Grote kunst voor kleine kenners.

Alain: Toegegeven. Ik ben niet het soort ouder dat voortdurend zit rond te speuren naar leuke pedagogisch verantwoorde culturele activiteiten voor zijn kinderen. Maar toen mede-blogster Lisa vroeg om met de kudde kinders de zoektocht “Grote kunst voor kleine kenners” in het centrum te gaan wandelen, heb ik niet lang getwijfeld. De opzet is eenvoudig. Via een app en handige gids bezoek je 14 herwerkte meesterwerken die verspreid in de stad in evenveel etalages terug te vinden zijn en zo leer je samen met je kinderen onderweg nog iets bij over kunstgeschiedenis. Lisa schreef volgend vrolijk verslag:

Lisa: Gisteren kregen we via onze redactie het bericht dat er een schilderij verdwenen was in Tienen. Niet zomaar een schilderij. Het zou gaan om een bewerkte versie van Thaïs Vanderheyden van één van de veertien grootste meesterwerken uit de kunstgeschiedenis. Dat konden we niet zomaar laten gebeuren. Wie is de dief en belangrijker: Waar is het gestolen doek?



We stelden een speurteam samen van vijf enthousiaste koters tussen de drie en negen jaar oud en twee nieuwsgierige volwassenen. Klaar om dat mysterie te ontrafelen en de dief bij zijn kraag te vatten, trokken we vandaag door de tiense straten. De app Izi Travel vergezelde ons tijdens onze speurtocht, waarbij Warre Borgmans telkens iets leuks wist te vertellen over het desbetreffende schilderij.

Die vijf kinderen en twee volwassenen vatten hun speurtocht vol goede moed aan op de Grote Markt. De kinderen enthousiast om schilderijen te ontdekken. De volwassenen eveneens benieuwd naar dit nieuwe avontuur. Het eerste schilderij werd al gauw gespot bij Sweet-Art. Of de kinderen meer interesse hadden in de ijsjes die er verkocht werden of in de vraag die we moesten oplossen voor de zoektocht was niet meteen duidelijk. De motivatie bleef er wel nog even om verder op tocht te gaan. Hoewel de posters met de kunstwerken bijzonder groot zijn, moesten we de kinderen hun aandacht toch juist richten. Het verschil tussen een levensgrote affiche van een mannelijk model bij de kapper of een bewerkte versie van de schreeuw is natuurlijk voor interpretatie vatbaar voor die kleine koters.

Alain: Wat voor winkel had Johannes Vermeer? Wie kocht de schilderijen van Matisse? Hoe noemen we de schilderstijl van Munch? De vragen die in de wandelgids aan onze kleine kunstliefhebbers werden gevraagd, zijn best pittig. Zelfs voor mensen met een basiskennis van de kunstwerken die deze handelszaken nu verfraaien, is het zaak van goed te luisteren en aandachtig de doeken te bestuderen. Niet evident als je vijf jaar bent, dus….

Lisa: Na zes schilderijen begon onze groep een beetje moe te worden. Dit kwam mede door de lengte van de tocht en de korte beentjes van de leden van onze brigade. Gelukkig werd de suspens opnieuw gevoed doordat we plots geconfronteerd werden met het gestolen schilderij. Nadat we alle schilderijen gevonden hadden en de bijbehorende vragen beantwoord, kregen we de ultieme hint naar het gestolen schilderij. Het vervolg, met spoilers, lees je onderaan dit artikel!

Alain: Na een flinke wandeling en het nodige gepuzzel, konden we in alle antwoorden de naam van de dader ontrafelen. Een schokgolf ging door onze speudersploeg en de benedenstad. Dat kan toch niet zijn?? De antwoorden zijn juist. De letters staan op de juiste plaats. …

Intermezzo voor de mensen die de wandeling nog willen doen en geen spoilers willen lezen:

Lisa: Graag geef ik nog enkele tips en tricks mee voor een geslaagde tocht:

  • Zorg voor een koptelefoon, zodat de audio beter tot zijn recht komt. Het verkeer zorgde ervoor dat we Warre niet steeds konden verstaan.
  • Verkies een moment waarop het niet te druk is in de stad, zodat je vlot van het ene schilderij naar het andere kan wandelen zonder dat je je zorgen moet maken over je kinderen die mogelijks andere voetgangers voor de voeten lopen.
  • Begeleidende boekjes kan je halen bij de streekshop, de deelnemende handelaars en de horeca op de markt. Ook op internet vind je het begeleidende formulier. Neem zelf een goede pen mee om de vragen op te lossen.
  • Onze eigen ervaring leert dat deze speurtocht vanaf 6 jaar echt interessant wordt voor de kinderen.

En dan nu de spoilers. Niet verder lezen indien je graag zelf antwoorden wil verzamelen.

Lisa: Na veel zoeken en speuren bleek de burgemeester de dief te zijn!!  Wij trokken met de meute naar het stadhuis en vonden daar het gestolen schilderij. Dat een burgemeester zoiets doet, konden we toch niet zomaar laten gebeuren.

Alain: Nu heeft onze burgemeester wel de pech dat wij over haar persoonlijke nummer beschikken. En dat ik helemaal in de rol van verontwaardigde speurder impulsief uitriep: “Zullen we de burgemeester eens bellen om te vragen waarom ze dat gestolen heeft!?” Uiteraard werd dat door het vijftal kinderen enthousiast op een “Ja!” onthaald. Tja, dan kon ik ook niet terug. Maar alle credit voor onze burgemeester die het spel meespeelde en even tijd maakte voor onze detectives.

Lisa: De burgemeester kreeg dus een telefoontje van ons en werd onderworpen aan de vragen van onze vijfjarigen:

  • K: “Waarom heb je dat gedaan?”
  • Burgemeester: “Omdat ik dat een mooi schilderij vond en dat graag wou hebben.”
  • K: “Maar dat mag toch niet!”

Je leest het goed, de burgemeester werd bij deze meteen op haar plaats gezet. Waarom hebben de kinderen het schilderij dan niet terug op de juiste plaats gezet?

  • K: “Omdat we dan ook een dief zouden zijn want dan zouden wij het ook stelen en dat mag niet.”

De hele avond bleef de diefstal nog nazinderen in het hoofdje van mijn dochter. Zo moest de papa het hele ‘de burgemeester is eigenlijk een dief’-verhaal verschillende keren aanhoren. Naast deze ethische zaak, bleek ook de esthetische vraag een kwestie.

  • K: “Maar waarom heeft de burgemeester nu dat schilderij gestolen? Als ik één zou pikken – en ik ga niet pikken – dan had ik toch dat schilderij met de nijlpaardjes en de olifantjes gekozen.”

Kort samengevat: het was een boeiende wandeling met mooie schilderijen en fijne weetjes voor jong en oud. Zeker de moeite om zelf eens te proberen! Maar liefst niet meer dan 350 kinderen, want dan verkijken we onze kans op het prijzenpakket dan je kan winnen als je alle antwoorden juist hebt 😉

Meer info:

https://www.tienen.be/grote-kunst-voor-kleine-kenners

 

Tekst: Lisa Debroyer/ Alain Van Den Broecke

Foto’s: Alain Van Den Broecke