YOUCA Action Day, in het spoor van onze burgemeester

15.000 leerlingen gingen op 19 oktober 2017 een dag werken voor de YOUCA Action Day. Met het loon dat ze die dag verdienden, steunen ze een jongerenproject van Trias ngo in El Salvador en 7 Belgische projecten. YOUCA, Youth for Change and Action – vroeger Zuiddag – is een organisatie voor en door jongeren die hen stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Zes leerlingen van het Atheneum Tienen gingen een dagje aan de slag als burgemeester van Tienen. Dit is hun verslag:

“Wij zijn zes leerlingen van de derde graad middelbaar onderwijs van het Atheneum Tienen, die  vandaag een rondleiding gekregen hebben door het Vlaams Parlement, samen met burgemeester, Vlaams volksvertegenwoordiger en commissielid voor “Wonen en energie”, Katrien Partyka.
Dit alles hebben we te danken aan het project “Youca Action Day”. Dit project bestaat al enkele jaren en geeft leerlingen uit de derde graad de kans om één dag werkervaring op te doen bij een werkgever naar keuze. De opbrengst van die werkdag gaat dit jaar naar een jongerenproject  in El Salvador, het derde armste land ter wereld. Dit is een zeer mooi initiatief, zowel voor de jongeren in derde wereld landen als voor ons. Zo kunnen we vanop grote afstand toch meehelpen aan een betere wereld.

Om de dag te beginnen zijn we met z’n zessen, samen met mevrouw Partyka, naar het Vlaams Parlement in Brussel afgereisd. Daar aangekomen hebben we de medewerkster van mevrouw Partyka, Nele Pelgrims, ontmoet. Zij heeft ons een zeer interessante rondleiding gegeven door het Vlaams Parlement. Zo hebben we gezien dat het Parlement ook veel aandacht besteed aan essentiële kunst, bijvoorbeeld het kunstwerk dat aangekocht werd, vijftig jaar nadat het stemrecht voor de vrouw werd ingevoerd en dat nu in de Annabijnszaal hangt. Dit is het enige schilderij in het hele parlement dat geschilderd werd door een vrouwelijke kunstenaar.

Daarna hebben we samen met Katrien de commissie in verband met wonen en energie bijgewoond. Hier hebben we gezien hoe zo’n vergadering in zijn werk gaat. We zagen zo dat zowel de taken van een burgemeester als die van de medewerkers niet zo eenvoudig zijn. Katrien combineert namelijk twee functies: burgemeester en Vlaams volksvertegenwoordiger, die ze zowel in Tienen als in Brussel uitvoert.  Na de vergadering zijn we allemaal samen iets gaan eten in het personeelsrestaurant en hebben we afgesloten met een koffie. Tenslotte zijn we naar het bureau van mevrouw Partyka gegaan en hebben daar gezien hoe de media een grote rol speelt in de politiek en het promoten van ideeën en gedachten over bepaalde onderwerpen.”

Verslag: Siena Vanderwaeren

Foto: Katrien Partyka