Debat Deel 1: De troeven van ondernemen in Tienen

Op 4 mei verzamelde TienenTroef 10 experten voor een debat over handelen en ondernemen in Tienen. Gisteren stelden we de deelnemers aan u voor. Vandaag leggen we hen de eerste vragen voor. Wat zijn volgens hen de troeven van (ondernemen in) Tienen?

Laten we starten met een algemene vraag: wat zijn de troeven van Tienen voor jullie?

  • Wim Bergé: Dan zal het debat niet sluiten om 22u (lacht). De band met verleden is voor mij een belangrijke troef, Tienen heeft een omvangrijk cultuurhistorisch erfgoed. Er zijn momenteel bvb. opgravingen op de Grote Markt bezig. Tienen heeft ook een zeer actieve bevolking, er zijn meer dan 100 sport-, jeugd- en cultuurverenigingen. We hebben daarvoor ook een zeer goed uitgebouwde infrastructuur. En daar boven op komen nog alle evenementen die in onze stad plaatsvinden. Dat is toch echt niet slecht voor een stad als Tienen. De stad is in beweging.
  • Bart Debbaut: Tienen heeft absoluut troeven, maar we moeten daar niet in overdrijven. Tienen is niet beter dan een andere stad, maar er zijn wel heel wat troeven in de mensen zelf te vinden. De mensen die actief zijn in de handelszaken, of die eraan denken om een handelszaak op te zetten, kunnen wel het verschil maken door enige durf te tonen. Je kan nog veel mensen inspireren.  Je kan in Tienen eigenlijk je wagon hangen aan een trein die al aan het rijden is.
  • Peter Willems: Architecturaal bekeken is Tienen een heel mooie stad, het is ook nog een betaalbare stad. Er is veel te doen, er zijn daarnaast ook nog veel kansen om iets te doen, in Tienen is er nog ruimte om te ondernemen. Ik heb zelf een heel mooi pand kunnen kopen. En er is nog groeimarge, er is nog plaats voor zeer diverse zaken. Er is nog veel vraag en er is nog voldoende ruimte om daar op in te spelen. Ik ben zelf geboren in Tienen en ik ben al weggetrokken naar andere plaatsen, maar ik kom uiteindelijk altijd terug naar Tienen. De stad is de laatste jaren erg verbeterd. Ik heb zeker geen spijt dat ik voor Tienen heb gekozen.

Wat valt er te zeggen over de huurprijzen in Tienen?

  • Peter Willems: De prijs ligt goed. Na heel wat vergelijkingen heb ik toch kunnen constateren dat Tienen betere prijzen kan aanbieden.
  • Carlo Joseph: Je merkt dat mensen van Leuven meer naar Tienen afzakken. Het voordeel daarvan is dat de middenklasse in Tienen kan groeien. De woningprijzen moeten daaraan aanpassen, er moeten ook goede panden voor de middenklasse zijn. Er is wel al verbetering. Tienen heeft een zandloperfiguur wat betreft de bevolkingsklasse. Er is een grote groep rijken en een grote groep armere mensen, de middenklasse is te lang verwaarloosd. Het is belangrijk om elke klasse aan te spreken. Daar zijn al die nieuwe initiatieven zeer geschikt voor.
  • Wim Bergé: We focussen ons vooral op kwaliteitsvoller wonen. Maar dat is misschien voer voor een ander debat.

Tienen is een klein speedbootje dat nog makkelijk van koers kan veranderen.

  • Steven Vanhoegaerden: Tienen heeft zeer veel potentieel, we moeten vooral de kansen onderstrepen en de stad, de handelaars, de immobiliën moeten die kansen op het juiste level brengen. We moeten ons imago ombuigen. In Tienen kan dat nog, kijk maar naar de vele immo-projecten. Niet veel steden kunnen hun imago nog ombuigen. Leuven kan dat niet, dat schip is te log om te draaien. Maar Tienen is een klein speedbootje dat nog makkelijk van koers kan veranderen. Dat is een unieke kans.
  • Marc Onclinx: Ik heb eens een paar prijzen opgezocht van een aantal leegstande commerciële panden in Tienen en ik schrok van hoe hoog die huurprijzen liggen.
  • Carlo Joseph: Zelfs grote warenhuizen kreunen onder die hoge kosten. Ik weet uit eigen ervaring hoeveel je als ondernemer als vaste maandelijkse aflossing moet betalen. Dat maakt het erg moeilijk voor veel handelaars. De huurprijzen zijn volgens mij niet normaal verdeeld, de huisbazen vragen veel te veel huur. Veel zaken worden tegenwoordig opgestart als tijdverdrijf. Mijn idee is dat mijn zaak een levensproject is, dat mijn zaak mijn toekomst is. Ik heb veel respect voor mensen die samen met hun partner, ten volle achter hun handelszaak  staan en  er een succes van willen maken. Maar als je dat idee niet hebt en de huurprijzen veel te hoog zijn, dan gaan die zaken overkop en genereer je leegstand.

  • Marc Onclinx: Dat werkt inderdaad erg demotiverend voor startende ondernemers.
  • Wim Bergé: Niemand is gebaat met leegstand, ook de eigenaar van dat pand niet. Die betalen namelijk leegstandtaksen. Het is de rol van de stad om verhuurders en nieuwe handelaars samen te brengen om opportuniteiten te bekijken. Dit gaat om korte termijn huurcontracten (pop-up), welk pand is geschikt voor welke winkel, het pro-actief zoeken naar een uitbater voor een bepaald pand. We moeten een duidelijk zicht krijgen op wat leegstaat. En vooral bepalen waar je handel wil drijven, in de kern en/of aan de rand van de stad?
  • Bart Debbaut: (Pikt in op de vraag van Wim) Wij hebben in Tienen te maken met een veel te uitgerekt kerngebied, dat moet worden afgebakend. Dat loopt van beneden in de Beauduinstraat, langs de Nieuwstraat, over de markt tot helemaal bovenaan de Leuvensestraat. Dat is veel te lang en er is teveel leegstand die ertussen groeit. Het is moeilijk om handelszaken uit de rand in de kern te brengen, want zij hebben daar met een reden voor gekozen. We moeten dus bij nieuwe starters kijken wat ze van plan zijn om te bepalen welk pand geschikt is. Hun niet enkel laten dromen, maar begeleiden met een degelijk en werkbaar plan. Dat is nu niet evident om dat op te lossen, dat is een moeilijke oefening. De rol om dat op te volgen, is misschien eerder bij Unizo weggelegd.

Transcriptie: Evy Ceusters, Kim Rutten, Alain Van Den Broecke

Foto’s: Kobe Declerck, Britt Sterckx, Yana Vandeborne