2016 – Het jaaroverzicht van Kim Rutten

Traditiegetrouw is december de maand waarin we terugblikken op het voorbije jaar. Bij TienenTroef is dat niet anders. Tot aan het nieuwe jaar stellen wij de komende weken elke dag een van onze medewerkers aan jullie voor, aan de hand van haar/zijn antwoorden op onze TienenTroef Eindejaarsvragen. Vandaag is dat onze blogster/content publisher Kim Rutten.

Wat vind jij de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van het voorbije jaar?

Een negatieve evolutie is zeker het opkomende nationalisme dat voortvloeit uit de aanslagen, het gevoel van onrust en de globalisering. Mensen grijpen hierdoor makkelijker terug naar behoudsgezinde waarden, wat in het verleden al niet de beste oplossing is gebleken. Ik vrees dat ook ik af en toe vatbaar ben voor conservatieve denkwijzen. Mijn uitdaging voor 2017 is daarom om met een open geest naar de wereld te blijven kijken.

Een positieve trend vind ik dan weer dat het concept wonen wordt uitgedaagd, mede door het nijpende tekort aan bouwgronden en huizen en de torenhoge woonprijzen die daar het gevolg van zijn. Dat is ook de reden waarom mijn partner en ik in Tienen zijn beland. Ik kom uit een omgeving waar de ideale woonsituatie toch nog steeds een vrijstaand woonhuis is met een grote tuin, liefst in de nabije omgeving van vrienden en familie. Het kopen en verbouwen van een rijhuis als beloftevolle en permanente thuis – in een vreemde stad die nog volop in ontwikkeling is – was voor mij een totaal andere weg en een leerproces in het (her)waarderen van het eenvoudige of het andere.

Wat vond jij dé gebeurtenis van het jaar in Tienen?

De lancering van onze blog TienenTroef op donderdag 1 december ;-)? Ik ben zelf tot mijn grote schaamte nog niet op Suikerrock geweest. Wij zijn nieuwe inwijkelingen en de verbouwingen hebben ons de laatste 3 jaren volledig opgeslokt. Het eerste echte event in Tienen waar ik wél naartoe ben kunnen gaan was ParkLife en dat was meer dan geslaagd. Ook de uitwerking van het participatietraject ‘De tien werken voor meer Tienen’, waarbij burgers worden gestimuleerd om mee te werken aan een beter Tienen, verdient zeker een pluim. Ik vind het tevens fantastisch dat Tienen deze winter een eigen schaatspiste heeft!

Wie is voor jou de persoonlijkheid van het jaar?

Een moeilijke vraag. Ik zou zeggen de veelbesproken Donald Trump voor zijn absurde uitspraken (die helaas voor velen blijkbaar niet zo van de pot gerukt klinken), maar ik zou liever gaan voor een echte persoonlijkheid met een positieve invloed en dan denk ik aan Stephen Hawking. Hij vestigde dit jaar nogmaals de aandacht op de toenemende ongelijkheid en de uitdagingen voor onze samenleving die daaraan gekoppeld zijn, maar ziet desondanks onze toekomst nog positief in.

Wat was jouw beste/slechtste tv-moment van 2016?

Ik kijk best wel (te) veel tv, maar kan daar eigenlijk niet zo meteen een antwoord op geven. Niets is echt blijven hangen, buiten de beelden van de bomaanslag in Zaventem en de coup in Istanbul en dat kan je moeilijk als beste of slechtste tv-moment klasseren. Ik kreeg bij deze beelden wel het slechtste gevoel. Goede series die ik heb ontdekt in 2016 zijn ‘Poldark’ (historisch drama met het mooie Cornwall op de achtergrond) en ‘The House That £100k Built’ (over revolutionaire woonprojecten in het Verenigd Koninkrijk).

Wat vind jij het beste boek, de beste film, het beste toneelstuk/concert en het beste muziekalbum van 2016?

Ik ga enorm graag naar de bioscoop al is dat er het afgelopen jaar zeer weinig van gekomen wegens de verbouwingen. Ik hoop dat de beste film ‘Fantastic Beasts and where to find them’ zal zijn, de prequel van de Harry Potter verhalen. Het is traditie binnen onze familie om deze met iedereen samen te gaan kijken.

