Iedereen kent het Rode Kruis, maar wist je ook dat Tienen een eigen afdeling heeft? Rode Kruis-Tienen is één van de 250 afdeling in Vlaanderen en telt meer dan 80 vrijwilligers. Eén van die vrijwilligers was, tot eind 2016, Robert Treckels.

Robert, vertel eens wat over jezelf.

Ik ben 70 jaar, geboren in Tienen en ik woon momenteel in Bost. In mijn professionele loopbaan was ik lesgever wetenschappen-aardrijkskunde, want dat had ik ook gestudeerd. Ik ging hierna aan de slag bij Gallic Verven en Vernissen in Bost als verantwoordelijke voor de productieplanning, maar helaas ging het bedrijf over de kop. Hierna ben ik, na een korte vervanging in het onderwijs, tewerkgesteld in het opzoekingscentrum voor verven, Coatings Research Institute, in Limelette als administratief medewerker om daarna door te groeien naar technologisch adviseur en tenslotte verantwoordelijke voor de afdeling Testen en Advies.

Wanneer heb je dan besloten om Rodekruisvrijwilliger te worden?

In 1991 is mijn interesse gewekt door mijn toenmalige buurman, Herman Laporte, die hoofd was van de hulpdienst bij afdeling Tienen.

Het is dan nog meer beginnen kriebelen toen ik de cursus Eerste Hulp en Helper gevolgd heb. Ik vond het fijn dat ik iets kon doen voor de plaatselijke bevolking.

Ik werd dan ook ineens afdelingsverantwoordelijke Communicatie & Werving.  In 2000 werd ik afdelingsondervoorzitter waarbij ik, de afgelopen 16 jaar, twee voorzitters ondersteund heb, Philibert Poleunis en Laurence Poleunis.

Wat vonden je partner, familie en vrienden van dit vrijwilligersschap?

Zij hebben mij al die tijd ondersteund en aangemoedigd. Dat gaf me een goed gevoel, anders had ik het niet 25 jaar kunnen doen. Na mijn pensioen heb ik er meer tijd in gestopt, want ondervoorzitter zijn, is niet te onderschatten.

Wat houdt dat in, ondervoorzitter zijn?

Een ondervoorzitter van een Rodekruisafdeling zorgt voor de goede werking van de afdeling in samenspraak met de voorzitter. Hierbij kan je gelukkig rekenen op de samenwerking en inzet van alle verantwoordelijken en alle vrijwilligers. Als ondervoorzitter ben je ook vervangend aanwezig voor de voorzitter op belangrijke bijeenkomsten of evenementen. Daarnaast ondersteunde ik ook de afdelingsverantwoordelijken met hun taken. Zo heb ik een tijdje de taak van Communicatie en Werving op mij genomen omdat er nog geen nieuwe verantwoordelijke gevonden was en ondersteunde ik ook de verantwoordelijke Vorming (Lieve Vandervelde) in het kader van het project ‘Hartveilig’.

Tienen was de eerste stad van Vlaams-Brabant die het label ‘Hartveilige gemeente’ opgespeld kreeg in 2007.

Wat houdt dat project precies in?

Tienen was de eerste stad van Vlaams-Brabant die het label ‘Hartveilige gemeente’ opgespeld kreeg in 2007. Met de financiële steun van Rotary Club Tienen en de Tiense Beenhouwersbond kon de stad op openbare plaatsen automatische defibrilatietoestellen (AED’s) plaatsen.

Daarnaast worden AED-opleidingen gegeven. Jaarlijks worden er ongeveer 600 mensen opgeleid om te reanimeren en defibrileren. Een aanrader! Zo kan je een mensenleven redden, zeker met behulp van die toestelletjes in geval van hartfalen.

Ik hoor veel positieve kanten aan het vrijwilligersschap bij Rode Kruis-Tienen, maar zijn er ook negatieve puntjes?

Ik ben van nature iemand die liever geen half werk levert. Ik ben er dan ook meteen goed ingevlogen en heb er na mijn pensioen nog meer tijd ingestopt. Hierdoor was het soms moeilijk te combineren met werk en familiale aangelegenheden. Daarom raad ik nieuwe vrijwilligers aan om niet teveel hooi op de vork te nemen en gewoon te doen wat haalbaar is. Want het kan je helemaal opslorpen, zoals een voltijdse job.

Zou je dan weer opnieuw vrijwilliger worden als je erop terugblikt?

Zeker en vast! Ik raad het iedereen aan om zich aan te sluiten bij Rode Kruis-Tienen als je je wil inzetten voor de plaatselijke bevolking. Dit kan immers zowel administratief ondersteunend, als hulpdienstvrijwilliger, als sporadisch helpen bij evenementen, … Er zijn zoveel mogelijkheden, je leert zoveel bij en je krijgt er ook zoveel dankbaarheid voor terug. Een pluspunt is ook een fijne groep nieuwe mensen die je leert kennen, vaak Tienenaren.

Wat heb je geleerd tijdens je 25 jaar Rode Kruisvrijwilligersschap?

Ik heb geleerd om in teamverband samen te werken en met verschillende karakters om te gaan. Daarnaast leerde ik ook om mensen in acute nood te helpen door de eerste zorgen te kunnen toedienen door de cursussen Eerste hulp en AED.

Waarom ben je gestopt met vrijwilliger zijn?

Rode Kruis-Vlaanderen heeft de pensioenleeftijd voor leidinggevende vrijwilligers vastgelegd op 70 jaar. Dus het was ergens een verplichte aftreding. Maar ik achtte het moment ook gekomen om de ‘jeugd’ de kans te geven de fakkel over te nemen. Daarom wens ik mijn jongere versie, Peter Janssens, dan ook alle succes met het ondervoorzittersschap.

Tenslotte, waarom zou je vrijwilliger moeten worden?

Er gaat niets boven iets kunnen betekenen voor anderen. Die eerste zorgen kunnen toedienen en een mensenleven (mogelijk van een Tienenaar) redden, dat is waarom je vrijwilliger voor Rode Kruis-Tienen bent!

Vragen over de werking van Rode Kruis-Tienen? www.rodekruis.be/tienen of volg hen op www.facebook.com/rodekruistienen

Vrijwilliger worden of financiële steun bieden? Mail naar pr@tienen.rodekruis.be of wil je een opleiding volgen? Check even met Lieve Vandervelde via vorming@tienen.rodekruis.be

Auteur: Evy Ceusters

Foto’s: Evy Ceusters