Bram Struyven: Stenenkenner Extraordinaire!

Interview_juwelierTimmermans_LOHXphotography (1 van 4)En daar was ‘knight in shiny armour’ Bram. Mijn vriend heeft mij in november ten huwelijk gevraagd, en hij had daarbij de goede beslissing genomen om het kiezen van de ring aan mij over te laten. Zo kwam het dat wij op een zeer regenachtige novembernamiddag op jacht gingen naar DE ring. De vierde juwelierswinkel bleek uiteindelijk een schot in de roos te zijn en dat dankzij de voortreffelijke hulp van Bram Struyven. Een stenenkenner extraordinaire mag je wel zeggen! Bram is een queeste gestart naar mijn perfecte steentje (of STEEN zoals de vriend het liever hoort 😉) en heeft deze ook gevonden. Omwille van de unieke hulp die je van Bram ontvangt (die zo zijn ‘steentje’ bijdraagt om Tienen op de kaart te zetten), lijkt het mij interessant voor andere potentiële bruidjes of voor mensen die nog geen Valentijnscadeau hebben om eens binnen te springen bij Juwelier Timmermans. Ik laat Bram verder aan het woord …

Ik woon in Hoegaarden, maar de familie Timmermans heeft diepe wortels in Tiense bodem. De geschiedenis van onze juwelierswinkel gaat terug tot 1915. Toen startte mijn overgrootoom Eduard Timmermans in de Nieuwstraat een winkel met aan de ene zijde plaats voor koloniale spullen (bij mijn ouders staat zo’n oud blik uit die tijd) en aan de andere zijde een atelier voor horloges en uurwerken. Mijn overgrootoom was blijkbaar nogal een kleurrijk figuur. Hij was onder andere piloot en heeft tijdens  WOII zelfs bommen afgesteld. Later is de winkel zich meer en meer gaan toespitsen op horloges en juwelen en veranderde de locatie naar de Peperstraat. Mijn overgroottante Irma heeft de zaak overgenomen en voortgezet tot op zeer hoge leeftijd. Mijn oma Gaby heeft de winkel verdergezet en op haar beurt doorgegeven aan mijn vader. Naar aanleiding van ons 100-jarig bestaan hebben we de winkel enkele jaren geleden vernieuwd en uitgebreid.

Interview_juwelierTimmermans_LOHXphotography (3 van 4) (1)Ik werk nu reeds 14 jaar zij aan zij met mijn ouders in de familiezaak (als vijfde generatie) en ben eigenlijk meteen in de zaak begonnen nadat ik was afgestudeerd als goudsmid aan het TNA (Technicum Noord Antwerpen). Een zeer technische, klassieke scholing. Mensen linken onbewust vaak vrouwen aan het beroep van goudsmid/juwelier. Ik zag echter een gelijke verdeling van mannen en vrouwen die de opleiding volgden, en nu merk ik zelfs dat er meer mannen dan vrouwen uit mijn netwerk het beroep effectief uitoefenen. Je bent in de eerste plaats ook echt een smid en daar komt wel wat kracht en vuil werk bij kijken. Ik heb mijn eigen atelier boven de winkel waar ik de juwelen handmatig vervaardig en dat gebeurt volgens een uitgewerkt proces waar ook enkele stofoplossingen aan te pas komen. Op zo’n momenten lijk ik wel een alchemist in actie 😊. Af en toe doe ik hier ook rondleidingen voor verenigingen. Je dient als goudsmid een meesterstempel (je handtekening) aan te vragen bij de Koninklijke Munt van België. Mijn stempel bestaat uit de letters B en T en een leeuwenkop, aangezien dit symbool iets betekent voor de familie. Mijn oma heeft bijvoorbeeld veel juwelen met een leeuwenkop.  

Interview_juwelierTimmermans_LOHXphotography (4 van 4)

Elke klant heeft zijn of haar specifiek verhaal en ons beroep komt logischerwijs in aanraking met de emoties van mensen.

