Booming business: Boomhutbouwster Sara vervult je (kinder)dromen

Vriendin: ‘Ah, de vriendin van de barman is een boomhutbouwster.’

Ik: ‘Huh? Een boomhutbouwster? Is dat een beroep?’

Vriendin: ‘Jaja. Ze bouwt boomhutten en zo nog van die dingen.’

Rechts: Sara Lambrechts

Een boomhutbouwster: hoe cool is dat?! Ik ben geïntrigeerd. Boomhutten zijn voor mij als een kinderdroom. Meteen vertoef ik in jeugdelijke, nostalgische sferen bij de idee van dat hutje in die boom. Gezellig samenhokken met vriendjes in je eigen bomenhuis. Wij, veilig in ons kamp, tegen de rest van de wereld – Wachtwoorden vereist om binnen te mogen!

Het is duidelijk dat ik deze boomhutbouwster, a.k.a. Sara Lambrechts, wel eens wil ontmoeten. Gelukkig ziet Sara het eveneens zitten om ons te ontmoeten. We spreken af bij haar thuis, waar je een vleugje Plan B opmerkt in het gezellige, zelfontworpen en eigenzinnige interieur.

Uit het goede hout gesneden 

Sara houdt van avontuur, creativiteit en de schoonheid van het leven. Het is belangrijk voor haar om dit ook in haar job terug te vinden. Het opstarten van een eigen zaak in boomhutten begint dan ook hier. “Als kind ging ik vroeger graag kampjes bouwen en buiten te spelen. Ik vond dat geweldig fascinerend. Daarnaast ben ik altijd wel gefascineerd door kleine woonvormen. Dan ben ik daar meer over gaan opzoeken en ben ik bij boomhutten terecht gekomen. Ik wil ook dingen kunnen maken van bij het begin. Nu kan ik de hele uitvoering doen en dat geeft wel voldoening.” Na haar opleiding interieurvormgeving heeft Sara verschillende opleidingen gevolgd om haar vaardigheden verder te ontwikkelen. Dat gaat van houtbewerking tot lassen tot een cursus specifiek over boomhutten. “Ik ben naar Amerika gegaan, bij Pete Nelson en heb daar een cursus gevolgd (de voorloper van de Treehouse Masters) over ophangtechnieken. Dan leer je hoe je een hut op een goede manier in een boom hangt, met zorg voor de boom.” 

Op haar eigen houtje

Voordat Sara als boomhutbouwster startte, werkte ze als meubelmaker. “Nu ben ik zelfstandig voor 6 jaar. Eerst als meubelbouwer aan de slag gegaan. En dan stilaan boomhutten beginnen bouwen. Ik doe elk jaar ook mee met het boomhuttenfestival. Daar komt wel wat volk op af en daar leg ik ook wel wat contacten. De allereerste boomhut heb ik ook goedkoper dan de eigenlijke kosten gemaakt, omdat ik ook wou tonen ‘kijk dat kan ik!’, zodat ik ook wat geloofwaardiger was. En dan is dat stilletjes aan blijven groeien. Ik ben eigenlijk blij. Beetje bij beetje krijg ik meer aanvragen.” 

Sara staat erop geen twee keer hetzelfde te maken. “Ik werk volledig op maat. Ik ga naar de boom kijken: welke takken er zijn, de stam,… Op de plek laat ik me dan inspireren door de omgeving. Vanaf dat ik mijn fantasie daarop kan laten gaan, is het leuk”

Naast boomhutten ontwerpt Sara ook speelhuisjes voor in de tuin en op speelplaatsen van scholen. Ook de vormgeving van het nieuwe Bonobo-verblijf in Planckendael is van de hand van Sara. “Daar heb ik de volledige aankleding gedaan in de ruimtes van de bonobo’s zelf. Volledig die bomen in elkaar geknutseld en de boomstructuren binnenin uitgebouwen. Alles waar de apen mee spelen en dan nog het balkon en de inkleding. Eigenlijk is dat het tegenovergestelde van een boomhut. Bij de hut bouw je alles rondom de boom. Nu kreeg alles in de ruimte vorm.”

Onlangs kon je Sara in actie zien tijdens het Ketnet-programma The Blacklist aan de zijde van niemand minder dan Tom Waes. Victor droomde van een eigen Legoboomhut en Sara heeft deze droom mee helpen verwezenlijken. De hele reeks kan je bekijken op Sara`s facebookpagina. 

Bewust kiezen, zonder bomen te verliezen

Sara weet duidelijk van welk hout ze pijlen moet maken. Voor haar boomhutten en speelhuisjes kiest ze voor Europees en duurzaam hout. “Onze boomhutten worden volledig gebouwd met natuurlijke materialen, met respect voor boom en omgeving. Zo wordt er voor de ophanging van de boomhut een speciale techniek gebruikt, waardoor de doorboringen in de boom tot een minimum beperkt blijven en de voedingsstroom van de boom niet afgesneden wordt.”

Een boom van een droom

Als Sara kon kiezen zou ze zelf wonen in een boomhut. “Ik heb ooit gedacht mijn eigen boomhuis te bouwen en dat is bijna gelukt en dan hebben ze de bestemming van de grond veranderd. Spijtig genoeg mocht er daar niets meer gebouwd worden. Dus dat is een pijnlijk verhaal.” Dit neemt niet weg dat ze blijft dromen. Zo hoopt ze ooit een boomhuttendorpje te kunnen bouwen. “Een domein met brugjes, een heel complex. Dat je in een totaal wereldje zit als je daar toekomt. Of drijvende huisjes of huisjes op wielen. Dat zou ook wel fijn zijn.”

Tienen is momenteel nog onontgonnen terrein. Als ik peil achter mogelijkheden binnen Tienen ziet Sara wel potentieel voor boomhutten of iets dergelijks in het Stadspark. Verder is natuurlijk ook elke Tienenaar welkom bij Sara om mee na te denken over een boomhut of een fijn speelhuisje om je eigen kinderen hun dromen -of waren het de jouwe?- waar te maken. 

Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden verwijs ik jullie graag door naar Sara’s website en facebookpagina, waar je haar creaties zelf kan aanschouwen. 

Website: https://www.boomhutbouwster.be/ 

Facebook: https://www.facebook.com/Deboomhutbouwster/

Tekst: Lisa Debroyer

Foto’s: Annemie Verboomen