Het Bloesemterras: fruitbedrijf Reynaerts bestaat 105 jaar!

Fruitbedrijf Reynaerts bestaat 105 jaar en wil dit graag samen met u vieren ter gelegenheid van het ‘Bloesemterras’ op 29 en 30 april 2017. Zie programma onderaan artikel. Om u wat in de sfeer van het gebeuren te brengen, geven wij een kort historisch overzicht, met enkele unieke foto’s van het bedrijf, vanaf de oprichting in 1905 als moestuinbedrijf tot in 2017 als fruitbedrijf.

‘Reynaerts Fruit is een familiebedrijf dat al meer dan een eeuw bestaat en met zo’n tien vaste medewerkers werkt. Vandaag telen we op 17 hectare appelen en peren. Die grote hoeveelheid fruit exporteren we naar andere landen, maar een deel ervan blijft bestemd voor thuisverkoop in onze eigen winkel aan de Hamelendreef 81’ aldus de zaakvoerders Marc en Jan Reynaerts.

‘Ons fruitbedrijf wordt reeds 4 generaties lang gerund door de familie Reynaerts. Wij zijn echter de laatste generatie, opvolging is er niet’, melden de broers Marc (64) en Jan (60). ‘Begonnen als een moestuinbedrijf, wordt hier vandaag op 17 hectare fruit geteeld, waarvan 14 hectare peren en 3 hectare appelen’.

‘In 1912 vroeg Petrus Reynaerts (1833-1916) toelating aan burgemeester Ignace Adrien Dony om langs de Leopoldvest een moestuinbedrijf op te starten. Petrus, 4e zoon uit het gezin van Ludovicus Reynaerts (dagwerker/1792-1853), startte het bedrijf op en werd na zijn overlijden in 1916 opgevolgd door vijf van zijn zeven zonen, nl. Ludovicus, Felix Franciscus, Franciscus Xaverius, Eduard (1889-1944) en August. Zij zetten samen het bedrijf verder dat intussen overgebracht was naar de Leopoldvest en waar ook een woning was gebouwd. Aan en rond deze woning bevonden zich serres, een smis, een schrijnwerkerij, stallingen, een schuur en enkele fruitbomen. Het geheel bevond zich waar thans de twee buildings van Residentie Beatrijs staan en noemde men ‘het geleeg’.

‘Naast tabak werden tomaten, meloenen ‘Noire de Carne’, rabarber, kolen en hier en daar wat fruit zoals pruimen, appelen en peren geteeld’ vertelt Marc. 

‘In 1927 vond de eerste intensieve fruitaanplanting plaats met een grote oppervlakteuitbreiding als gevolg’. Het is tussen deze oudste fruitbomen dat volgend weekend het ‘Bloesemterras’ gelegen is.

‘Beetje bij beetje werd dit areaal uitgebreid en verminderde de teelt van groenten. De echte overschakeling van groenten naar fruit deed zich voor aan het einde van WO II. Alle serres werden afgebroken en men ging appel- en perenbomen aanplanten’. Net vóór WO II verhuisde het bedrijf van de Leopoldvest naar de Donystraat, waar meteen de eerste koelcellen geïnstalleerd werden’, vertelt Jan. ‘Deze locatie bevond zich op de huidige huisnrs 36, 38 en 40, waar zich voordien de brouwerij ‘De Rode Poort’, in het Tiens “roewej powet”, heeft bevonden. De Donystraat werd toen nog Vleeshouwersstraat  genoemd’.

Uit het huwelijk van Eduard Reynaerts (1889-1944) met Irma Delport ontsproten zeven kinderen waaronder Frans (1925-1997). Hij zal, samen met zijn neven Adolf en Jules, de zaak verder uitbaten en zo vormden zij de 3e generatie fruittelers. In 1976 vond een tweede verhuis plaats naar de huidige site aan de Hamelendreef. Het bedrijf lag hier eerst op de buiten, maar beetje bij beetje geraakten we ingebouwd en kwamen we te liggen tussen de stadskern en de industrie. Vandaag sluiten we perfect aan op de Feed Food Health-campus, die draait rond voeding voor mens en dier.’

‘In 1991 namen wij, Marc (1952) en Jan (1956), zonen van Frans Reynaerts (1925-1997) en Wivine Lefevre, het bedrijf over. Sinds een vijftiental jaar doen we ook aan hoeveverkoop en verkopen we ons fruit rechtstreeks aan de consument. Door het brede spectrum aan appelen en peren kunnen we ieder wat wils bieden. Daarnaast stellen wij ook ons eigen appelsap en onze eigen fruithoning te koop!’

‘Zo vormden wij de 4e generatie van het familiebedrijf Reynaerts. Maar zoals we reeds aanhaalden is er geen opvolging en zodoende wordt 2017 het laatste teeltseizoen. Het wordt dus de laatste oogst met dezelfde rechtstreekse verkoop aan de consument. Dit tot mei 2018’. Na ons gesprek nodigden Marc en Jan ons én jullie uit om een bezoek te brengen aan het ‘Bloesemterras’. Wij zullen er zeker zijn!

Bloesemterras in Tienen op 29 en 30 april

Tijdens het weekend van 29 en 30 april is iedereen in Tienen welkom op het meest romantische en sprookjesachtige bloesemterras van het Hageland. Vlij je neer tussen de fruitbomen van Reynaerts Fruit. Deze unieke boomgaard is meer dan 100 jaar oud en bevindt zich aan de rand van de stad, vlakbij het recreatiedomein Viander (tussen fietsknooppunt 24 en 26 en aan wandelknooppunt 2). Fruittelers Marc en Jan Reynaerts nemen je graag mee voor een kijkje achter de schermen van hun bedrijf en niemand minder dan Peter van Asbroeck, acteur en gepassioneerd kok, komt fruithapjes maken!

Reynaerts Fruit – Hamelendreef 81 in Tienen
Zaterdag 29 en zondag 30 april open van 10.00 tot 18.00 uur
Inkom gratis (Hapjes en drankjes aan de foodtrucks zijn betalend)
Rondleiding door Marc Reynaerts om 13.00 uur
Kookdemo’s door Peter van Asbroeck om 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Zaterdag 29 april van 8.00 tot 12.00 verkoop van appelen en peren, appelsap en fruithoning.

 

Auteur : Eric Walravens.

Bronnen : Marc en Jan Reynaerts.

Genealogische opzoekingen : Ann Godfroid.

Foto’s : familiearchief Reynaerts, google-maps.