Handgemaakt uit Hakendover met Brut Gemaakt

Een nieuwe zaak? Op één straat van mijn thuis? Dat moet ik zien! Het was vol verwondering dat ik vernam dat in Wulmersum city een nieuwe zelfstandige van start ging. ‘Brut Gemaakt’, zo klonk het. Klinkt goed! Maar euh… wat doen die nu juist? Tijd om op ontdekking te gaan! Dit was direct mijn eerste interview dat fysiek verliep sinds het begin van de coronacrisis. Maar geen zorgen, alles liep volledig coronaveilig!  

We maken vandaag kennis met Hans Vandeborne, ervaren Infrabel-medewerker en handige harry van dienst. Hans is 47 jaar en is gelukkig getrouwd met zijn vrouw Nathalie. Hij is afkomstig uit Kumtich en woont nu al 14 jaar in het mooie Hakendover. Op 20 juli 2020, zijn verjaardag, nam hij de ingrijpende beslissing om in bijberoep te starten met Brut Gemaakt.

Brut Gemaakt

Maar waar draait Brut Gemaakt nu juist om? ‘Ik verzamel gebruikte voorwerpen en geef hen een tweede leven’. Wat komt er dan juist voort uit dit gerecycleerd materiaal? Vanalles! Tafels, kasten, wandplanken, shotplankjes… en voor de apéro-liefhebbers: tapasplanken. Het zijn bovendien allemaal handgemaakte, unieke stukken. ‘Ik heb bijvoorbeeld een oude lockerkast omgebouwd tot de perfecte dressoir om in een industrieel interieur of mancave te plaatsen. Ook een haspel waar vroeger elektriciteitskabels werden rond gewikkeld kan nu zijn tweede level als salontafel starten’. Hoe deze meubels er dan precies uitzien? De naam zegt het zelf: de meubels zijn brut gemaakt en hebben een industrieel karakter. ‘Het fijne werk is niet zo voor mij weggelegd (lacht)’. 

Klinkt echt als een geweldig idee! Maar hoe komt hij daar nu bij? 

‘We waren onze eigen meubels beu en waren op zoek naar iets nieuws. Plots zagen we ergens een ontwerp dat we mooi vonden. Ik heb het meteen proberen na te maken. Na dat eerste ontwerp had ik meteen de smaak te pakken, en zo werd Brut Gemaakt geboren’. Blijkbaar zet Hans al vier jaar het huis vol met meubels. ‘Soms tot grootste frustratie van mijn vrouw en dochter (lacht)’. Geen nieuwe hobby dus! Lijkt me fijn om van je hobby je (bij)beroep te kunnen maken.

Even terzijde, zijn dochter en vrouw blijken zijn trouwste fans. De vrouwelijke touch van Brut Gemaakt is duidelijk zichtbaar op zijn Instagram en website. ‘Bijzonder dankbaar voor mijn twee ondersteunende vrouwen. Ik heb bijzonder veel hulp en steun van hen’.

Vele enthousiastelingen

De reacties op Brut Gemaakt zijn al heel positief geweest, en daarover is Hans bijzonder tevreden. ‘We hebben al redelijk veel bestellingen gehad. Daarover ben ik heel blij. Ik steek er ook enorm veel werk in, dus vind ik het fijn dat mensen zo positief reageren’. Hij heeft dus zeker geen spijt dat hij de beslissing genomen heeft om met Brut Gemaakt te starten. ‘Het eerste stuk verkopen was een speciaal moment. Toch was het ook wat moeilijk omdat ik zo veel tijd in dat meubel had gestoken. Bovendien vond ik het écht een leuk stuk, maar ik ben vooral trots dat andere mensen dat duidelijk ook vonden’.

Een eigen zaak, dat brengt toch uitdagingen met zich mee? 

‘Momenteel ben ik nog niet al te veel uitdagingen tegengekomen en loopt alles goed. Ik ben op dit moment wel met enkele uitprobeersels bezig, maar ik wil nog niet verklappen welke! Als ze dan niet lukken zal niemand het geweten hebben (lacht). We doen ook maatwerk, daardoor werken we nauw samen met onze klanten en kunnen we nog uniekere stuks creëren’. Brut Gemaakt levert trouwens aan huis over heel België, als dat geen service is! Ik heb me zelfs laten vertellen dat dit in een straal van 25 kilometer rondom Tienen volledig gratis is. 

Nu we het dan toch over Tienen hebben. Wat is Hans zijn indruk over onze suikerstad eigenlijk? 

‘Tienen is de laatste jaren positief geëvolueerd. Er worden steeds meer en meer interessante evenementen georganiseerd, waardoor de stad tot leven komt. Ook het feit dat ondernemers meer gesteund worden komt de stad ten goede. Zo is onlangs Noon geopend. Echt een geweldige nieuwe zaak in het centrum van Tienen. De eigenaar heeft deze zaak ook prachtig ingericht, volledig in mijn stijl, waardoor ik er nog liever kom’.

Hoe ziet Hans de toekomst van Brut Gemaakt

‘Ik hoop oprecht dat Brut Gemaakt nog lang blijft bestaan. Op termijn hoop ik zelfs te kunnen uitbreiden. Ik zou er wel nooit mijn fulltime job van kunnen maken, maar ik kijk uit naar de toekomst met Brut Gemaakt!’

Wie interesse heeft om een écht Brut Gemaakt meubel of ander leuk interieurstuk te kopen kan terecht op de website, Facebook- of Instagrampagina, of kan een afspraak maken en langskomen. 

 

 

Tekst: Helena Kinnaert 

Foto’s: Yana Vandeborne