Daisy Depré opent pop-up met eigenwijs DNA in Oud College

Aanstaande vrijdag 1 juni opent alweer een nieuwe pop-up de deuren op de site van het Oud College in Tienen. En wat voor eentje! Als je jouw eigen DNA niet tegen het lijf loopt in de grote ruimte van uitbaatster Daisy Depré, dan ga je wellicht nergens je gading vinden. Britt van TienenTroef ging op verkenning en had het genoegen deze vrolijke dame aan de tand te voelen.

Daisy, wat is je link met Tienen?

Ik ben er geboren en getogen, meer bepaald in Hakendover, en heb er mijn “broek versleten”. Om het op z’n Tiens te zeggen. Mijn papa heeft altijd in de Tiense Suikerraffinaderij gewerkt. Momenteel woon ik in Goetsenhoven.

Waarvoor staat D&A – Daisy & Anderen?

D&A is een pop-up met een eigenwijs DNA. Het wordt een heuse concept-store waarbinnen ik bewust kies voor partners met een vergelijkbaar DNA. Ook alle activiteiten of producten sluiten hierbij aan.

Hoe zou je jouw eigen DNA dan omschrijven?

Ik heb de warmte en het gezelschap van mens en dier nodig om mijn batterijen op te laden. Zonder “Anderen” is er geen Daisy. Ik wil ook graag de batterijen van anderen opladen. Er is wel een serieus hoekje af bij me, haha. Volgens mijn partner ben ik “plezant maar vermoeiend”, al hoop ik toch iets plezanter dan vermoeiend. Ik ben ook een open boek en hecht belang aan open communicatie. Alle activiteiten binnen D&A spruiten op een of andere manier voort uit mijn eigen DNA.

Welke activiteiten, producten en/of diensten ga je precies aanbieden in je pop-up ruimte?

D&A wordt een commerciële onderneming, maar met stevig sociaal karakter. Want we geven graag terug wat we zelf krijgen:

–        Drank: Lekkere koffie, thee, bio-drankjes, enzoverder.

–        Eten: Bio, vegetarisch, plantaardig (gebak), gluten- , suiker-, sojavrij, enz. Ook op verzoek maken we gerechten. De partners passen zich graag aan aan allerlei allergieën en intoleranties! Zowel zoet als hartig, versbereid als voorverpakt.

Wat voeding betreft is het voorlopig een meeneemverhaal, maar als je graag een kleine hoeveelheid degusteert van datgene wat we te koop aanbieden, kies dan gerust een plekje in ons interieur of leen een picknickdekentje en settel je in de tuin van D&A of op het terras op de speelplaats van het Oud College. Daar geniet je dan van het gezelschap en de gezellige drukte van de collega’s op deze site. Je kan eten vooraf bestellen, maar je kan ook zonder voorafbestelling langskomen en kijken wat de pot schaft!

–        Workshops en events: Een eerste kookworkshop staat nu al als event aangekondigd. Andere aankondigingen zullen snel volgen. Ook de kookworkshops dragen steeds één of meerdere label(s) zoals bio, veganistisch, vegetarisch, gluten- en/of suikervrij, enzoverder. Ik ben (nog) geen veganist en zelfs geen vegetariër, maar heb wel last van enkele voedselintoleranties en eet ook steeds minder vlees. Mijn lichaam vindt dat laatste precies niet erg!

–        Verder verhuur ik mijn pottendraaischijf/dagdeel omdat ik weet dat het belangrijk is dat je oefent-oefent-oefent tussen lessen door. Ik zal geen les geven, want zit nog niet op dat niveau, maar niets mag je tegenhouden om te komen oefenen als je elders les volgt of volgde. OF je mag ook privé-cursus komen geven als je daartoe de nodige skills bezit. Voor alle praktische details stuur je best een privé bericht naar me via mijn pagina of je komt eens ter plaatse langs.

–        Bureauruimte: Er wordt ook een gezellige bureauruimte per uur of per dagdeel verhuurd, aan democratische prijzen.

–        Zithoekje: Ik heb een zithoekje gecreëerd opdat startende psychotherapeuten, logopedisten etc. met een klein, startend budget hun ding kunnen komen doen tijdens sluitingsuren of -dagen van de zaak. Op die momenten genieten ze immers van de noodzakelijke privacy en rust.

