Bliss Yoga verhoogt je mentale en fysieke bewustzijn!

Een nieuw jaar! Dat betekent nieuwe opportuniteiten en leuke uitdagingen. De wilskracht stroomt door je lijf, je bent vastberaden en ziet het helemaal zitten. Je wil snel aan de slag met je goede voornemens, en deze keer ga je voor langetermijnresultaten.

Om die goede voornemens waar te maken, moeten je lichaam en geest op dezelfde lijn zitten. Yoga helpt je om je mentale en geestelijke bewustzijn te verhogen. Dus waagde ik me aan een kundalini yogales bij Bliss Yoga in Oorbeek. Ik had al wat ervaring met yoga waarbij je jezelf drie keer dubbel plooit (twee keer is het maximum voor mij), maar kundalini was voor mij onbekend terrein. Straf, want het schijnt de oudste yogavorm ter wereld te zijn.

Kundalini – yoga van het bewustzijn

Even alle vooroordelen de deur uitvegen: yoga is meer dan in kleermakerszit zitten, “ommmm” zingen en praten over energie. Integendeel: een yogales kan een grotere uitdaging zijn dan je doordeweekse work-out.

Waar andere vormen van yoga zich veelal specialiseren in één onderdeel, combineert kundalini ademhalingsoefeningen, mantra’s en meditaties met dynamische lichaamshoudingen. Op die manier word je je bewust van je mentale en fysieke gesteldheid en leer je beide positief beïnvloeden. Geen zorgen, je hoeft niet bijzonder lenig te zijn. Al kan ik niet ontkennen dat het er soms pittig aan toegaat.

Bliss yoga – Real peace is always unshakable

De roze bol in het logo van Bliss Yoga en de sympathieke Sangeeta Kaur, psychologe en kundalinidocente, overhaalden me om mijn yogamat van onder het stof te halen. In mijn blitse sportlegging met vlammenprint reed ik richting Begijnhoeve, waar de lessen op woensdagavond en zaterdagochtend doorgaan*. Daar wacht Sangeeta je op in de zaal boven het horecagedeelte, in het gezelschap van matjes voor studenten die er zelf geen hebben.

Sangeeta leidt de les in door het thema van de week te verduidelijken. Iedere les behandelt immers een ander thema, afgestemd op de tijd van het jaar, zoals het verhogen van het afweersysteem of het openen van chakra’s (energiecentra in het lichaam). Vervolgens start de les met het chanten (zingen)  van enkele mantra’s. Dit versterkt de verbinding met onze diepste ‘zelf’. Vind je dat chanten ongemakkelijk of ken je de teksten nog niet? Voel je vrij om gewoon wat te neuriën. Je bent heus niet de enige ;-).

Na het chanten volgt een warming-up om alles goed los te maken. Dan volgt de kriya: een aantal dynamische yogaoefeningen in combinatie met ademhalingstechnieken. De oefeningen worden individueel uitgevoerd. Sangeeta doet de bewegingen voor en begeleidt iedereen door de set.

Na de kriya volgt relaxatie. De les afsluiten met relaxatie is noodzakelijk om de opgewekte energie  geloof me, je lichaam en geest branden vanbinnen en vanbuiten en het lag niet aan mijn legging met vlammenprint – op een rustige manier te integreren.

Resultaat

De lessen bij Bliss Yoga zijn heel toegankelijk en je kan op ieder moment instappen. Jong, oud, stijf, lenig: iedereen heeft baat bij een kundalini yogales. Kundalini werkt heel direct in op zowel het zenuwstelsel als de klieren, waardoor je het effect van de oefeningen meteen merkt. Voor mij betekent yoga leren loslaten en tegelijk stabiliteit vinden. Na de les voelde ik me energiek, fris en alert. Tegelijkertijd ervoer ik een intens gevoel van rust en kalmte.

Dat heerlijke gevoel blijft trouwens nog lang nazinderen. Als je echter een blijvend effect wil, raad ik je aan om wekelijks naar de lessen te gaan. Want je doet je lichaam én geest er een groot plezier mee. Wedden dat die goede voornemens piece of cake worden?

Prijs

Benieuwd wat zo’n transformerende reis kost? Niets in vergelijking met hetgeen je ervoor terugkrijgt: 10 euro voor een les van anderhalf uur. De lekkere kop thee en gezellige babbel na afloop krijg je er gratis bij.

Tot in de les?

‘Sat naam’

PS: lees volgende week het interview met Bliss Yoga-docente Sangeeta Kaur!

*Wanneer de Begijnhoeve gesloten is, gaan de lessen door op verplaatsing. Soms in Ontmoetingscentrum De Koepel in Goetsenhoven, tijdens de zomer in de tuinen en de kerk van Hoegaarden. Het lessenrooster vind je hier.

Auteur: Britt Sterckx

Fotografe: Lotte Hendrickx