Episode 5: Destination Aardgat

Wat voorafging: Joeri (ook wel Gaga genoemd) ontsnapte en vloog met een kleine Cessna, weg van de luchthaven van Goetsenhoven. Tony (ook wel Texas genoemd) en Tanja (ook wel Tokio genoemd) zetten de achtervolging in met de Chevrolet Corvette C3 van Texas. Ondertussen stapelen de vragen zich op. Waarom jaagt Texas op Gaga? Waarom noemt men ons hoofdpersonage Texas? En hoe komt het dat iemand met vliegangst zomaar kan opstijgen met een Cessna-vliegtuig?

Gaga vloog de Cessna zo’n 80 meter boven de Potstraat in Bost toen hij plots besefte dat hij eigenlijk vliegangst had, net als B.A. in ‘The A-Team’. Even brak het koud zweet hem uit en ook een zeker gevoel van paniek. ‘Kalm Gaga’, zei Joeri tegen zichzelf, ‘theoretisch kun je dit ding vliegen’. Dat kwam zo: Gaga droomde al sinds zijn kindertijd van vliegen. Vliegen naar Rusland, vliegen in het heelal, als het maar vliegen was. Maar steeds botste hij op zijn vliegangst. Nu, als liefhebber van ruimtevaart kun je je geen vliegangst permitteren. Daarom had Gaga jarenlang leren vliegen op een simulator. Lekker veilig op de grond. Maar dit was anders. Dit was écht. De paniek verlamde hem. Even ging de Cessna in scheervlucht, maar gelukkig kon Gaga zich inbeelden weer in zijn simulator te zitten. Op een hoogte van 56 meter kreeg hij het vliegtuig weer min of meer onder controle en corrigeerde hij naar het noordoosten.

Ondertussen slingerde Texas zijn Corvette C3 uit 1974 de Hannuitsesteenweg op. Hij accelereerde met piepende banden, trapte zijn gaspedaal tegen het metaal en scheurde Bost binnen.

Daar zat hij echter vast achter een vuilniswagen die lichtblauwe PMD-zakken ophaalde. Tegenliggers verhinderden een inhaalmanoeuver.
‘Wat mag er nu weer in PMD-zakken?’, vroeg Texas zich luidop af.
‘Alvast plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons‘, riposteerde Tokyo.
‘En yoghurtpotjes?’, polste Texas.
Alvorens Tokio kon antwoorden dat die eigenlijk in de roze zak thuishoorden, passeerde Texas plots, met luid motorgebrul, de vuilniswagen, wegens geen tegenliggers meer.

Toen Texas het Kennedypark voorbijraasde zag hij de Cessna van Gaga. Het was duidelijk dat de man weinig ervaring had met vliegen.  Zijn vleugels wiebelden als gek en hij hield geen vaste lijn.

Al powerslidend nam Texas het rond punt en reed hij de R27 op, richting Leuven, richting het volgende rond punt. Na een bloedstollende zigzagvaart tussen auto’s, vrachtwagens, koelwagens, kraanwagens, tankwagens, verhuiswagens, een jeep van het Belgische leger en een electrische wagen, die je 120 procent kunt aftrekken van de belastingen, kwamen Texas en Tokio op de Westelijke Ring, ter hoogte van de Oorbeeksesteenweg  vast te zitten achter de langzaamste tractor van West-Europa, of zeg maar gerust van héél Europa. Want ik kan mij moeilijk voorstellen dat Oost-Europese tractoren sneller zijn dan West-Europese tractoren. Ik kan me natuurlijk vergissen.

‘Wie ontwerpt nu een ringweg met maar één rijvak?!’, foeterde Texas. In de verte nam Gaga meer en meer afstand, maar hij verloor ook drastisch hoogte. Was alles verloren?

Na enkele seconden durfde Tokio een vraag stellen aan de borrelende Texas: ‘ Waarom noemen ze jou Texas, Tony?’. Texas twijfelde tussen uitvliegen of beleefd antwoorden. Het werd kregelig grommen: ‘Tokio, jouw moeder was Japanse. Vandaar Tokio. Dat is simpel. Bij mij ligt dat complexer. Ik heb zeker een halve episode nodig om dat uit te leggen.  En we zitten nog maar in episode 5. Mijn planning was om eventueel in episode 8 een tipje van de sluier op te lichten, om dan in episode 10 het hele verhaal uit de doeken te doen. Ik kan daar lichtjes van afwijken, maar niet teveel. Neen, episode 5 is veel te vroeg’.

Ondertussen was Gaga de controle over de Cessna compleet kwijt. Was het programma op zijn simulator een té oude versie? Stond het simulatorgedoe té ver van de realiteit? Deze Cessna had sowieso meer knoppen dan Gaga’s simulatorversie. Hij had vast iets verkeerds gedaan. Anyway, Gaga merkte dat hij angstaanjagend snel hoogte verloor.

De tractor reed plots de Grijpenlaan op, richting station. Texas sleurde aan zijn stuur en plette het gaspedaal. Op de radio speelde ‘The Day The Music Died’, van Don McLean, een lied over het vliegtuigongeval uit 1959, waarbij 3 Amerikaanse rock’n roll-muzikanten stierven: Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. ‘The Big Hopper’ Richardson.

Texas zong, bijna onderbewust, ‘Drove my Chevy to the levee, but the levee was dry’, toen hij 100 meter van de weg een rookpluim zag opstijgen. Het was de Cessna van Gaga! Texas plette het rempedaal en kwam slippend tot stilstand. Hij en Tokio sprongen uit de Corvette, kruisten de Billekensweg en liepen het Aardgat in, een beschermd natuurgebied, daarbij onvermijdelijk trappend op bijzondere planten zoals de dotterbloem, pinksterbloem, brede orchis en bosorchis, maar ook de moerasspirea, zeegroene rus, beekpunge en de kleine egelskop.

Wat een toeval, neerstorten in een natuurgebied, kleiner dan 10 hectaren.  ‘Natuurpunt, de beheerder van het Aardgat, zal content zijn’, riep Texas. Tokio twijfelde of de toon medeleven of leedvermaak bevatte. Maar dan zag ze Gaga, gekneld in het wrak van de neergestorte Cessna. Hij keek haar recht in de ogen en mompelde: ‘ This’ll be the day that I die, this’ll be the day that I die.’

TienenTexas, episode 5