–        Verkoop interieur: Het volledige interieur is in wat men een eclectische stijl kan noemen: voornamelijk vintage en een beetje antiek, maar vooral ook aan “kitch” ontbreekt het niet. Vele stukken binnen het interieur zijn te koop, maar belangrijk om weten is vooral dat het interieur mag gebruikt worden.

–        Yogales: Op maandagvoormiddag organiseren we een uitgebreide yogales en een korte sessie op de middag. Bij minder mooi weer kan dat binnen. Bij mooi weer kan ook de yoga naar de tuin van D&A verhuizen.

–        Strijkhoek: Als je liever niet telkens thuis op je eentje staat te strijken, breng dan gerust je linnen mee en maak gebruik van onze infrastructuur die gesponsord wordt door Kringloop Hageland. Al dan niet tegen de prijs van een tasje koffie kan je gerust je mand wasgoed komen strijken. Voel je je geroepen om anderen te LEREN strijken, stuur me ook dan even een privé berichtje of kom zeker eens langs.

–        Werken en/of studeren: Voor wifi wordt gezorgd.
Al is het ook nooit verboden om met elkaar te praten. Praten vinden we niet erg bij D&A. Luisteren òòk niet! Of als je bv. een tijdschrift of krant ter plaatse wil komen lezen dan kan dat. We proberen ook wat tweedehandsboeken te voorzien. We kunnen niet de taak van de bieb overnemen, maar kunnen wel een systeem bedenken als blijkt dat er populaire boeken op de plank komen te liggen.

–        Sociale luik: Hiervoor werken we onder meer samen met vzw Hestia – Alexianen en met de stichting Delacroix. We zullen onder andere originele handgemaakte artikelen verkopen van beide instellingen en de helft van “mijn” commissie geef ik graag af opdat zij zich op wat extra’s kunnen trakteren. Ook zal er een extra goed doel-etalage zijn waarbinnen geregeld een andere warme onderneming in de schijnwerpers wordt gezet en waarvoor we ook wel eens een duit in het zakje willen doen.

–        Improvisatietheater: Wat we heel binnenkort ook via een evenement zullen lanceren is improvisatietheater en dat zowel onder vorm van workshops als onder vorm van een voorstelling door professionele spelers gebracht.

Ook andere workshop en kleine evenementen zitten in de pijplijn en zullen daar ook uit komen. Er borrelt dus heel wat bij Daisy en Anderen!

Ik heb de warmte en het gezelschap van mens en dier nodig om mijn batterijen op te laden. Zonder “Anderen” is er geen Daisy. Ik wil ook graag de batterijen van anderen opladen. Er is wel een serieus hoekje af bij me, haha.

Wat verwacht je van de “Anderen”?

Ik verwacht eigenlijk niets. Je merkt meteen of de wederzijdse liefde voor elkaars concept voldoende sterk is om samen in zee te kunnen gaan. Daar komt het uiteindelijk op neer. Als een product, maaksel of maker geen vergelijkbaar DNA draagt, dan zit een samenwerking er waarschijnlijk niet in, maar dat weten we dan beiden meestal gelukkig wel. Ik hecht belang aan een open communicatie en zal je dus altijd eerlijk zeggen of ik een samenwerking zie zitten.

Met welke ondernemers werk je op dit moment samen?

Stuk voor stuk creatieve, gedreven, warme makers. Enkele mensen waarmee ik ga samenwerken zijn Naduah, Ann Koekepan, Midnight Kitchen, PURO YOGA, De Theeliefhebber, Hestia vzw, Stichting Delacroix, KDWOODLIGHTS, Kringloop Hageland, French Made Patisserie, Zeggedis, …

Is er nog ruimte voor “Anderen” bij D&A?

Absoluut! Ook andere vergelijkbare initiatieven zullen we alleen maar toejuichen en aanmoedigen. Heb je een idee voor een activiteit of voor verkoop of wat dan ook, laat het ons dan alsjeblieft weten opdat we dat zo snel mogelijk kunnen bespreken. Wie weet hoor dan ook jij binnenkort bij die “Anderen”.

