Goddelijk dineren in Tienen.

Mon Dieu, wat heb ik heerlijk gegeten! Zeer voldaan blik ik terug op een romantisch uitje bij Spijshuis Dieu in de Minderbroedersstraat in Tienen.

Je bent het pand misschien al een paar keer gewoonweg voorbijgelopen, maar achter die prachtige etalage met authentieke piècekes schuilt een intiem restaurantje. De entree neemt je mee terug naar de tijd toen het pand nog een chique kledingzaak was waarbij je in de zaal meteen de rust terugvindt. Hooguit een tiental tafeltjes, antieke spulletjes als decoratie en kleurrijke schilderijtjes met groenten en fruit. Een fijn lichtspel naarmate de avond valt, maakt de sfeer uitermate geschikt voor een gezellige setting.

We worden begeleid naar ons gereserveerd tafeltje achteraan in de zaal. Le moment suprême: de spijskaart. Aan keuze geen gebrek: de Belgische klassiekers, pasta’s, burgers, vlees- en visgerechten maken kiezen niet gemakkelijk. Ook vegetariërs hebben de mogelijkheid om hier te tafelen. Ik probeerde eerder al de klassieker – balletjes in tomatensaus met vers gesneden frietjes en zelfgeklopte mayonaise (om duimen en vingers af te likken) – dus ging ik voor de dagschotel. Geen pintje uit FC De Kampioenen, maar een rundsburger met tomaat, mozzarella, aubergine overgoten met een basilicummayo tussen een sesambroodje geserveerd met verse frietjes en mayonaise.

Tot mijn grote verbazing werden de borden al na 15 minuutjes keuvelen gebracht en dat in een overvol restaurant. Dit getuigt van een tot in de puntjes afgewerkte voorbereiding van de service, want alles is vers. En dan die eerste hap… de burger smelt in je mond, de aubergine geeft een ietwat pittigere toets en de basilicummayo brengt het zoete van de tomaat weer in evenwicht door de zure nasmaak. De frietjes smaken naar echte aardappel zoals je ze thuis niet zelf kan maken en de mayonaise is zoals het toefje slagroom op de taart. De kok weet duidelijk van wanten en is een krak in zijn vak. Dat proef je. In eerste instantie lijkt er niet veel op je bord te liggen, maar al snel voel je je maag vullen en kreeg ik mijn bord zelfs niet volledig leeg.

Ik moest en zou mijn culinaire uitstap afsluiten met een dessert. Omdat zowel mijn partner als ikzelf eigenlijk al voldoende gegeten hadden, kozen we ervoor om een dessert te delen. Een hazelnoot-chocolademousse met gekarameliseerde hazelnoten met twee lepeltjes, alstublieft! Wauw, wat een sensationeel, culinair genot. Zo smeuïg, zo vol van smaak en de krakende hazelnootstukjes in je mond … ik kan iedereen dit dessert aanraden. Je krijgt vergiffenis als je zo selfish wil zijn om dit in je eentje op te lepelen in plaats van te delen.

Dieu, God, geen overroepen naam, want dit hoogstandje in eigen stad mag je niet missen.

Reserveren, liefst enkele dagen op voorhand, is verplicht. Je kan er genieten van een lunch of een diner van maandag tot en met vrijdag en elke dag is er een nieuwe dagschotel en een huisgemaakte taart. Het zal je dus nooit vervelen. Doen hé!

Heb jij er ook al gegeten? Deel zeker je mening met ons en andere Tienenaren!

 

Auteur en foto’s: Evy Ceusters