Ik lees veel boeken, maar niet zo vlug de boeken die onlangs zijn verschenen. Als beste boek moet ik dus de klassieker ‘The Age of Innocence’ vermelden. Ik heb het pas dit jaar gelezen en ik vond het geweldig. Wat vooral is blijven hangen, is de manier waarop het hoofdpersonage omgaat met de onvoltooide wensen in zijn leven.

Het beste concert zal dat van de band van mijn partner zijn, The Swingtimers Big Band uit Tienen ;-). Als beste muziekalbum geef ik ‘Joanne’ van Lady Gaga op, al ik ken er eigenlijk maar 1 liedje van maar dat vind ik geweldig mooi (en een beetje atypisch voor Lady Gaga): ‘A Million Reasons’.

Wat heb je het voorbije jaar geleerd?

Je kan niet alles hebben in het leven en dat is eigenlijk best ok, als je maar werkt met wat je wel hebt, dan zullen andere deuren automatisch opengaan. Alles draait uiteindelijk om de persoonlijke relaties met mensen. Mensen zijn, naast ervaringen, een kostbare verrijking.

Wat is jouw goede voornemen voor 2017?

Dat zijn er best wel enkele. Ik weet uit ervaring dat het oplijsten van goede voornemens ze nog nooit heeft doen uitkomen, maar ik geef niet vlug op ;-).

De klassieker: genieten van de kleine dingen in het leven, daarnaast effectief de tijd nemen voor mijn bezigheden en ze daardoor ook meer ervaren (onthaasten, ontkomen aan de vloek van de ‘Millennials’), vakanties dichter bij huis plannen en afkicken van de drang de hele wereld gezien te willen hebben (dit gaat mijn partner graag horen 😉 ) want Europa is ook machtig mooi, de tv minder vaak op zetten (gaat hij nog liever horen, hij is meer fan van radio), de dingen soms gewoon op hun beloop laten, aan een open geest werken, minstens 1 keer per week vegetarisch eten (deze komt elk jaar terug maar het is mij helaas nog nooit gelukt), mij blijven inzetten voor TienenTroef en deelnemen aan Het DoK van Tienen.

Wat mag er voor jou gebeuren in Tienen in 2017?

Ik ben het afgelopen jaar positief verrast door de zichtbare evolutie in Tienen. Heel wat burgers zijn trekkers geworden van de stad met allerhande initiatieven en ik hoop voor de toekomst dat dit alleen nog maar zal toenemen. Ik kijk ook uit naar de verfraaiing van de Grote Markt – wat de horeca in die omgeving een boost zal geven – en de stationsbuurt.

Hopelijk leidt de positieve ontwikkeling van Tienen ook tot het verder aantrekken van zelfstandigen met originele ideeën. Handelaars die inzien dat Tienen in enkele sectoren nog een onbeschreven blad is waarop ze hun eigen stempel nog makkelijk kunnen drukken. Wat ik verder nog zou willen zien in Tienen is meer aandacht voor veiligere en propere wegen en meer groen in de stad. En de terugkomst van de cinema!

Wie moeten we in 2017 zeker interviewen?

Ik heb de afgelopen maanden de kans gekregen om enkele interessante Tienenaars te interviewen. Ik heb de naam van Peter Van Impe reeds enkele keren horen vallen, je zou hem kunnen kennen als architect en de schrijver van het boekje ‘Tienen – Ontwerpend Onderzoekstraject’. In dit boekje licht hij de mogelijkheden en bezienswaardigheden in en rond Tienen toe. Daarnaast zou ik graag Ben Crabbé en Roel Vanderstukken willen spreken. Ben Crabbé is één van de bekendste Tienenaars, Roel Vanderstukken zou ik graag een mogelijk nieuwe rubriek van de blog (binnenkijken in Tiense huizen) willen laten inleiden. Ik kijk vooral uit naar de ongekende verhalen van de doorsnee Tienenaars.

Wie wens je wat toe voor 2017?

Ik denk dat iedereen, inclusief mezelf, wel een portie geduld, naïviteit (daar heb ik persoonlijk misschien al wel genoeg van) en positief denken kan gebruiken. ‘Peter Pan for the win’!