Dokapi Mystery Dinner: ‘Remi Moustache, een gezonken Somalische boot en dode Japanse hoeren.’

Een zaterdagavond begin november, op de planning: het mystery dinner van spellenclub Dokapi. Thema van de avond is ‘Gangs of Tienen’. Locatie van al het onheil, het OverKop huis. Bendeleden voor de avond: TienenTroef reporters Helena Kinnaert en Yana Vandeborne. Het zal een avond vol uitgesproken personages, maffia toestanden en louche deals blijken. Oh, en er zouden na afloop ook wel wat lijken kunnen zijn waar men nog van af moet.

 

Een kleine week op voorhand viel er een brief in de bus, bezorgd door de mystery postbode, met daarin info over de recentelijke hervormingen in de Tiense maffia-wereld. Deelnemers kregen ook meteen hun rol en clan mee. Want elke clan zal bestaan uit een samenzweerder, een dubbelspion, een clanleider en iemand die als missie heeft om zélf clanleider te worden.

Dokapi Mystery Dinner
Een kleine week op voorhand viel er een mysterieuze brief in de bus. | © Yana Vandeborne

Okay, maar wat gebeurt er nu tijdens dat Mystery Dinner?

Een laatste briefing wordt gegeven en de clans krijgen een eigen hoofdkwartier toegewezen. Het ‘diner’ zelf zal iets later plaatsvinden, het spel wordt namelijk niet tijdens het eten gespeeld zoals wij, de reporters, eerst dachten. We ontmoeten onze andere clanleden en meteen gaat het hele gebeuren van start.

Met Janus als nieuwe leider wordt de handel weer volledig opengetrokken en kunnen de vijf clans naar hartelust hun waar aan elkaar verpatsen. Trading goods van de avond zijn cash, cocaïne, hoeren, luxewagens en diamanten. Respectievelijk door de vijf volgende clans verhandeld: de Italianen, de Colombianen, de Japanners, de Russen en de Somaliërs. Goederen die duur verhandeld worden, en alleen met zoveel mogelijk voordeel voor de eigen clan. Het zal je dus waarschijnlijk ook niet verbazen dat de eerste deal nog geen vijf minuten na de start van het spel al wordt gesloten. Voor de Italianen liep die een beetje als volgt:

Een greep uit een onderhandelingsgesprek tussen de Italianen en Somaliërs:

  • Remi Moustache: ‘Ik ben op zoek naar blinkende steentjes die ik op mijn pizza kan strooien.’
  • Somaliërs: ‘Haha, die gekke Italianen willen diamanten op hun pizza’s leggen. Dan willen wij cash en coke zien in de plaats.’
Dokapi Mystery Dinner
Onderhandelingen worden gepleegd tussen de verschillende clans. | © Yana Vandeborne

Een eerste slachtoffer valt meteen al pal in het midden van het diner. Alle clanleden verzamelen, voor even met een gemeenschappelijk doel, in het hoofdkwartier van de Russen voor ironisch genoeg Italiaanse pasta. Een bode verkondigt de boodschap dat Silvio, de voorgaande clanleider, vermoord zou zijn. Om zelf nog geen twee minuten later het leven te laten net buiten het Russische hoofdkwartier.

Zit daar dan een tactiek achter ofzo?

De moeilijkheid in het spel is dat je niet weet wie je bondgenoten zijn. Er zijn namelijk zowel handlangers als tegenstanders van Janus, de nieuwe leider. Wanneer je dan eindelijk denkt dat je een bondgenoot gevonden hebt die Janus ook van zijn troon wil stoten, blijkt hij een dubbelspion voor Janus te zijn. Bovendien heeft iedereen zijn eigen agenda, en probeert iedereen de macht te grijpen. Oppassen wat je zegt en niemand vertrouwen is de boodschap!

In de Russische clan wordt een groot complot bedacht om de huidige clanleider af te zetten. Er wordt een deal gesloten met Janus: de Russische bendeleden zullen haar eerst uit de clan stemmen, en Janus zal ervoor zorgen dat ze wordt omgebracht zodat ze achteraf geen wraak kan nemen op de Russische clan. Vervolgens neemt de door Janus verkozen clanleider de macht op.

Le moment suprême

Het hoogtepunt van de avond, de grote climax, staat ondertussen al om de hoek te loeren. De handel valt stil, de laatste plannen worden gesmeed en alle clans worden uitgenodigd door Janus. Er zal duidelijk worden wie het beste handel gedreven heeft en alle clanleiders krijgen de kans om hun vijand(en) uit te schakelen. Alsof we plots in een grote Hollywoodfilm terechtgekomen zijn, pleegt Janus als plottwist zelfmoord. Ter plaatse, in het bijzijn van alle clans, en nemen de Russen de boel over.

Het was beslist een boeiende avond vol met geheimen en verrassingen. Een echte aanrader voor iedereen die zich graag in een rol verdiept en van mysterie houdt! Voor een volgende editie neem je best eens een kijkje op de Facebookpagina van Dokapi.

 

Tekst: Helena Kinnaert, Yana Vandeborne

Beelden: Yana Vandeborne