Op bezoek bij nummer 10: Steven Massart (deel 2) – de stadsartiest

In 2012 behaalde Steven Massart het Europese QEP-kwaliteitslabel in architectuurfotografie. “Toch laat ik Tienen niet los”, vertelt Steven.

In het voorjaar werd ik verkozen tot stadsartiest van Tienen. Ik stelde me kandidaat omdat ik op mijn manier Tienen in een positief daglicht wilde stellen. Iets wat ik in het verleden nog heb gedaan trouwens. ‘Cultuur in Tienen’ was een portretreeks van 16 mensen uit de culturele wereld die een sterke band hebben met de Tiense regio. Persoonlijkheden zoals acteurs Jappe Claes en Roel Vanderstukken, muzikant Olivier Adams (wereldberoemd met Praga Khan) en kunstenaar Jo Foulon werden in beeld gebracht. Daaruit volgde nog een hele reeks over de organisaties die lid zijn van de cultuurraad.

“Ik stelde me kandidaat als stadsartiest omdat ik op mijn manier Tienen in een positief daglicht wil stellen.”

Ook als stadsartiest zit ik natuurlijk niet stil. In april was er een groot project over portretten met de leerlingen van de Tiense kunstacademie. Daarnaast was er een reeks over het leven in en rond de imposante Sint-Germanuskerk, ter gelegenheid van de eerste Tiense Kweikersdag op 10 oktober. Nog in de pijplijn zitten een project met leerlingen van de VIA-school en het College en de ‘Tiense Wall of Fame’. Het idee is om minder bekende gezichten uit, of van Tienen – die tevens uitblinken in wat ze doen – in beeld te brengen. Dat lijkt mij wel een interessante insteek. De hele gemeenschap wordt opgeroepen om mij tips te geven want ik wil niet enkel putten uit mijn eigen vrienden- en kennissenkring. 

Daarom lanceer ik graag deze nieuwe oproep: Wie mag zeker niet ontbreken op de Tiense Wall of Fame? En waarom ? Muzikanten, wetenschappers, sporters, acteurs, kunstenaars, mensen uit het bedrijfsleven, … . Samen met ‘de Tienenaar’ ga ik graag op zoek naar de mensen die echt iedereen zou moeten kennen. Mensen die een krak zijn in hun vak. Mensen die heel wat betekenen of betekend hebben in hun domein. Mensen die op hun manier een stempel op deze stad drukken of hebben gedrukt. Uiteraard moeten deze mensen wel één of andere band hebben met Tienen. Hier geboren maar reeds lang uitgeweken. Inwijkelingen die deze stad een positieve uitstraling geven. Of mensen die echt heel regelmatig hier te vinden zijn. Ken jij zo’n mensen ? Heb je ook hun contactgegevens ? Laat het zeker even weten via stadsartiest@stevenmassart.be . Alle suggesties zijn welkom!

In Tienen is alles, je moet het gewoon willen zien.

In Tienen is alles, je moet het gewoon willen zien. Tienen is betaalbaar en centraal gelegen. Als je de stad even beu bent, sta je in een half uur in Luik, Hasselt, Brussel en Leuven. Even buiten de stad sta je recht in de natuur. Als fotograaf maak ik graag wandelingen – een fervente sporter ben ik niet – en Vissenaken, Oplinter, Kumtich, … lenen zich hier perfect voor. De stad is klein genoeg om je niet anoniem te voelen, maar het blijft uiteindelijk een stad en dus je kan – indien gewenst – wel in de anonimiteit opgaan.

Er zijn zowel grote initiatieven als Suikerrock waar dit jaar een wereldster als David Gilmour 2 dagen heeft gespeeld, maar ook meer intieme evenementen zoals ParkLife. De meeste mensen zullen Tienen ongetwijfeld kennen vanwege de Tiense Suiker, maar ook andere wereldspelers hebben hun thuisbasis in de stad. Denk maar aan Tokai Optecs (fabrikant van brillenglazen) en SES (internationale marktleider in suikerbietenzaden).

Ik vind het fijn om iets te drinken in Het Zwak Moment, Opera Bar, Ma Façon en het Theatercafe. Ik ben geen danser maar bezoek graag de After Work feestjes van Unizo, die geregeld plaatsvinden. Uit eten doe ik graag in De Refugie, Gambrinus of Fidalgo. Niet dat we zo vaak gaan uit eten, met onze zoon van 3 jaar is dat geen evidentie meer. Op cultureel gebied is er ook heel wat verbetering te merken in Tienen. Er is een uitgebreid theateraanbod en ik wil mijn zoontje later zeker laten kennismaken met circusschool SALTO. Ook de teken- of muziekacademie is een optie. Ik ben ervan overtuigd dat mijn zoon een mooie toekomst zal hebben in Tienen. Via hem ga ik nog wel moeten ontdekken wat de stad te bieden heeft voor jongere kinderen en adolescenten. Als inwijkeling heb ik die periode namelijk niet in Tienen doorgebracht.

Als ik zou kunnen kiezen waar best nog meer aandacht naartoe gaat, dan is het wat meer groen in de stad injecteren, alsook de grote markt verfraaien. Het lijkt mij een goed idee om wat meer terrasruimte op de markt te creëren en wat minder plaats voor auto’s te voorzien (ik weet dat over dat laatste de meningen nogal verdeeld zijn). Uiteraard is dan wel wat extra parking aan de Waaiberg noodzakelijk. Ook moeten de parkeerplaatsen aan de Kazerne  dan wat aangenamer gemaakt worden met betere verlichting en dergelijke (op een bepaald moment was voorzien dat de gehele buurt rond de Kazerne zou aangepakt worden). Over het algemeen kan ik echter toch wel zeggen dat we goed bezig zijn in Tienen.

Als je nog naar interessante personen zoekt om te interviewen, raad ik je aan om Peter Van Impe te contacteren. Met zijn initiatieven zoals ParkLife maar ook met zijn onlangs gepubliceerde boek ‘Tienen – Ontwerpend Onderzoekstraject’ probeert hij Tienen beter op de kaart te zetten.

Auteur: Kim Rutten

Foto’s: Lotte Hendrickx