Mijn beroep is niet enkel technisch van opzet, er is ook het emotionele aspect en daar doe ik het eigenlijk voor. Elke klant heeft zijn of haar specifiek verhaal en ons beroep komt logischerwijs in aanraking met de emoties van mensen. Goud is doorgaans afkomstig van erfenissen en mensen komen met de vraag om het te versmelten of te herwerken. Voor ons is de Valentijnsperiode altijd goed. Je zou het voor de zekerheid aan mijn vriendin moeten vragen, maar ik denk wel dat ik een romanticus ben. Ik doe in ieder geval mee aan Valentijn 😊! Ik word meestal ingeschakeld voor verlovingen en jubilea. Het is wel grappig om te zien hoe zenuwachtig de bruidegom in spe bij het kiezen of maken van de ring wel niet is. Ik krijg af en toe speciale opdrachten. Zo heb ik ooit voor een klant een gouden vliegtuig volledig op schaal nagemaakt, de partner was namelijk piloot. Ook dien ik soms te werken rond logo’s van automerken. Ik herinner me ook een opdracht voor een cadeau voor een tandarts, waarbij ik 1 oorbel met een ontwerp van een tand in het goud diende uit te voeren.

Interview_juwelierTimmermans_LOHXphotography (2 van 4)De naam ‘Tienen’ schrikt mensen misschien af, maar ik vind die underdogpositie van Tienen eigenlijk wel leuk. Het kan alleen maar beter worden en die positie biedt ook mogelijkheden die in andere steden reeds ingevuld zijn. Wat met pop-upstores in leegstaande panden? Het jammere is dan weer wel dat we minder subsidies ontvangen dan steden zoals Leuven, hoewel we in vergelijking met deze stad wel meer wegen te onderhouden hebben. En van wegen gesproken, ik hoop dat de werken rond de ring snel afgerond zullen zijn. Bereikbaarheid is belangrijk voor Tienen, zowel in de stad maar ook naar Tienen toe. Eén van de troeven van deze stad is namelijk haar ligging dichtbij grote centrumsteden. Als je hier woont, sta je ook snel ergens anders. Een ander positief punt van Tienen, wat meer belicht mag worden, is het brede cultuuraanbod. Dat geldt niet enkel voor volwassenen; de teken- en muziekacademie en de vele sportverenigingen geven ook de jeugd een breed aanbod. Er zijn in Tienen eigenlijk gigantisch veel verenigingen maar niemand lijkt dit te weten! Er zullen ook maar weinig steden zijn die zoveel organiseren als Tienen. Mijn favoriete evenementen zijn evenwel klassiekers: Suikerrock en de paardenprocessie in Hakendover.

Via lange trappen kan je naar de Sint-Germanuskerk klimmen en eens je boven staat, geeft dat een zeer zuiders gevoel, alsof je in de Provence staat!

Als ik vrienden op bezoek heb die Tienen nog niet kennen, neem ik ze vaak mee naar de straatjes rond de Sint-Germanuskerk. Via lange trappen kan je naar de Sint-Germanuskerk klimmen en eens je boven staat, geeft dat een zeer zuiders gevoel, alsof je in de Provence staat! Daar zou een loungebar of restaurant echt wel succes hebben. Nu is dit een godvergeten stukje Tienen. Ook het Torekesplein heeft heel wat charme en de Spiegelstraat vind ik een heel aangenaam straatje om door te wandelen. Vooral in de zomer wanneer de terrassen vol zitten. Ik kijk erg uit naar de opening van The Gatsby op de Grote Markt en word blij van initiatieven zoals restaurant Melchior. Ik denk namelijk dat Tienen echt meer horeca nodig heeft, dat zorgt voor meer beweging in de straten. Mijn vaste stekjes zijn Benji (met kameraden), Operabar (voor koppels), Patria (uitgaansleven), Fidalgo, Vigilae, De Refugie (speciaal en uitstekend eten), Spijshuis Dieu, Gambrinus, ‘t Wit Paard op de Grote Markt en ‘t Loft (vooral tijdens de zomer). Mijn Tiense guilty pleasure is een ijsje van Sweet-art, ik ben nogal een snoeper. Voor sushi ben ik ook altijd te vinden, dus de nieuwe sushizaak in de Nieuwstraat wekt ook wel mijn interesse. Andere leuke adresjes zijn nog boekenwinkel Plato, Ma Façon voor de snuisterijen en Argo Fashion (voor mijn vriendin). Bloemenzaak De Papaver is ook nog een tof adresje voor leuke hebbedingetjes. Hetzelfde geldt voor La Piccola Cantina met zijn Italiaanse specialiteiten.

Auteur: Kim Rutten

Fotografe: Lotte Hendrickx

Website Juwelier Timmermans