Het is in ieder geval de bedoeling om ook nog wat extra makers aan te trekken die hun creaties wensen te verkopen via D&A. Als jij vintage kleding, zelf gemaakte kledij of accessoires, handtassen, juwelen, noem maar op, te koop wil aanbieden, kom dan gerust eens langs tijden de openingstijden of stuur ons een berichtje via Facebook. Wat interieur betreft, kunnen zowel particulieren als professionelen hun stukken via D&A verkopen, voor zover het binnen ons concept past.

Hoe ben je in het Oud College beland?

Dat gebeurde eerlijk gezegd eerder toevallig. Ik stond mid-december 2017 op het punt om in Leuven een vergelijkbare pop-up te starten, maar bezocht toch ook enkele panden in Tienen omdat ik zeker in de toekomst van Tienen geloof. Tijdens een van die bezoeken kwam ik in contact met de heren van Costa Komma. Het waren zij die me vertelden dat ook het Oud College als pop-up-site zou worden ingericht. Vervolgens sprak ik met David Titeca van Brouwerij Hoplinter die het hele project beheert. Zo ging de bal aan het rollen.

Voor mij heeft de hele site heel veel charme. De fragmentatie van verschillende bouwstijlen spreekt me sowieso aan alsook het interieur binnen mijn eigen gedeelte. Feit ook dat je weet dat er zo veel leerlingen en leraars in en rond deze lokalen vertoefden gedurende zovele jaren, ook dàt bepaalt de ziel van een gebouw voor mijn gevoel. Ik vind het iets unieks om in een oud schoolgebouw te kunnen werken en genieten.

Heel bijzonder vind ik het om samen met mijn partners en bezoekers van de kapel en de leraarskamer te mogen genieten. Ook nu al komen er heel regelmatig oud-leerlingen langs die hun oude school toch nog graag eens willen terugzien. Ik denk dan ook dat er velen op een bijzondere manier afscheid zullen nemen van een groot en belangrijk hoofdstuk uit hun leven.

Wat is voor jou de grootste Tiense Troef?

Ik woonde lange tijd in Aalst. Wat me vooral opvalt nu ik een paar jaar terug in groot Tienen woon is dat er binnen de stadskern heel wat moeite gedaan wordt om het sociale leven een serieuze boost te geven. Dat werkt aanstekelijk volgens mij. Daarom probeer ook ik een kleine schakel in die ketting te zijn.

Wat wil je bereiken met D&A?

Ik ben verre van een wereldverbeteraar. Je kan zelfs niet iedereen tevreden stellen binnen een kleinere gemeenschap en dat is volkomen normaal. Ik wil gewoon mijn eigen, gedreven zelve kunnen zijn en bezig zijn met de dingen die tot mijn DNA behoren.

Het feit dat de meesten tot nu toe heel positief reageerden telkens ik hen over dit concept vertel, dat voedt die passie alleen maar natuurlijk. Maar iedereen heeft zijn eigen DNA en dat wordt gerespecteerd. Iedereen is vrij om wel of niet eens langs te lopen bij ons en is ook meer dan welkom als hij/zij niets voor ons concept voelt, maar “gewoon” nog eens wil langskomen in de kapel (mediatheek), de leraarskamer, het fotokopielokaaltje enz. van het Oud College.

Wat heb je de komende maanden voor ons in petto?

Er werden al best wat activiteiten besproken, die er ook nog wel bij kunnen tijdens de zomermaanden, maar ook vanaf september zullen we evenementen inplannen.

Maar nu ga ik eerst focussen op de 2 proefweken vanaf begin juni. De doorstart is tijdens de laatste week van juni voorzien. Tijdens de zomermaanden zijn we geopend op dinsdag en woensdag + vrijdag en zaterdag, telkens van 10u tot 18u.

Auteurs: Britt Sterckx en Daisy Depré
Foto’s: Britt Sterckx
Website: D&A
Facebookpagina: D&A

Fan van onze artikels? Wil je dolgraag bijdragen aan het voortbestaan van onze bescheiden blog?
Steun ons
en blijf wekelijks van de gekste, meest inspirerende en boeiendste verhalen uit onze mooie stad genieten!