Iedereen beroemd in Tienen

Maandag, vier uur in de namiddag. JaMa beslist de camera te pakken en door Tienen te trekken. We gaan al heel ons leven naar school in Tienen, maar wie zijn de mensen eigenlijk die hier rondlopen? Vandaag gaan we de Tienenaars en de Tiense bezoekers leren kennen. Met onze camera in de hand lopen we over de markt. Het idee was mooi, maar een keer in het centrum klappen we helemaal toe. Het is natuurlijk volledig nieuw voor ons om vreemden aan te spreken. We besloten dat we een stimulans nodig hadden. We stoppen bij de Spar en halen een zakje chips. ‘Na deze zak chips spreken we iedereen aan die we tegenkomen, Jade!’

‘Onze platte Tiense’

Ons eerste slachtoffer wacht voor haar appartement in de Broekstraat. Haar hoofd is weggedraaid, maar dat weerhoudt ons niet van onze belofte. ‘Dag Mevrouw’, klonk het niet veel later. Ze was meteen enthousiast en voor we onze vragen op haar konden afvuren, begon ze al uitbundig over haar leven te vertellen. Ze nam ons meteen mee naar haar appartement. Even verrast van deze wending, konden we niet nee zeggen door haar enthousiasme. Met z’n drieën kropen we in een liftje van één vierkante meter. Nadat enkele keren haar rok tussen de liftdeuren was blijven hangen, bereikten we haar appartement. Het was er in één woord ‘La vie en rose’. Alles was roze: van de muren tot het meubilair. ‘Ik ben geboren en getogen in Tienen, een echte platte Tiense dus…’, vertelde ze ons. Ze was vastberaden hier te blijven en zag veel potentieel in Tienen.

                                                                                                              ‘De ster’

Haar catchy gekleurd haar en diva jurk vielen ons meteen op: deze moesten we hebben. Met een brede glimlach vertelde ze ons dat ze uit Slovakije komt en al twee jaar hier woont, de liefde van haar leven gevolgd. Ze werkt hier als schoonheidsspecialiste. Toen we een foto wilde nemen, konden we volledig losgaan bij haar. Ze zei dat ze zich een ster voelde. Dat nemen we graag als complimentje mee!

‘De student’

Aangekomen in het stadspark zagen we opeens twee voetjes uit een boom bengelen. Meteen gingen we daarop af. Met muziek in de oren zat deze jongeman van zijn dag te genieten. Dit weerhield ons er niet van om hem wat vragen te stellen. Toen we hem naar zijn levensverhaal vroegen, vertelde hij ons dat hij van Syrië afkomstig is. Hij is naar België gekomen om te studeren en te werken. Momenteel gaat hij naar school in de Piso. Met het geld dat hij verdient, is hij van plan een reis te maken naar Parijs. Hij is ondertussen al 2 jaar en 9 maanden in België en vindt het hier helemaal geweldig.

‘Rockheads Jonas en Remco’

Deze twee stoere kerels zagen we ook in het stadspark. Zeker dat zij een leuk verhaal zouden hebben, liepen we op hen af. Toen we hen vroegen of ze vrienden waren ontkenden ze dit en zeiden ze spijtig dat ze samen in een band zaten, genaamd: ‘Dirty Toy Company’. De jongen met de lange haren, Remco, vertelde ons dat die naam pas later was ontstaan, nadat ze het letterwoord DTC, dat leuk in de oren klonk, hadden aangevuld. Vorige week speelden ze nog op Suikerrock. Net toen we dachten een primeur te hebben, bleek dat onze collega’s al een uitgebreid interview met hen hadden gedaan, dus stay tuned! Desalniettemin was het een gezellig gesprek. Ze vertelden over hun belevenissen in Tienen. Zo zagen ze ooit een hiphopper aan de vijver waar we zaten, die plots zomaar zijn hoofd in het water doopte. Bij de fotoshoot gingen ze full out, Remco gaf ons zelfs een headbang sessie!

‘Reiscompagnons’

In de Leuvensestraat ontmoetten we Lisette en *wezijndenaamvergeten. (We zouden JaMa niet zijn, zouden we alle namen onthouden hebben!) Een levendig duo met grootse plannen. ‘Wij gaan reizen maken’, zeiden ze in een giechelbui. Lisettes vriendin heeft vier jaar in Afrika gewoond en daar zijn ook haar kinderen opgegroeid. Nu woont ze terug in Tienen. Ze kennen elkaar al heel lang en zaten ook samen op school. Lisette kregen we niet mee op de foto –althans niet voor haar kapper bezoek-, maar van haar vriendin hebben we toch een mooi plaatje kunnen maken.

                                                                            ‘De shopaholics’

Deze twee jonge dames waren een ‘shopke’ in Tienen aan het doen, toen ze door ons werden tegengehouden. Deborah en Amber hebben elkaar leren kennen bij bakkerij ‘Vanderveken’ waar ze allebei werkten. Ondanks dat Deborah stopte, bleven ze toch contact houden en zijn ze nog steeds vriendinnen. Toen we hen vroegen of ze een doel hadden, riepen ze tegelijk: ‘veel geld verdienen’. Misschien dat dat er wel in zit als Deborah haar hobby als buikdanseres uitbreidt naar een fulltime job.

                   ‘De ontdekker’

We besloten stilaan een einde te maken aan dit avontuur door Tienen en alsof het in de sterren geschreven stond, kwamen we ‘de’ ideale persoon tegen om mee te eindigen. Patrick was z’n naam. Hij was erg enthousiast om mee te werken aan ons project, wat meteen voor een leuke sfeer zorgde. Hij begon het ene levensverhaal na het andere te vertellen, we stonden met onze mond vol tanden. Dit was exact waar we naar zochten. Hij is zelf fotograaf en al snel toonde hij zijn Instagram account om ons onder te dompelen in de wereld van de Urbex fotografie. Hij werkt als ingenieur en krijgt daardoor vaak de mogelijkheid om te reizen. Zo is hij al naar Tokio en LA gereisd, waar hij dan een weekendje aan vast plakte om de buurt te verkennen en vast te leggen op beeld. Moe en met een volle camerarol keerden we terug naar huis. We moesten even bekomen van dit avontuur. Een stad met een variëteit aan persoonlijkheden, dat staat vast! We zijn benieuwd wat Tienen nog in petto heeft voor ons de komende weken…

Nog enkele portretten…

Deze vrolijke man kwamen we tegen in de kringloopwinkel, waar hij één keer per maand eens binnenspringt.

Rita houdt van haar dagelijkse wandelingen in Tienen.

Barbara woont al van haar twintigste in Tienen en is haar job als zelfstandige nog lang niet beu!

We kwamen Boubs tegen in het stadspark, hij stond te springen om op de foto te gaan!

Deze vrolijke dame kwamen we tegen op de grote markt. Ze is kinderpsychologe en heeft haar praktijk hier in Tienen, zo draagt ze haar steentje bij aan de stad.

 

Xoxo JaMa