Helpende hand Rohnny Vanoirbeek.

Op een koude en vooral natte winteravond trokken we naar Hakendover op zoek naar Rohnny Vanoirbeek. Het was even speuren,  maar uiteindelijk kwamen we – weliswaar met behulp van de plaatselijke caféhouder –  aan bij de juiste voordeur, in de schaduw van de machtig mooie kerk van Hakendover. Het werd een oergezellige avond met natjes en droogjes en in gezelschap van zijn Fons(ke), een uit de kluiten gewassen sociale hond. En sociaal is wel het woord dat typerend is voor deze warme mens en zijn entourage… .

_DSC1611Ik ben eigenlijk een geboren ‘Truienaar’, maar werk en woon ondertussen al 30 jaar in Tienen/Hakendover. Zowel ik als mijn vrouw zijn onze hele carrière al werkzaam geweest in de zorgsector. Ikzelf zet mij in voor de stichting Marguerite-Marie Delacroix in Tienen, waar ook mijn vrouw heeft gewerkt. Later is zij dan gestart bij dagcentrum t’Prieeltje, eveneens in Tienen gevestigd. Binnen stichting Marguerite-Marie Delacroix heb ik al de kans gehad verschillende functies te bekleden, wat voor heel wat afwisseling en verdieping zorgt zonder deze instelling te verlaten. Onze stichting (en vele andere instellingen) zorgen mee voor ‘communitybuilding’ en buurtverdichting, maar tevens ook voor de invulling en uitbreiding van een belangrijke economische pijler in Tienen. De zorgsector is zwaar vertegenwoordigd in Tienen en zorgt dus ook voor heel wat tewerkstelling.

We zouden eigenlijk fier moeten zijn op dit uitgebreid arsenaal aan sociale instellingen in Tienen, de mensen zorgen toch voor elkaar!

We zouden eigenlijk fier moeten zijn op dit uitgebreid arsenaal aan sociale instellingen in Tienen, de mensen zorgen toch voor elkaar! Dat is ook meteen de derde pijler van de ‘Tien werken voor meer Tienen’. Ik woon hier al vele jaren, maar de laatste jaren ben ik me pas meer gaan roeren in Tienen mede dankzij de brainstormsessies (Tienenlabs) die werden georganiseerd.  Heel wat interessante mensen heb ik hierdoor ontmoet en uiteindelijk hebben die sessies onder andere geresulteerd in TienenHelpt. Dit initiatief is een platform om mensen die een helpende hand wensen toe te steken, en organisaties die helpende handen kunnen gebruiken samen te brengen. Het project zal op 29 maart 2017 gelanceerd worden! Organisaties hebben altijd hulp nodig en er kan niet altijd beroep gedaan worden op personeel. Ik geef al maar een simpel voorbeeld: ‘s avonds naar de voetbal gaan kan voor mensen echt heel wat betekenen maar het is moeilijk om daar altijd personeel voor in te schakelen.

We willen via TienenHelpt de drempel verlagen om hulp aan te bieden, mensen moeten zeker ook geen schrik hebben om zich ter beschikking te stellen. Je kiest zelf aan welk initiatief en hoe vaak je wenst mee te helpen. Soms volstaat het al om logistieke hulp te bieden. Het is uiteindelijk ook geen éénrichtingsverkeer, iedereen voelt zichzelf beter als je iets kan betekenen voor iemand anders. Aan de basis van de filosofie van TienenHelpt ligt dus duidelijk het principe van gelijkwaardigheid. Ik werk zelf met diep mentaal gehandicapte mensen, hun waarde ligt evenzeer in het feit dat door voor hen te zorgen ik zelf een beter mens word. Het gaat ook niet enkel om mensen met een ‘beperking’, het gaat in het algemeen om mensen die hulp nodig hebben.

_DSC1601Persoonlijk ben ik van mening dat Tienen goed bezig is, ik hoor dat ook van collega’s uit Leuven. Zij vragen mij wel eens wat er gaande is in Tienen :-). Hier in Hakendover is er altijd veel leven geweest voor een gehucht met ongeveer 1400 inwoners. De paardenprocessie, de fanfare, de Landelijke Gilde,… . In Tienen zelf kom ik graag in het Zwak Moment en De Aflaat. Eigenlijk is er veel in Tienen, je moet er gewoon naartoe gaan! Pizza Roma, de Gambrinus, ‘t Loft, allemaal zaken waar ik graag eens binnenstap. Ik zie ook wel leegstand in Tienen, maar dat is niet een probleem dat typisch is voor onze stad. Je ziet het helaas overal. We dienen terug in te zetten op de kracht van het persoonlijke als tegengewicht voor de online verkoop. Vroeger leefden de mensen ook meer bij elkaar. Pas op! Ik ga niet verkondigen dat het vroeger beter was, maar op bepaalde punten was het wél warmer. De mensen zorgden voor elkaar. Er is echter niks verloren, we kunnen proberen hier terug naartoe te gaan. Een mooi voorbeeld is ook het Wereldfeest dat binnenkort zal plaatsvinden in Tienen. Waar ik tot rust kom in de omgeving? Het meest rustgevende plekje in de buurt vind ik dan weer bij mij thuis :-).

De markt moet daarnaast een ontmoetingsplaats worden voor iedereen.

De markt vind ik één van de grootste troeven van Tienen, en we moeten de kans om zelf voorstellen te doen om de markt te verbeteren met beide handen aangrijpen! Ik zit ook in de werkgroep Toegankelijk Tienen en we zouden werk kunnen maken van een toegankelijke markt, er mag geen drempel nog aanwezig zijn die door een persoon niet kan genomen worden. De markt moet daarnaast een ontmoetingsplaats worden. Ik wil niet chauvinistisch klinken, maar in Sint-Truiden loopt iedereen bij wijze van spreken om op de markt te zijn. Ik heb het gevoel dat de straten in Tienen nog veel potentieel hebben, het Spiegelstraatje vind ik al heel plezant om door te lopen. Daarnaast is de omgeving van het Theatercafé in de zomer heel aangenaam. Vooral de vrijdagavonden met de jazzmomenten.

Tienen heeft ook een geweldig cultuuraanbod. Ik vergelijk Tienen met een vat vol ingrediënten waarbij het zoeken naar de juiste dosering meer en meer aan het opleveren is. Ook de verschillende initiatieven zoals Parklife, TienenTroef, opgewekTienen, het Wereldfeest, TienenHelpt, … zijn bewonderingswaardig. Voor een stad met eigenlijk maar 34000 inwoners is dit toch wel speciaal en op die dingen zouden we moeten inzetten. Mijn ‘guilty pleasure’ zijn denk ik het arsenaal aan zware bieren in Het Zwak Moment.

Of Tienen nog iets mist? Een stad maak je eigenlijk zelf. Het is heel gemakkelijk om te zeggen wat niet goed is, wat doe jij om het beter te maken? Als ik dan toch iets moet aanhalen zou ik willen hameren op toegankelijkheid. De stad moet toegankelijk gemaakt worden voor iedereen. Toegankelijke toiletten en weg met drempels!

Auteur: Jan Croes en Kim Rutten

Fotograaf: Philippe Andof

Facebookpagina TienenHelpt