De bistronomie van De Refugie: Een pareltje aan de rand van de stad.

Begin jij ook al te watertanden bij het horen of zien van eten? Of voel je een hongertje opkomen? Ontdek samen met mij de bistronomie van De Refugie!  

Mijn schoonmoeder is 60 jaar geworden en we zijn samen met de kinderen en partners – 9 personen – uitgenodigd voor een gezellig diner in De Refugie.

De Refugie oogt aan de buitenzijde als een klein restaurantje, maar het tegendeel is waar. Ik word, samen met mijn partner, begeleid naar een tuin die baadt in het zachte zonlicht met allerlei gezellige hoekjes, decoratie en planten. Niet veel later mogen we een aperitiefje kiezen en ga ik voor de aperitif de la maison, een schuimwijn met de perfecte balans tussen het zoete van een cava en de brut van een champagne.

Hierbij horen drie hapjes waarbij ik de vegetarische variant koos: een auberginerolletje met smeuïge geitenkaas, een frisse gazpacho van gele paprika met buffelmozzarella en bolletjes meloen en een kruidenpuree met groentenchips en een crème van zwarte look. Normaal geen gazpacho of geitenkaas voor mij, maar dit is overheerlijk en past perfect bij het aperitief.

De gastvrouw, Katrien, overigens zeer hartelijk en vriendelijk, deelt ons mee dat we binnen mogen plaatsnemen voor het driegangenmenu, het maandmenu dat telkens verandert.

Ik merk een ‘chique’ setting op die toch niet stijf aanvoelt en we zitten in een zaaltje apart wat het etentje wel fijn en intiem maakt. Ik mag een broodje kiezen en het voorgerecht staat voor m’n neus: asperges met bacon, gevulde ravioli en eiermimosa met hierbij nog boontjes, kervel en aspergejus. Een stevig voorgerecht met zachte textuur, heerlijke witte en groene asperges en perfect gezouten Engelse bacon. Een toppertje waarbij de verwachtingen voor het hoofdgerecht stijgen.

Als hoofdgerecht koos ik weer voor de vegetarische variant: croque foccacia met gerookte mozzarella met toefjes avocado- en aspergecrème en een fris slaatje met kerstomaten en ui. Een gerechtje dat je maag zeker vult door de mozzarella tussen een soort bladerdeeg met die frisse toets van de crèmes en sla.

Hierbij wordt een heerlijke rosé wijn geserveerd: Sancerre Chateau du Maimbray. Een aanrader voor wie houdt van een neutrale wijn die niet te zoet en niet te droog in de mond smaakt.

De kers op de taart is het dessert: een overvol bord met een Brusselse wafel gedecoreerd met aardbeien,  toefjes witte chocolade, faiselle (fromage blanc) en rabarber met Petit Gervais-ijs. Om duimen en vingers bij af te likken!

Ik heb heerlijk gegeten en zo beamen ook mijn schoonouders, -broers en –zussen. Zowel vlees, vis als vegetarisch zijn dik oké.

Als afsmakertje is er nog koffie of thee, waarbij die laatste wel heel rijkelijk wordt gepresenteerd. Leuk om eens de verschillende theesoorten te ruiken en zo eentje te kiezen.

Heb jij er ook al gegeten? Deel zeker je mening met ons en andere Tienenaren!

Auteur: Evy Ceusters

Foto’s: Evy Ceusters

Website De Refugie  

Facebookpagina De Refugie 

Kapucijnenstraat 75 – 3300 Tienen 

Gesloten op dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag