Optische vernieuwing bij Van Lindt en Amery

Hannah Amery (27) en Axel Van Lindt (26) kennen elkaar van een gezamenlijk jaar bij de scouts en delen het feit dat ze op hun 18de verjaardag niet meteen voor de optiekwereld kozen. 

TienenTroef zette hen beide – apart – voor de lens want beide opticiens maakten een nieuwe start in een bijzondere periode.  

Een generatie van opticiens

Optiek Van Lindt zag het levenslicht in 1983 in de Beauduinstraat 18 in Tienen, om in 1989 te verhuizen naar nr 24. Dat het daar nu nog steeds zou vertoeven, was op dat moment geen doelstelling. Het waren de ouders van Lieselotte (31) en Axel (26) die de zaak opstartten. Dat was geen verrassing want ook de overgrootouders aan moeders zijde van deze nieuwste generatie hadden een optiekzaak in Keerbergen. Waar Axel op zijn 18de helemaal geen interesse toonde in brillen en liever het ruigere geschut van wagens verkende en zijn studies Marketing aanvatte, had dochter Lieselotte in 2011 de smaak te pakken en stapte ze mee in de zaak. 5 jaar later was dan toch ook Axel voor de charme van de monturen en brilglazen gevallen en startte met de studies. Broer en zus namen de zaak van hun ouders over in 2018 en maken een nieuwe start sinds 22 juli in een prachtig, gerenoveerd pand. 

Optiek Amery, op de hoek van de Dr. J. Geensstraat en de Grote Markt, werd in 1959 opgericht door papi, de grootvader van Hannah (27). In 1988 namen haar ouders de zaak over. Hannah is de derde generatie die in 2019 mee in de zaak stapte en nu, onder de groep van iO. iNDEPENDENT OPTICIANS, op 18 juni 2020 opende. Hannah’s vader helpt nog in de zaak om de overgang vlot te laten verlopen.

Renovatie in een COVID-tijdperk

Het was tijd voor vernieuwing om een nieuwe frisse start te kunnen maken, vond Hannah. Daarom startte op 22 maart 2020 de verbouwing van het interieur met ruwe baksteen, warm houttinten en een open etalage. De bekende Amery-etalage die elk seizoen veranderde, is dus niet meer terug te vinden en heeft plaatsgemaakt voor meer licht en ruimte. ‘Ik wil dat de klanten naar binnen komen en de nieuwe collectie kunnen bekijken. Op die manier kunnen de mensen mij ook leren kennen’, geeft Hannah aan.  

In 2018 kocht de familie Van Lindt het nabijgelegen pand omwille van de prachtige gevel en de mogelijkheid om deze ruimte aan het oude pand te koppelen. In het nieuwe, gerenoveerde pand is de verkoopruimte gevestigd, maar in de oude zaak zal extra meetruimte, een ruimte voor hoorapparaten en lenzen en het bureau voor alle paperassen voorzien worden. Dat is een tweede project dat opgestart zal worden.

‘We hebben op Pinterest een moodboard gemaakt, en zo kwamen Lieselotte en ik op een gemeenschappelijke liefde voor staal, parket, groen, ruwe elementen, messing en terrazzo’, vertelt Axel. ‘Mijn schoonbroer runt restaurant Melchior en het is zijn interieurvormgever die het groene element in onze zaak mocht verzorgen. Hij kreeg carte blanche en ontwierp de moswand die overigens geen onderhoud vraagt. Deze zal zo’n 2 à 3 jaar groen blijven.’ Ook het straatbeeld werd opgeleukt met een groene gevel met automatische bewatering. Dat was een idee van de vader van Axel. De verlichting zijn prachtstukken van Atelier Night Light. Waarom ze op 22 juli openden? ‘We wilden openen voor mijn hoogzwangere zus zou bevallen’, lacht Axel.  

 

Wanneer het goed oogt

Hannah en Axel zetten beiden in op een jonger publiek aan de hand van de collecties die ze aanbieden. Ze willen beiden toegankelijk zijn voor iedereen in Tienen en daarbuiten. Daarom zal je bij hen in elke prijsklasse een kwalitatieve (zonne-)bril kunnen vinden. 

