JaMa, c’est quoi ça?

Jama’… Je gebruikt het wel vaker wanneer je je mama iets duidelijk probeert te maken. We zijn trots dat het woord sinds 31 juli 2017 voor heel wat jongeren een tweede betekenis kreeg. ‘JaMa’ staat nu ook voor ons Instagramaccount waar we onze, voornamelijk portretfotografie, tentoonstellen. En met ‘ons’ bedoelen we Jade Van Gaal en Marte Apers.

In augustus gaan we samenwerken met TienenTroef. Elke vrijdag staat onze content bovenaan de blog. We blijven hierbij wel rond fotografie werken. Jullie kunnen enkele challenges verwachten, extra shoot materiaal en meer informatie over wat er allemaal achter de schermen gebeurt.

Vandaag stellen we ons voor!

Waarom JaMa?

We waren al een tijdje bezig met fotografie. Wanneer we met vrienden foto’s gingen nemen, kropen we liever achter de camera dan ervoor. Ook op school fungeerden we als fotografen. Uiteindelijk vonden we dat er wat meer met de foto’s moest gebeuren. Aangezien onze vrienden erg fotogeniek zijn,  was het niet moeilijk enkele vaste modellen uit te kiezen en startten we ons Instagramaccount.

Hier gingen heel wat brainstormsessies aan vooraf. De naam en het logo waren er zeker niet op één, twee, drie. Uiteindelijk besloten we voor een samentrekking van onze namen te gaan. JaMa it is! Hoewel we het eerst nog met een Engels accent uitspraken, werd door onze ‘fans’ besloten dat het simpelweg de Vlaamse JaMa zou worden.

“Wanneer we na de vakantie terug naar school gingen, waren we niet langer Jade of Marte, maar werden we ‘JaMa’.”

We kregen veel meer positieve reacties dan we ooit hadden durven dromen en al snel kregen we grotere plannen met JaMa. Wanneer we na de vakantie terug naar school gingen, waren we niet langer Jade of Marte, maar werden we ‘JaMa’. Ook telkens wanneer er onbekenden op feestjes ‘jamaeeuuh’ naar ons riepen, werden we terug overdonderd door de invloed die Instagram kan hebben.

We stellen elkaar voor …

Jade, Jade, Jade… Jade is het meest gemotiveerde meisje dat ik ken. Ze is een super harde werker, als ze iets in haar hoofd heeft, gaat ze er voor de volle 100% voor.

Ze is ook steenhard, en dat bedoel ik dan positief. Ze heeft al vele tegenslagen gehad en gaat dan zonder snik of traan verder. Dat is grappig; ik ben namelijk het tegenovergestelde, als je me echt kent, heb je me al vaak zien huilen om de kleinste dingen.

“Dansles zei ik net, maar niet alleen dansskills zijn aan haar besteed: geen enkele Eminem rap is te veel voor haar.”

Jade is vaak degene die na haar dansles ’s avonds op een drukke schooldag toch nog in de JaMa archieven duikt om een fotootje te posten. Dansles zei ik net, maar niet alleen dansskills zijn aan haar besteed: geen enkele Eminem rap is te veel voor haar. En als ze dan niet aan het shaken of zingen is, is ze op haar gitaar aan het jammen. Ze is dus niet enkel muzikaal, maar ook sportief. Al van haar vier jaar had ze een tennisracket in de hand. Als ik Jade in drie woorden moet beschrijven dan zeg ik energie, volharding en cola!

Als ik aan Marte denk, denk ik aan avontuur! Zij heeft altijd de zotste ideeën en is dan ook wel echt de leidinggevende van ons twee. Wat goed is, want ik ben iemand die instructies nodig heeft. (Momenteel is ze mij in het oog aan het houden of ik wel degelijk aan dit artikel aan het werken ben.)

Ze is een bezige bij en dat maakt Marte dan ook vaak een echte chaoot. Van uren op de piano spelen, tekenen en Chinees leren, naar voor JaMa werken en mojito drinken! Ook wil ze altijd het beste doen voor anderen. Ze zal altijd haar handen uit de mouwen steken waar nodig.

“Haar huis is letterlijk een jungle, van in de living tot in haar kamer staan er planten.”

Ook houdt Marte erg veel van de natuur, dat heeft ze ongetwijfeld van haar moeder overgenomen. Haar huis is letterlijk een jungle, van in de living tot in haar kamer staan er planten. Vorig jaar hielden we nog een JaMa-tuinfeestje bij haar thuis.

Bovenal mogen we haar dansmoves en ‘zangtalent’ niet vergeten, Marte heeft een flow die niemand kan nadoen! Haar energie is gewoon té aanstekelijk. Marte in drie woorden is chaos, creativiteit en natuur.

Teamwork

“In vele opzichten zijn we yin en yang.”

Het was niet altijd een gemakkelijk jaar voor ons en we hadden vaak met tijdgebrek te kampen. Shooten neemt erg veel tijd in en het editen nadien nog meer. Toch zijn we hier nog steeds na 1 jaar en het feit dat we vriendinnen zijn, maakt het allemaal wel iets gemakkelijker.

Vergaderingen ontstaan vaak spontaan -‘Jade, gaan we nog eens ene drinken?’-, maar ook bellen doen we vaak en zo kunnen we soms wel drie uur aan de lijn hangen om slechts één foto te posten.

Ondanks onze volledig tegengestelde karakters, vormen we een perfect team. In vele opzichten zijn we yin en yang.

 

Auteur en foto: Jade Van Gaal en Marte Apers

Klik hier voor hun Instagramaccount:

 

Hou onze blog de volgende weken dus zeker in de gaten voor meer content en creatief werk van deze twee jonge spring-in-‘t-velds!