Le Chat Noir – De aanstekelijke levenslust van Noémie Peeters.

Noémie Peeters is een jonge hippe ondernemer en trendsetter die sinds drie jaar in Tienen woont. Grafisch vormgeefster, bevlogen blogster, levensgenieter en businessvrouw. Bij TienenTroef is Noémie zeker geen onbekende. Zij werkte namelijk ons tijdloze logo uit en is steeds ons aanspreekpunt voor het ontwerpen van concepten en drukwerk. Ondertussen begint onze stad haar ook stilaan te ontdekken. Nu Noémie onlangs haar eigen webwinkel “Le Chat Noir” lanceerde, werd het hoog tijd voor een portret van deze creatieve duizendpoot.

Noémie is eigenlijk afkomstig van Nieuwrode, Holsbeek en liep school in Aarschot. In het St-Jozefsinstituut studeerde ze Beeldende Kunsten, een studie die ze in hoger onderwijs ook verderzette aan de PXL in Hasselt.

“Creativiteit laat zich moeilijk binden aan deadlines.”

“Het was in het secundair al duidelijk dat ik iets creatief wou doen. Alle leerkrachten zeiden ook dat ik op mijn best was als ik maar creatief bezig kon zijn. Omdat de studierichting “Beeldende Kunsten” een pakket algemene vakken had dat gelijk was aan de traditionele ASO-richtingen, gaven mijn ouders mij groen licht om al vroeg mijn passie na te jagen. Toen ik in Hasselt “Grafische vormgeving” ging studeren, had ik al een idee over wat ik wou doen. Echt vormgeving en ontwerp van posters, concepten,… De opleiding zelf was erg artistiek, we kregen bv. 8 uur waarnemingstekenen per week. Achteraf gezien had ik tijdens mijn opleiding al graag wat meer uren marketing of management of bedrijfsbeheer gekregen. Na mijn studies heb ik daarom een cursus Bedrijfsbeheer bij Syntra gevolgd. Ik wist al snel dat ik mijn eigen ding zou willen doen. Ik heb een jaar in loondienst gewerkt in een grafische functie, maar ik had te weinig vrijheid om mij in mijn creativiteit ten volle te kunnen uitleven. Creativiteit laat zich niet binden aan deadlines, originele ideeën komen nu eenmaal niet op bestelling. Anderhalf jaar geleden besloot ik daarom om voor mezelf te beginnen werken. Het concept voor “Le Chat Noir” bestond al als modeblog, die ik al van mijn 17 jaar onderhield. Ik ben me dan gaan toeleggen op het ontwerpen van ‘stationary’: drukwerk en papierwaren.

Vandaag werk ik deeltijds op het secretariaat van een arts in Scherpenheuvel en alle overige  tijd kan ik in mijn creatieve job kwijt. Ik wou met opzet een bijberoep, waarin ik niet creatief moest zijn, werk dat ik ook niet naar huis meebreng. Zo kan ik al mijn creativiteit richten op de ontwerpen die ik maak. Ik ben iemand die steeds met verschillende dingen bezig is. Terwijl ik werk maakte van mijn modeblog “Le Chat Noir”, werkte ik bijvoorbeeld ook mee aan de lifestyleblog “Told You So” van een goede vriendin van mij en had ik samen met andere vrienden een youtube vlog-kanaal “Casa Madera”, waarin we videomontages maakten rond lifestylethema’s als travel, food en DIY. Nu ik me meer toeleg op lcnoir, heb ik helaas minder tijd voor die andere dingen.

Als je je zo bezig houdt met lifestyle, pas je dat uiteraard ook toe in je eigen leven. Je probeert je eigen levensstijl in te vullen met inspiratie die je opdoet. Ik ben heel erg bezig met interieur bijvoorbeeld. Thuis zijn we altijd op zoek naar bijzondere tweedehandsmeubelen en maken ook zelf originele stukken voor ons huis. We proberen de Scandinavische woonstijl te benaderen en zelf verschillende stukken bij elkaar te zoeken om die warme sfeer uit te stralen. Ik ben ook een grote fan van VTWonen magazine om inspiratie in te zoeken.

“Ik houd het graag onvoorspelbaar. Ik weet niet wat ik over tien jaar aan het doen zal zijn.”

Mijn grootste passie, naast mijn werk als ontwerper, is sowieso reizen. Mijn man, Joram, is een fervent surfer dus wij reizen altijd naar de zee. We zoeken graag de natuur op. Voor mij mag daar ook wel altijd een korte citytrip aan gekoppeld worden. Ik dompel mezelf graag onder in de sfeer en cultuur die er in mooie steden hangt. Rondhangen in de kleine straatjes, op zoek naar dat ene leuke restaurantje of cafeetje. We hebben onlangs een camper gekocht en reizen nu minstens eenmaal per maand naar Zeeland, waar Joram kan surfen. Het geeft een ongelooflijk gevoel van vrijheid om zomaar te kunnen instappen en vertrekken. Dat is dan ook meteen mijn grote doel in het leven: een job hebben die ik graag doe en verder gewoon onderweg zijn. Ik heb het op de harde manier geleerd: toen mijn mama stierf, heb ik beseft dat het leven niet wacht en dat je moet genieten van elke dag. Dat is waarom er op mijn rechterpols “Joie de vivre” staat getatoeëerd. Ik heb mezelf voorgenomen om niet te verzanden in de “nine-to-five”- bedrijfscultuur waarin iedereen moet meelopen. Onlangs las ik het boek “Babe, you got this”, van de Nederlandse Martje Haverkamp en Emilie Sobels, dat vertelt over succesvolle ondernemende vrouwen. Dat zijn de dingen die me inspireren om door te gaan op de weg die ik voor mezelf koos. Ik houd het graag onvoorspelbaar. Ik weet niet wat ik over tien jaar aan het doen zal zijn. We dromen wel eens luidop om ooit naar het buitenland te verhuizen. naar Portugal: mooi weer, lekker eten en veel surfgelegenheid.

