Voor onze volgende looproutes hebben we gekozen voor drie bescheiden routes van maximaal vijf kilometer die telkens vertrekken aan de vesten van het stadscentrum en die dan via leuke fiets- en wandelpaden de drukte achterlaten.

Route 1

We starten aan de Kabbeekvest ter hoogte van het Sociaal Huis en lopen richting Houtemstraat (1). Bij het oversteken ter hoogte van residentie Houtemhof kiezen we voor de Oude Diestsebaan. Dit verkeersvrije, verharde pad loopt zachtjes omhoog en wordt druk bezocht door wandelaars, joggers en eigenaars van honden (2).

Boven gekomen, kruispunt met de Houtemveldweg, lopen we rechtdoor, weer bergaf, tot aan de Muizenbemptstraat die we meteen rechts omhoog volgen.

De Muizenbemptstraat brengt ons, via de Schaapsmortel, weer helemaal tot aan het sportcomplex Houtemveld. (6) We zetten onze weg even verder langs de Oplintersesteenweg richting centrum en duiken dan rechts langs de doorgang van het Windmolenveld weer richting Houtemstraat.

Route 2

Voor route 2 starten we aan de Kabbeeksepoort en kiezen links omhoog voor de Vissenakenstraat. We lopen rechtdoor en slaan linksaf aan de Watertorenstraat. (1) We begeven ons nu weer op verharde, verkeersluwe wandel- en fietspaden. Terwijl we langs de indrukwekkende watertoren lopen, zetten we koers richting Aarschotsesteenweg, over de Deken Rochettelaan. (2)

Eenmaal op de steenweg aangekomen draaien we links, richting centrum. Loop voor het Rozenhof en verlaat de steenweg links langs de kasseien van de Krekeldreef. (3) We lopen nu aan de andere zijde voorbij aan de watertoren en kiezen aan het kruispunt om rechtdoor te lopen via de Pollepelstraat. (4) Deze brengt ons langs het kerkhof bij de achterzijde van de Brico. We kiezen om de Pollepelstraat helemaal uit te lopen en zo de Diestsesteenweg over te steken, opnieuw de Houtemstraat in. Via het St-Jansziekenhuis, het Sociaal Huis en een stukje Kabbeekvest, maken we de cirkel rond.

Je kan makkelijk route 1 en 2 combineren door ter hoogte van de brandweerkazerne even de Diestesteenweg over te steken en zo de velden achter het Houtemveld te koppelen aan de Watertorenwijk.

Route 3

Onze laatste route vertrekt aan de Vinckenboschvest ter hoogte van de Bostsestraat. We lopen langs de ruïne van de Paterskerk en zo rechtdoor, door het ijzeren hek de kasseien op. (1) Op het moment dat het lijkt alsof we recht de suikerfabriek gaan binnenlopen, draait het wandel- en fietspad naar rechts, naar de lokalen van de Bergrakkers. Via dit Mulkdellepad  verlaten we het centrum en lopen langs de spoorlijn en de achterzijde van het containerpark aan de Leeuwerikweg. (2) Bij het kruispunt met de Wulmersumsesteenweg steken we de Zuidelijke ring over van Grimde naar Hakendover. De Vliegplein- en Vliegveldweg leiden ons naar de velden tussen Bost en Goetsenhoven. (3)

We passeren het oude seinhuis aan de spoorwegovergang en kiezen boven aan het Bostveld om links af te draaien. (4, 5) Draai aan het kruispunt meteen weer rechts om zo langs het Fabiolapark naar beneden te lopen. Steek de Hannuitsesteenweg over en passeer even langs de charmante St.- Odolphuskerk van Bost om langs de Potstraat uit te komen bij het grote ronde punt met de Zuidelijke Ring. Bij de aanleg van dit ronde punt is er gedacht aan de joggers, want je kan hier via de voetgangerstunnel veilig aan de overzijde raken. (6) We lopen nu opnieuw richting centrum. Wij kozen voor de Klein Spanuit, Dragonderstraat en Gaarweg om het drukke verkeer te mijden. Die brengen ons aan de spoorwegbrug in de Potterijstraat. Als je deze afdaalt, eindig je opnieuw aan de prachtige ruïne van de Paterskerk.

Overzicht routes

Auteur: Alain Van Den Broecke

Foto’s: Alain Van Den Broecke