‘t Is tijd voor NOON

“Komen eten! ‘t Is tijd voor de noen.”, riep mijn moeder in haar dialect tijdens mijn jeugdjaren.
De noen was nooit mijn favoriete maaltijd van de dag want dat waren altijd boterhammen met hesp, kaas of met mayonaise overgoten boterhamsalades. Nu ik volwassen ben – lees na 25 jaar – heb ik ontdekt dat de noen, oftewel heel fancy genaamd lunch, wel meer dan dat kan zijn.

In Tienen duiken de lunchbarretjes als paddestoelen uit de grond. Tienen is het nieuwe Leuven met zijn hippe plekjes. Dat dacht Ides Van Nerum ook toen hij een ruimte zocht om zijn nieuwste project op te starten. Ides is een 28-jarige Tiense, enthousiaste, chille jongeman die tot een jaar terug in een koffiebar in Leuven werkte. Wat in Leuven kan, moet ook in Tienen kunnen, dacht hij en zo geschiedde NOON, een koffie- en lunchbar in een lichtrijk hoekpand in de Gilainstraat, strategisch dicht bij de Grote Markt van ons gezellige, funky Tienen.

Ides heeft vele wilde plannen, maar focust zich voorlopig op een plek waar jong en oud – en dat heb ik aan den lijve ondervonden bij mijn bezoek – gezellig kan keuvelen met een warm of koud drankje (koffie, thee, fruitsap, smoothie, milkshakes) en wat zoetigheid (donuts, cake, taart). Hij kookt heel graag en wil op termijn dus ook een lunchmenu aanbieden. 

De oorspronkelijk start in april heeft Ides moeten uitstellen door het coronavirus dat de wereldkundige geschiedenis in gaat. Enkele maanden later dan gepland, op 16 juni, is NOON dan toch een droom die in vervulling gaat en mag er van een succesvolle start gesproken worden.

Ecologie ten top

NOON focust zich op een ecologisch concept waarin lokale handel een belangrijke rol speelt. Ides werkt met handelaars uit de buurt van Tienen voor de wijnen, fruit en frisdranken. De take-away wordt verpakt in biologisch afbreekbare materialen. Hij droomt ervan om iedereen een inwisselbare koffiecup te laten kopen, met een eigen dekseltje, maar hiervoor moet de take-away nog groeien. 

Dat Ides een ambitieus persoon is, staat buiten kijf. Naast het runnen van een koffiebar, studeert hij ook Interieurvormgeving. Zijn passie voor interieur kan je dan ook terugvinden in de koffiebar waar natuurlijke materialen gebruikt zijn. De meubeltjes en decoratie zijn handgemaakte stuks die veelal uit gerecycleerd materiaal zijn gemaakt. NOON kan op termijn uitgroeien tot een concept store waar je ecologische interieurspulletjes van Ides of andere startende kunstenaars kunt kopen, interieuradvies kunt verkrijgen en workshops kunt volgen.

Fun facts

Ides bracht zijn puberjaren door bij de scouts en met zijn vrienden in het stadspark en het speeltuintje bij het Weezenhuis in Tienen.

Hij drinkt zelf heel graag een cappuccino met melkschuim, maar raadt iedereen toch aan om een espresso te nemen als je de koffie echt wilt proeven. Wat je zeker eens moet proberen zijn de iced coffees, zoals de marble coffee (iced latte met amandelmelk) en de latte glacé (iced latte met een bolletje mokka ijs). 

Naast een koffiekenner en interieurvormgever, is Ides ook iemand die zeer graag kookt. De meeste desserts zijn dus van zijn hand, ook al eet hij zelf niet graag zoetigheden. Wil je zelf een babbeltje slaan bij een heerlijk dampende koffie? 

Breng Ides een bezoekje van dinsdag tot en met zaterdag in de Gilainstraat 5. 

Meer info: https://www.facebook.com/Noon-Tienen-107332477543145 Redacteur: Evy Ceusters

Fotograaf: Lotte Hendrickx