Tienen’s got talent

Wanneer we Gilles Thiry ontmoeten, heeft hij het erg druk. Sinds zijn deelname aan Belgium’s got talent, de talentenwedstrijd van VTM, gaat het allemaal snel. Zonder dat hij het goed en wel besefte, belandde hij in de finale. Zenuwachtig is hij niet. Zijn doelstelling, de acrobatie in de kijker zetten, heeft hij nu al bereikt maar natuurlijk gaat hij ervoor.

Hij benut op dit moment elke gelegenheid om te laten zien wat acrobatie inhoudt. Zo demonstreerde hij de act aan de Chinese pole of Chinese paal waarmee hij de finale haalde in ongeveer alle Tiense scholen. En ook de komende dagen kan je Gilles hier en daar live aan het werk zien. Wie Gilles bezig ziet, houdt de adem in en staat dan in pure bewondering voor zijn prestatie. Hiervoor moet hij voortdurend trainen, zijn conditie in topvorm houden. Dat kan thuis waar hij de paal opstelt in zijn tuin of hij oefent op de school waar hij les geeft. Toch wil hij in de toekomst graag nog meer bezig zijn met de paalacrobatie.

“…hij werkte mee aan het Amsterdamse Bostheater, reisde naar India en Frankrijk en leerde de circuswereld van binnenuit kennen.”

Gilles is een geboren Tienenaar. Met de jongeren uit de ‘Potterie’, ‘De buurt’ zoals ze het zelf noemden, gingen ze vaak op café in Het Wiel op de Veemarkt. De jongeren van ‘De buurt’ gingen studeren en zwierven uit. Gebeten door de circusmicrobe die hij als twaalfjarige knaap opliep in de circusschool van Geldenaken, trok Gilles naar de Circushogeschool in Tilburg waar hij geselecteerd werd uit ongeveer 100 jongeren. Om u een idee te geven van het niveau van deze opleiding: sommige afgestudeerden werken bij Cirque du Soleil. Na zijn afstuderen werkte Gilles een aantal jaren in Nederland: hij werkte mee aan het Amsterdamse Bostheater, reisde naar India en Frankrijk en leerde de circuswereld van binnenuit kennen. Maar na een tijdje besliste hij terug te keren naar Tienen, terug naar de familie, de roots. Klaar om zelf een gezin te stichten.

De stad is een thuis voor hem. Hij kent Tienen door en door, loopt er vaak rond, bezoekt de restaurantjes zonder een specifiek lievelingsplekje te hebben. De Tienenaar mag best trots zijn op zijn acrobaat die hoog in de lucht, in horizontale of in verticale positie, hoofd omhoog of hoofd omlaag, zijn lichaam en geest moet beheersen. We kijken met z’n allen uit naar de finale op 25 mei. Veel succes, Gilles, en…wees voorzichtig!

Auteur: Christa Motton

Foto’s: LOHX photography