Boetiek Envie: voor vrouwen met goesting!

Op een zaterdagvoormiddag kreeg ik de kans om samen met Yana Vandeborne een bezoekje te brengen aan de nieuw geopende zaak van Evelien Struyven, Envie. Ik parkeerde mijn auto op de kazerne en stapte vol nieuwsgierigheid naar haar winkel, die sinds begin december beneden in de Leuvensestraat terug te vinden is.  Bij het binnengaan zag ik onmiddellijk een enthousiaste Evelien staan, die vol overtuiging een klant aan het helpen was.

De winkel zag er heel trendy uit. Wat ik bijzonder leuk vond was de kapstok die ingedeeld was in drie categorieën: Yes-Maybe-No. Superhandig wanneer je meerdere outfits wil uitproberen! Ik mocht gaan zitten in een sofa, die volgens mij bestemd is voor mannen die mee moeten gaan shoppen met hun vrouw, en het interview kon beginnen.

Envie: dat is shoppen met goesting

De naam van deze modezaak is niet voor niets gekozen: Envie komt van het frans en betekent ‘goesting’. En dat is ook werkelijk wat er gebeurt wanneer je deze zaak binnenloopt. Je krijgt meteen zin om alles uit de rekken te halen en een eigen privémodeshow te starten. Het doelpubliek van deze winkel is bijzonder ruim, namelijk van 16 tot 66-jarigen. Perfect voor een moeder-dochtermoment dus! Ook voor speciale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld ons Gala van de Tiense Troeven, een communie of een trouw moet je bij Envie zijn. Evelien geeft je graag tips over de do’s and don’ts van je outfit.

Evelien & Fashion: Match made in heaven

Evelien is altijd al geboeid geweest door the world of fashion. Al vanaf een vrij jonge leeftijd ging ze naar de tekenacademie waar ze droomde om ooit modeontwerpster te worden. Ze verbeterde haar vaardigheden als ontwerpster zelfs door naaktmodellen te tekenen, omdat ze op die manier beter kon leren hoe het vrouwelijk lichaam eruitzag. Ze kende élke ontwerper en had een boek vol met schetsen van modeoutfits. Uiteindelijk koos ze ervoor om Marketing te gaan studeren in Leuven, gevolgd door een studie in handelswetenschappen. Na haar studies begon ze eerst te werken op een sales-afdeling in een bedrijf, maar al snel kreeg ze door dat haar roeping elders lag. Ze solliciteerde voor Fossil, een bedrijf dat modeaccessoires verkocht, waar ze drie jaar aan de slag ging. Toen volgde het grote kantelmoment…

Hoe voel je je, nu je nieuwe zaak geopend is? Wat zijn de reacties al geweest?

Op 7 december is de winkel opengegaan en eigenlijk heb ik sindsdien non-stop gewerkt. Fysiek ben ik kapot, omdat ik meestal alles alleen moet doen, maar mentaal geeft het echt een boost. De mensen reageren bijzonder positief. Sommige mensen zeggen dat ik gek ben dat ik dit gedaan heb, maar soms moet je in het leven wat zot doen. Je kan beter spijt hebben van iets wat je gedaan hebt, dan van iets wat je nooit geprobeerd hebt.

Wat is je band met Tienen?

Ik kom oorspronkelijk uit Wever, maar ben wel in Tienen naar school gegaan in het Atheneum. Vroeger ging ik hier ook naar de tekenacademie. Hadden ze mij ooit gezegd dat ik hier een zaak zou openen, zou ik die persoon gek verklaard hebben, maar hier zitten we dan. (lacht)

Toch heb ik uiteindelijk gekozen voor Tienen, omdat ik hier gewoon mijn eigen ding kan doen.

Waar liggen de moeilijke punten van Tienen?

De moeilijke punten van Tienen liggen soms bij de Tienenaar zélf. De Tienenaar mist een beetje trots en fierheid over zijn stad. Inwoners denken vaak dat Tienen niet goed genoeg is om te gaan shoppen, terwijl onze stad net zoveel potentieel heeft.

Ik hoop dat er nog veel handelszaken bijkomen, maar daarvoor moeten wel inspanningen gedaan worden. De staat van heel wat handelspanden in deze straat is niet optimaal. De eigenaars van deze panden zouden ze zélf moeten vernieuwen om nieuwe ondernemers aan te trekken. Ook voldoende betaalbare parking vind ik belangrijk om een breed publiek aan te trekken.

Wat zijn dan de positieve punten van Tienen volgens jou?

De stad is vrij compact, wat enorm veel voordelen met zich meebrengt. Tienen ligt heel centraal, waardoor je ook dicht bij andere steden zit. De stad blijft ook betaalbaar. Bovendien zijn er heel wat Tienenaars die wél geloven in de sterke punten van onze stad. Thank god for them.

Wat is je favoriete plek om tot rust te komen in Tienen?

Mijn huis is een plaats waar ik enorm graag ben. Op mijn 29e heb ik een huis gekocht samen met mijn vriend op de ring, vlakbij het Vianderdomein. Daar ga ik graag wandelen wanneer ik even tot rust wil komen. Mijn dochtertje van bijna 2 jaar vindt dit fantastisch!

Hoe ben je op het idee gekomen een eigen zaak te starten?

Mijn zus deed vroeger vakantiejob bij Vitalie, maar eigenlijk was zij een mode-analfabeet. Ik hielp haar in het weekend vaak door onder andere de vitrines te maken. Het was op dat moment dat ik besefte dat dít was wat ik altijd al heb willen doen. De eigenares van de winkel zei me dat ik er gewoon voor moest gaan en dat heb ik ook gedaan! Ik was 27, woonde nog thuis en had geen partner, maar ik wist dat ik deze kans gewoon moest grijpen. In februari 2010 opende ik mijn eigen zaak boven in de Leuvensestraat.

Waarom is je winkel verhuisd?

Hiervoor bevond de winkel zich boven in de Leuvensestraat, maar ik had al even door dat het daar niet meer zo goed was. Vaste klanten deden nog wel de moeite om tot boven in de straat te komen, maar nieuw publiek aantrekken ging niet meer. Toen dit pand vrijkwam heb ik mijn kans gegrepen en heb ik een bod geplaatst. Het is een wereld van verschil sinds ik hier beneden in dezelfde straat zit, ook al is het maar 50 meter verder.

Wat hoop je voor de toekomst?

Ik hoop hier uiteraard nog lang te kunnen blijven. Enerzijds ben ik afhankelijk van mezelf, maar daar heb ik geen schrik voor.  Ik zal altijd wel gemotiveerd blijven, omdat dit mijn passie is. Maar anderzijds ben ik ook heel afhankelijk van het stadsbestuur. Ik hoop dat er meer aandacht komt voor handel en dat er meer handelszaken bijkomen. Maar ik blijf uiteraard altijd met veel enthousiasme mijn klanten helpen!

Wie de wereld van Envie wilt ontdekken is welkom in de Leuvensestraat 7 tijdens de openingsuren: Dinsdag t.e.m. zaterdag tussen 10:00 en 18:00.

 

Auteur: Helena Kinnaert

Fotograaf: Yana Vandeborne