Zaterdag 28 juli is het Internationale Dag van de Natuurbescherming. Tijdens die dag denken we massaal na (of althans, dat is toch de bedoeling) over wat we zelf kunnen ondernemen om onze natuur in stand te houden. Want als de natuur boos is, dan is er serieuze stront aan de knikker.
Tiens zwerfvuil
Afval in openbare ruimtes veroorzaakt veel ergernis en is ontzettend duur. De opruim kost iedere Vlaamse inwoner gemiddeld 10 euro per jaar. Terwijl dit eenvoudig vermeden kan worden. Er staan strenge boetes op het dumpen van afval in openbare ruimtes.
Omdat het een thema is dat me toch wel nauw aan het hart ligt, wilde ik hier graag iets mee doen. Ik woon nabij de grens tussen Tienen en Vissenaken, waar ik zo goed als dagelijks tussen de velden vertoef, al joggend of al wandelend. Een wat mij betreft enorm mooie en rustgevende omgeving.
Tijdens mijn uitjes bots ik helaas regelmatig op ontsierend zwerfvuil en afval. Een fucking doorn in het oog en totaal respectloos. Dus zocht ik naar manieren om zelf actiever mijn steentje bij te dragen. Manieren die wij allemaal kunnen toepassen om van Tienen een nog mooiere stad te maken.
Wat kan jij doen om Tienen mooi te houden?
Helpen kan op zoveel manieren. Zelf niets op de grond gooien en anderen aanmoedigen om hetzelfde te doen, daar begint het mee. Gooi je afval meteen in de vuilnisbak of bewaar het tot je er eentje tegenkomt. Zelfs wanneer je komend weekend op Suikerrock bent ;-).
Als we tot een duurzame gedragsverandering willen komen, is het belangrijk dat we samenwerken. Gelukkig nemen heel wat Tienenaren reeds verschillende initiatieven om onze stad proper te houden. Maar wat kunnen we nog zoal doen?
1. Doe aan ‘plogging’
Intussen is het Zweedse loopconcept ‘plogging’ ook naar ons land overgewaaid. Als je het Zweeds een beetje machtig bent (ik in ieder geval niet), weet je misschien al wat het inhoudt. De naam van die activiteit is afgeleid van het Zweedse woord plocka, wat ‘verzamelen’ betekent, en jogging, wat gewoon ‘jogging’ betekent.
Concreet verzamel je tijdens je wekelijkse loopsessie (of wandelsessie, je hoeft niet perse te lopen) zwerfvuil dat je onderweg tegenkomt (al dan niet met handschoenen aan). Bukken en iets oprapen staat bovendien gelijk aan een goede squat, waarmee je je beenspieren extra stevig traint. Over een win-win gesproken!
Na je run kieper je het netjes in de vuilnisbak, waar het hoort. Zo heb je de natuur al een beetje mooier gemaakt. Je gelooft niet wat je tijdens zo’n plogsessie allemaal tegen het lijf loopt. Collega-TienenTroefster Annemie vulde zonder moeite deze zak:
Thumbs up voor ons Annemie – en een dikke middenvinger voor de vervuilers in kwestie.
2. Contacteer Dienst Leefmilieu
Voor opruimmateriaal (grijpers, handschoenen, fluovestje en vuilniszakken) kan je terecht bij de Dienst Leefmilieu van Stad Tienen. Met hen kan je de nodige afspraken maken rond het ophalen van het verzamelde zwerfvuil. De Stedelijke Technische Uitvoerende Dienst (TUD) komt na melding van de locatie volle vuilniszakken ophalen.
Dagdagelijks zetten medewerkers van de TUD zich in om het zwerfvuil en sluikstorten op het grondgebied van Tienen op te ruimen. Verder nam Stad Tienen ook deel aan de handhavingsweek van OVAM. Iets wat ze dit jaar zullen herhalen. Verder hebben ze zich ook geëngageerd voor het project “Camerabewaking aan de glasbollen”, waarvan de lancering gepland is voor september.
3. Neem deel aan de Lenteschoonmaak
De Lenteschoonmaak vindt jaarlijks plaats in maart. Bedoeling is dat Tienenaars, verenigingen, organisaties, noem maar op, samen zwerfvuil opruimen. Dit jaar hadden 232 inwoners zich ingeschreven – en zamelden ze samen bijna 2 ton zwerfvuil in. Hoedje af! Kan je je inbeelden hoeveel meer zwerfvuil we kunnen inzamelen als er nog meer mensen deelnemen?
4. Kies verpakkingsvrije producten
Verpakkingsvrije producten consumeren staat gelijk aan minder afval. Minder afval verkleint dan weer de kans op zwerfvuil – en verkleint, ja, onze afvalberg in het algemeen. Maak gebruik van herbruikbare potjes en dozen, weiger plastic zakjes in de supermarkt en breng je eigen tas mee, koop groenten, fruit en peulvruchten los en doe je inkopen bij lokale handelaars. In een verpakkingsvrije winkel, bijvoorbeeld.
In onze stad is er helaas nog geen verpakkingsvrije winkel (waar zitten hier die ondernemers? :-)), maar in Leuven bijvoorbeeld, kan je wel al terecht bij Content, een zero waste winkel die alles in bulk aankoopt en waarbij geen verpakkingen aan te pas komen. Want het is tenslotte de inhoud die telt. Vergeet dus niet je eigen dozen en zakken mee te brengen. Ben je ze toch vergeten? Gelukkig kan je in de winkel enkele herbruikbare exemplaren aankopen.
5. Registreer jezelf en/of je buurt op de website Mooimakers.be
Registreer je als individu, buurt, vereniging, school of gemeente op de website van Mooimakers en hou je favoriete pleintje, stuk stoep en/of wandelroute proper. Organiseer een opruimactie en vind helpende handen via het platform.
Verder vind je er campagne-informatie, promotiemateriaal en zelfs lespakketten. Je kan er ook leuke gepersonaliseerde posters downloaden of bestellen, zoals het voorbeeld hiernaast.
Heb je zelf nog enkele tips om zwerfvuil te minimaliseren? Laat ze ons zeker weten in de comments op Facebook!
Fan van onze artikels? Wil je dolgraag bijdragen aan het voortbestaan van onze bescheiden blog?
Steun ons en blijf wekelijks van de gekste, meest inspirerende en boeiendste verhalen uit onze mooie stad genieten!
Tekst: Britt Sterckx
Eindredactie: Larisa Reniers
Foto’s: Mooimakers, Stad Tienen & Annemie Verboomen