L’amour voor Tiense alpaca’s

Al hummend word ik begroet door Gust en Jaak. Ze zijn wat verlegen, maar komen toch nieuwsgierig dichterbij. Ze worden terug naar hun weide begeleid na een wandelingetje door hun baasje Lynn. En ik? Ik ben overenthousiast, want eindelijk mag ik deze schattige, pluizenbollen eens van dichtbij bekijken. Alpaca my bag and go on an adventure. 

Ontmoet Jaak, Polle, Odiel en Gust

Lynn Taverniers (27) is opgegroeid bij haar grootouders tussen de dieren. Doorheen de jaren zijn er vele dieren gestorven door ouderdom en Lynn vond het niet fijn dat de weide leegstond. Zij en haar vriend zijn dol op alpaca’s. Als ze deze berglama’s langs de kant van de weg zien staan, moeten ze absoluut stoppen om ze van naderbij te bekijken. Dan zijn ze ‘happy’. Het werd zo erg dat vrienden hen taggen in berichten van alpaca’s.

 

Na een wandeling met alpaca’s in Kessel-lo zei Lynn tegen haar grootmoeder ‘ik wil alpaca’s’. Na wat aarzelen ging Lynn’s grootmoeder akkoord en stonden er 1 jaar geleden na een moeilijke zoektocht 2 alpaca’s van 1 jaar oud in de weide, Jaak en Odiel. Sinds 6 maanden hebben Polle en Gust het gezelschap vervoegd. 

Alpaca’s zijn groepsdieren en houden van zacht gras onder hun teentjes. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn het geen knuffeldieren, maar ze zijn enorm nieuwsgierig. Ze hadden dan ook bijna mijn pen en mijn dictafoon opgegeten. Want ohja, eten doen ze ook enorm graag. Worteltjes zijn als snoepjes en Lynn heeft ze zo kunnen trainen dat ze dit uit haar mond nemen. 

Jaak, Polle, Odiel en Gust zouden zo de namen van je grootvader of nonkel kunnen zijn. Lynn heeft een liefde voor oude namen en heeft die liefde dus doorgetrokken bij haar alpaca’s. 

De 4 alpaca’s komen bijna dagelijks eens van de weide af om een wandelingetje te doen aan een halster. Een vriendin heeft haar geholpen met de halstertraining, want een alpaca aan een leiband is niet zo vanzelfsprekend.

De alpacaloods

The Happy Alpacas is een naam die ontstaan is in een opwelling en een moment van weinig inspiratie. Maar ondertussen waren er op Instagram al zoveel volgers dat een naamwissel een slechte strategie zou zijn. 

De alpacaloods is de nieuwe naam die Lynn graag zou introduceren. De alpaca’s zijn gestart met wandelingen van een uurtje in de buurt van het station van Tienen. Je kan na de wandelingen genieten van een hapje en een drankje op het alpacaterras (ja, ook de diertjes kan je voederen) en natuurlijk is er ruimte voor een selfie. 

Voor de kleinsten wordt er ook een meet & greet aangeboden waarbij je ter plaatse op de weide blijft. Er zijn ook geitjes aanwezig om de kids te entertainen.

Je kan ook een aandenken aan je fluffy bezoek meenemen want van de alpacawol worden pompomsleutelhangers gemaakt en Jaak, Odiel, Gust en Polle poseren ook graag voor de verjaardagskaarten. 

Het is Lynn’s droom om het aanbod uit te breiden, maar alles moet haalbaar blijven met haar job als contextbegeleider bij vzw Sporen, een organisatie voor Bijzondere Jeugdzorg, die ze enorm graag beoefent. Ze is nog op zoek naar lokale samenwerkingen. Zo denkt ze aan yoga, ontbijt/brunch, een fotolocatie voor communies of huwelijken en als het echt even gek mag: een kampeerplaats met ontbijt.

 

Wil jij The Happy Alpacas ook eens ontmoeten?

Je kan ze volgen op Instagram of op Facebook vind je alle evenementen terug.

Auteur: Evy Ceusters

Fotografe: Yana Vandeborne