij zijn sociale contacten echt bijzonder belangrijk.

Hoe zie je de toekomst?

Ik heb een vaste plaats gevonden op het Torsinplein in Tienen waar ik vanaf september 2019 terug te vinden ben. We hebben een volledig huis gekocht en ons droomhuis op de Leopoldvest te koop gezet. Dus als er iemand een huis zoekt…? (lacht)

Het is een hele grote stap omdat de hele familie erin mee moet, maar ik kijk er wel naar uit!

Voor al wie van Jennifer haar heerlijke gebakjes wil komen genieten, tot juni 2019 vind je haar nog terug in het Oud College.

Openingsuren:

di-vr: 11:00-17:00

za: 09:00-17:00

zo: 09:00-13:00

Vanaf september 2019 vind je haar terug in haar gloednieuwe zaak op het Torsinplein!

 

Auteur: Helena Kinnaert

Foto’s: Annemie Verboomen