Tiense Serviceclub Lions bestaat 50 jaar!

Heb je al gehoord dat er een reusachtig reuzenrad op de Grote Markt van Tienen geïnstalleerd zal worden? Vrijdag 31 maart is het zover, een datum om met stip aan te duiden in je agenda! Tot en met maandag 17 april zal je in Tienen kansen genoeg krijgen om de bloemetjes buiten te zetten, dankzij de verschillende festiviteiten die gekoppeld worden aan de aanwezigheid van het reuzenrad. Al deze activiteiten alsook het grootse reuzenrad worden op poten gezet om het vijftigjarige bestaan van de Tiense Serviceclub de Lions te vieren. TienenTroef ging praten met de huidige voorzitter: Bram Struyven… .

In Tienen zijn er twee grote serviceclubs, de Lions en de Rotaryclub. Zelf ben ik via een vriend uit mijn studententijd bij de Leo’s terecht gekomen, de jeugdafdeling zeg maar van de Lions (tot 30 jaar). Ik heb heel wat functies gehad bij de Leo’s en heb me dan uiteindelijk aangesloten bij de Lions. Lid worden bij onze serviceclub gebeurt via een ‘ritueel’: een kandidaat wordt voorgedragen door aangesloten leden. Vervolgens wordt er gestemd over de aansluiting van het potentiële nieuwe lid. Momenteel zijn er bij de Lions 46 leden aangesloten. Het klinkt misschien vreemd, maar de Lions serviceclub in Tienen is een mannenclub, waarbij de Leo’s een gemengde club is. Ik ben verkozen om voorzitter van de Lions te zijn voor twee jaren, i.p.v. het gebruikelijke éénjarig voorzitterschap, gezien de geplande festiviteiten rond het vijftigjarige bestaan van de club.

Wat veel mensen niet weten, is dat de internationale Lions serviceclub één van de grootste ngo’s wereldwijd is!

Wat veel mensen niet weten, is dat de internationale Lions serviceclub één van de grootste ngo’s wereldwijd is! De internationale Lions club heeft bvb. bij de ramp in Haïti enorm veel hulp geboden. Ook wordt er veel gedaan om rivierblindheid te behandelen met gepaste medicatie. Lokaal proberen wij in ons eigen Tienen ons steentje bij te dragen. Zo werd er een half miljoen euro gegeven aan sociale doelen zoals Huis in de Stad, wat trouwens een project is van de hand van onze stichtend voorzitter (Raymond Lauwyck). Huis in de Stad zet zich in voor personen met een handicap, deze mensen kunnen hier komen werken of zelfs wonen. Wij vergaderen ook in Huis in de Stad en zamelen voor deze vzw geld in via onze jaarlijkse wijndegustatie. Dit jaar zal de degustatie doorgaan van vrijdag 7 april tot zondag 9 april. Een andere jaarlijkse activiteit is het verdelen van 150 voedselpakketten ter gelegenheid van Kerstmis. De pakketten worden verdeeld via BOM (Bezorgd Om Mensen) en Mensen in Nood. Daarnaast zijn er ook nog heel wat zijprojecten.

Waar mijn engagement vandaan komt? De Lions serviceclub draait, los van het jaarlijkse lidgeld, op heel wat onbezoldigde inzet. Wij willen iets goed doen voor mensen die het minder hebben. Het maatschappelijke aspect speelt daarin een grote rol, en daarbij voornamelijk de hechte band met Huis in de Stad. Een cheque weggeven is één ding, maar er effectief staan voor mensen geeft een heel ander gevoel. Je krijgt zoveel voldoening terug. Voor het vijftigjarig bestaan van onze club was het ook belangrijk om niet alleen iets te organiseren dat zou opvallen, maar ook iets waar de Tiense bevolking wat aan zou hebben. Het gaat niet enkel om acties die geld in het laatje brengen. We willen een geste doen naar de Tiense gemeenschap, puur om te laten zien waar wij voor staan.

Voor het vijftigjarig bestaan van onze club was het ook belangrijk om niet alleen iets te organiseren wat zou opvallen, maar ook iets waar de Tiense bevolking wat aan zou hebben.

Er zullen tijdens de festiviteiten 5 cheques van 10.000 EUR geschonken worden aan organisaties. Een ticket voor het reuzenrad kost 4 EUR, maar heel wat Tiense handelaars en organisaties geven vrijkaarten weg 😉 ! Alle optredens rond het reuzenrad zullen trouwens gratis zijn, zelfs populaire groepen zoals de Ghost Rockers! Verder zullen namen als Belle Perez, Okselvocht en Roel Vanderstukken & De Corsari’s zeker ook bekend in de oren klinken (zie het volledige programma hier). Een interessante activiteit die er zeker uitspringt is het Fietssalon (15 april), georganiseerd door Klimaatalliantie Tienen. Deze organisatie wil bewoners stimuleren om te evolueren naar een duurzame stad. Dit gebeurt via verschillende initiatieven en acties, naar aanleiding van het engagement dat de Stad Tienen in 2014  aanging, om tegen 2020 een vermindering van 20% CO2 te bereiken. Het Fietssalon zal de eerste activiteit van deze organisatie zijn en er worden drie fietsen verloot door Kwixx!

IMG_0230Het jubileum wordt ondersteund door o.a. de stad Tienen en Tienen Draait Rond. Deze laatste organisatie heeft 11 jaar geleden het Reuzenrad naar Tienen gehaald, en nu maken wij de cirkel rond :). Ik herinner me nu, na al die jaren, nog steeds hoe imposant zo een reuzenrad was… . Het rad zal 50m hoog zijn en verlicht worden door 12.000 lampjes! Wie graag een miniatuur van het rad wenst te bezichtigen, kan daarvoor afzakken naar het Toeristisch infokantoor op de Grote Markt (tot 21 april 2017).

Tot aan het Reuzenrad?

Auteur: Kim Rutten

Foto’s Bernard Vandereyken (Tienen Draait Rond) & Bram Struyven (Lions): Lotte Hendrickx

Foto’s reuzenrad: Eric Walravens