Op dit ogenblik is mijn grote droom om hier in Tienen om een eigen conceptstore te openen. Een plek die lifestyle uitademt, waar je terechtkan voor een lekkere kop koffie of om iets lekkers te eten, maar waar je ook zelf kan werken of waar je even goed wat kan komen shoppen: mooie kledij, mijn papierwaren, leuke kinderspulletjes,… Ik heb het idee al helemaal klaar. Ik moet enkel nog de juiste locatie vinden. In Leuven bestaan dat soort zaken al en ik denk dat Tienen hier ook klaar voor is. Ik ga tijdens de Kerstdagen al even experimenteren met een pop-up voor mijn stationery in de 3L Buurtkantine van Lisa-Marie.”

Ja, eigenlijk… Hoe ben je hier in Tienen verzeild geraakt?

Na mijn studies hebben we twee jaar in Leuven gewoond op een appartement en net als zovele anderen moesten we Leuven achter ons laten toen we op zoek gingen naar een betaalbare eigen plek. Tienen bleek de uitgesproken uitwijkmogelijkheid. We konden dit mooie grote huis kopen en hebben daar nog geen seconde spijt van gehad. Alles wat Leuven heeft, heeft Tienen eigenlijk ook en alles is hier in de buurt. We hebben super leuke buren en hebben ons hier erg snel thuis gevoeld.

Tienen zou zichzelf nog sterker kunnen profileren als de mensen ook effectief hier zouden blijven winkelen, maar daar heb je volgens mij een aantal grote ketens in de stijl van H&M voor nodig, zodat de jeugd ook haar gading vindt in eigen stad. Er zijn genoeg nieuwe en hippe zaken die bewijzen dat je hier in Tienen succes kan hebben, kijk maar naar de 3L Buurtkantine. Er zijn best al wel leuke winkels in het centrum: Envie, Graaf Streetwear, Decadence en ik heb zelf de tattoo-shop Serpent Sin al uitgeprobeerd!

De horeca is ook aan een verjongingskuur bezig. Dit jaar kwam de Buurtkantine erbij en op de Waaiberg kan je nu ook bij Pipas terecht, een erg leuke zaak waar het echt lekker eten is. We hebben eigenlijk al op zoveel plaatsen lekker kunnen eten in Tienen: Dieu, ToThai, Arax, ’t Loft en misschien nog het vaakst hier beneden aan de Oplintersesteenweg bij Angelo. Dat is voor ons op loopafstand, ze zijn er altijd super vriendelijk en het eten is altijd top.

Alles is hier eigenlijk op wandelafstand. Als we met de honden willen gaan wandelen, moeten we maar vijf minuutjes stappen om in de velden achter het Houtemveld te zitten. Daar kan je makkelijk een wandeling van drie kwartier maken in alle rust, weg van de drukte van de stad. Dat is een van die vele troeven die Tienen heeft. Het is hier aangenaam wonen. Alles in de buurt, makkelijke verbindingen met auto en trein, veel natuur…. Tienen is de ideale uitvalsbasis. Het enige wat ik soms nog mis, is een leuke hippe bar voor ’s avonds en nog een extra yogastudio. Er is wel Bliss Yoga, maar daar is het nu al vaak erg druk om je nog in te schrijven. De stad mist in het algemeen nog wat aanbod voor de twintigers en dertigers.

We ronden af met enkele snelle vragen:

Welke andere Tienenaar(s) doen in jouw ogen ook iets bijzonders in onze stad?

Jullie, TienenTroef! Het is echt straf als je het engagement ziet, waarmee jullie dit allemaal vrijwillig realiseren.

Wat is jouw Tiense guilty pleasure?

Gebak gaan eten in de Buurtkantine.

Wat is je favoriete Tiense streekproduct?

We zijn onlangs naar de proeverij geweest van Hageling Wijnbouw, hier aan de Viander. Een wijnhuis dat een wijngaard heeft aan de Diestsesteenweg, achter de brandweerkazerne. Echt sympathieke mensen en écht lekkere wijn.

Wat is je favoriete terrasje, straatje of buurt in Tienen?

De Spiegelstraat, vanop het terras van ’t Loft.

Wat vind jij het leukste Tiense evenement?

Het HAP Foodtruck festival. Zonder twijfel. Vorig jaar ben ik er elke dag geweest. Afgelopen zomer zijn we er helaas maar één avond geraakt.

Bedankt Noémie en tot gauw!

Wil jij ook een originele uitnodiging, wenskaart of trouw-, geboorte- of feest drukwerk? Ga dan zeker eens kijken op bij “Le Chat Noir”:

Webwinkel: https://lcnoir.be/

Facebook en Instagram van Le Chat Noir

Auteur: Alain Van Den Broecke

Foto’s: LOHX Photography.