Axel: ‘Wij zetten in op Belgische merken, maar evengoed op exclusieve merken zoals Chanel en Victoria Beckham waarvoor mensen speciaal naar onze zaak komen. Wij hebben ook telkens maar 1 of 2 exemplaren van dezelfde bril in onze winkel zodat je met een uniek exemplaar in de buurt kunt rondlopen. We hebben ook een specialleke met het merk Theo, waarbij het je zal verbazen dat deze flashy kleuren veelal door 40-plussers gekozen worden. Verder zetten wij ook in op de twinning trend waarbij je kids dezelfde bril kunnen kopen. Onze hele familie staat in de zaak en die troef spelen we ook uit om verschillende generaties aan te spreken.’

Hannah: ‘Ik koos voor een collectie die ik zelf mooi vind, minder gericht op bekende namen. Ik merk ook op dat de monturen die ik het allermooiste vind, ook diegene zijn die het meest verkocht worden. Dick Moby is een Nederlands, ecologisch merk dat zijn monturen (gerecycleerd plastic en bioacetaat), doosjes (gerecycleerd leer) en doekjes (van gerecycleerde PET-flessen) uit biologisch afbreekbaar materiaal maakt. De dichtstbijzijnde opticien die dit merk verkoopt, is in Hasselt gelegen.’

 

Wat kiest de Tienenaar? De Tienenaar speelt meestal op veilig met een verfijnd, metalen montuur in zilver, rosé of goud. Al durven de 40-plussers dus al eens wat meer opvallend aan. 

Wat kiezen Axel en Hannah zelf? Hannah draagt meestal contactlenzen, maar als ze een bril draagt, is het een licht montuur in titanium dat je niet voelt zitten. Axel kiest voor een onopvallende bril die toch wat bijzonders heeft zoals geen vijsjes of flexibel materiaal. 

 

Door een roze bril

Axel kan zijn marketingkennis perfect toepassen om reclame te maken voor de zaak. Dat merk je ook aan de aanwezigheid op social media – Instagram en Facebook -. Hij ontwierp ook een fietstruitje met reclame van o.a. Optiek Van Lindt om sinds 3 jaar deel te nemen aan de 1.000 km van Kom op tegen kanker. Een initiatief dat zijn familie nauw aan het hart ligt.  

Van Lindt zet ook in op technologie door een spiegel die een scan maakt van jouw hoofd met de gekozen bril om tot op de millimeter de positionering te berekenen. Ze beschikken ook over oogmetingsapparatuur om zowel je sterkte overdag als ’s nachts te berekenen. 

Waar Axel dan nog van droomt? ‘Een openingsfeest want ik wil toch wat bubbels laten knallen. Daarnaast leent de zaak zich perfect voor een modeshow.’ 

Wat wil jij nog bereiken Hannah? ‘Het lijkt me fijn om wat extra aan te bieden, naast brillen, in deze open ruimte. Zo denk ik aan workshops die een link hebben met wat ik met de zaak wil uitstralen, bijvoorbeeld een whisky proeverij. Iedereen is ook altijd welkom voor een kopje koffie en een babbel. Intussen kan ik je bril een kuisbeurt geven of rechtzetten.’

 

De favorietjes in Tienen van onze opticiens

Hannah woont in Outgaarden en vind je daar dus vaak al wandelend terug. Voor een drankje is ze dan wel in Tienen te vinden in Bar Rolin. 

Axel vindt het fijn dat Tienen zoveel groen te bieden heeft, net buiten de stadsring, want hij en zijn familie wonen allemaal in het centrum vlakbij de zaak. Het is ook fijn dat je in Tienen altijd wel een praatje kan slaan. Qua culinaire ontdekkingen, is hij vaak terug te vinden bij Melchior natuurlijk, maar ook Opera Bar voor een verfijnde cocktail en Het Wiel voor een fris pintje. 

Voor een praatje met opticiens moet je dus echt wel in één van de Tiense horecazaken zijn. Of ga zeker eens langs om de juiste bril te vinden. 

 

Auteur: Evy Ceusters

Fotografe: Lotte Hendrickx

Wil je nog meer weten over deze zaken? Hieronder geven we je even een overzichtje van waar ze online zoal te vinden zijn. 😁

Website:

Social media: