Dineren naast de mainstage onder leiding van Katty Loix

Very important persons, zo voelen we ons als we de loungetent binnenwandelen. Een mooie setting met statafels, buffet, gezellige verlichting en terras op het heldenplein.

Er is al heel wat beweging aan de start van een nieuwe festivaldag en de eerste band moet nog optreden. Tussen de drukke voorbereidingen door, maken we kennis met Katty Loix.

Katty Loix uit Hoksem is een lerares haarzorg in PISO Tienen van september tot en met juni, maar haar zomervakantie wijdt ze volledig aan het onthalen van de VIP’s op Suikerrock.

“Hallo, welkom in de VIP-tent.”

Katty, wat is jouw taak binnen de Suikerrockorganisatie?

“Sinds 4 à 5 jaar ben ik één van de verantwoordelijken voor de lounge en VIP-tent. Dat wil zeggen dat ik alles coördineer betreft de opbouw van de tent, de inrichting, het onderhoud tijdens de festivaldagen, de dranktoog, de catering en de bediening.”

“De lounge is een plek waar men gezellig kan tafelen en een driegangenmenu kan verorberen. Tijdens het optreden, begeeft men zich dan naar de verhoogde VIP-tent waar je een zeer goed zicht hebt op de mainstage. Dat is dan het moment dat mijn mensen in actie schieten en alles weer netjes maken voor de volgende shift. Tijdens het dineren, is dat vrijwel onmogelijk omdat het hier dan overvol zit. We bedienen de drank ook aan tafel, ook in de VIP-tent. Dus het is fysiek best zwaar.”

Dat vraagt dan ook een groot team.

“Zeker en vast. We zijn met een 40-tal vrijwilligers voor deze werkgroep. Hier zitten ook een deel vrijwilligers in die de backstage bedienen. Het is een heel tof team, zeer gevarieerd, jong en oud met heel wat vaste waarden. Maar ieder jaar verwelkomen we ook nieuwe mensen. Het is een heel hecht team en er wordt heel wat gelachen.”

Hoe ben je er zelf ingerold?

“In 2008 ben ik als vrijwilliger begonnen, samen met mijn zus, als medewerker bij de nachtelijke afbraak. Daarna ontvingen we de gasten bij de diners in ‘t Toreke. Dat concept liep af omdat de catering op twee plaatsen werd aangeboden en zo ben ik in deze verantwoordelijkheid gerold.”

Hoe ziet een festivaldag er voor jou uit?

‘s Morgens sta ik hier rond 9 uur om alle voorbereidingen te treffen, mijn mensen te briefen, enzovoort. De catering wordt door ISS verzorgd dus daar hoef ik me amper zorgen over te maken. Er wordt alleszins veel over gestoeft. Zelf heb ik het nog niet kunnen proeven door tijdgebrek. Vroeger werd het tapijt zelfs door ons uitgerold, maar dat gebeurt nu ook door een externe firma. Mijn job bestaat er voornamelijk in om alle problemen op te lossen en iedereen te woord te staan bij vragen. Hoe laat ik mijn avond afsluit? Dat durf ik niet zeggen. Dat is heel afhankelijk van de mensen die in de lounge zitten en de tijd die we nog met alle medewerkers napraten.”

Wat is het leukste aan Suikerrockvrijwilliger zijn?

“De mensen die hier langskomen zijn allemaal even vriendelijk, beleefd, sociaal en dankbaar. Het leukste moment zijn de verhalen van gasten en medewerkers. Ons Debby bijvoorbeeld kan van die verhalen vertellen dat je plat van het lachen ligt.”

Wat is voor jou een memorabel moment?

“Dat vraag je aan mij. Ik weet al niet meer wat ik deze middag gegeten heb. Even denken… Ik herinner me nog dat we vorige editie eens tot 5u ‘s nachts zijn blijven napraten en lachen. Dat was een zeer korte nacht, maar enorm plezant.”

Wie staat er nog op jouw Suikerrock wishlist?

Zonder twijfelen Black Eyed Peas.

Walter Kestens, regel jij dat?

Auteur: Evy Ceusters

Foto’s: Lotte Hendrickx