Tienen-Texas, Episode 3: Palio!

Wat voorafging: Tony ‘Texas’ en Joeri ‘Gaga’ troffen elkaar onverwacht in café de Baron. Er werd geschoten. Gaga rende naar de eerste verdieping en sprong daar door het raam, gevolgd door Tony, die hard op het dak van een Fiat 500 terecht kwam. Was de achtervolging afgelopen?

Neen, allerminst!

Tony schoof van het dak en viel op het trottoir. Veel te langzaam kroop hij overeind. Hij zag Gaga wegstrompelen richting Grote Markt. Ook hij had zich blijkbaar verwond. ‘Fijn zo, dan staan we quitte’ zei Texas en hij zette de achtervolging in. Nu ja, achtervolging… Beide heerschappen struikelden, strompelden en hinkten metertje per metertje.

Toen Texas de Academiestraat verliet, moest hij over een balustrade springen, nu ja kruipen. Dan over een kunstmatig aangelegde baan van zand en klei en dan wéér over een afsluiting. Doodmoe stapte Texas de Kalkmarkt op. Niemand te zien. Behalve het standbeeld van ‘De Vliegende Madam’ natuurlijk. In de jaren na de eerste wereldoorlog besloot Tienen, samen met de Belgische staat  een monument op te richten voor de Tiense gesneuvelden en gedeporteerden. Het werd een verguld beeld van Niké, de Griekse godin van de overwinning.

Dat trof! Texas droeg sneakers van Nike! Hij zette die sneakers meteen weer aan het werk toen hij 20 meter verder, tussen restaurant Gambrinus en de kerk, een man zag. Een oude man in smoking, met grijs haar en dito baardje. De oude man zei ‘Zoals jij over het parcours van de Tiense palio kroop, dat leek in niets op James Bond in de film ‘Quantum of Solace’. Een pak minder gezwind, zou ik zelfs durven beweren’.

‘Neen’, antwoordde een beledigde Texas, ‘Maar dat was in Siena, in Italië, en Bond was toen verdorie niet op een Fiat 500 gevallen’. Texas verloor zijn geduld.

Ja, inderdaad, Texas was het bijna vergeten. Dit weekend vond de derde palio van Tienen plaats, op de Grote Markt. De palio was een paardenrennen, met goedbetaalde jockeys en ongezadelde paarden, op een aangelegde klei/zandbodem in het stadscentrum van Siena en ook wel op andere plaatsen in Toscanië (Italië). De palio was niet ongevaarlijk, maar wél spannend (Zoek eens naar ‘palio Siena’ op Youtube. Je zal versteld staan. De beleving is indrukwekkend). En Tienen had dat dus overgenomen. De verschillende wijken van de stad namen het tegen elkaar op. Het eerste jaar had Kumtich gewonnen en daarna de wijk Bost.

De start van de palio werd gegeven voor het Stadhuis, dan richting ‘Vliegende Madam’, zo naar de 90 gradenhoek met de Gilainstraat, dan naar de 90 gradenhoek aan de Dr. Geensstraat en de Leuvensestraat en vervolgens, ter hoogte van de oude galerij, terug naar het stadhuis. De wedstrijd duurde drie rondjes, maar de voorbereiding bijna een week.

Texas had pijn aan zijn hoeven, euh, voeten en rechterelleboog, maar de oude man in de smoking vertelde verder: ‘Weet je wat raar is aan James Bond? Sean Connery, de eerste Bond, speelt in de films van 1962, ’63, ’64, ’67 en ‘71. Roger Moore nam het van hem over (we spreken even niet over de vluchtige passage van George Lazenby) in 1973, ’74, ’77, ‘ 79, ’81, ’83 én ’85! Maar weet je, Connery is geboren in 1930. En Moore in 1928! Ze vervingen Connery dus door een nóg oudere acteur. De eerst Bond (Connery dus) was in 1962 32 jaar oud en de Bond van 1985 maar liefst 58 jaar oud. Dan doe je toch zo geen achtervolgingen meer. En dan kwamen Timothy Dalton en Pierce Brosnan en wie weet ik nog allemaal en die zijn dan weer veel jonger…’

Texas’ aandacht had het Bondverhaal verlaten en zijn ogen slopen langs de bomengrens van de nieuw aangelegde Grote Markt. Gaga! ‘Excuus’, mompelde Texas tegen de oude man en hij schoot met zijn Colt Defender richting Gaga. Mis. Verdorie. En kogels op. Gaga wou terug schieten, maar had hetzelfde probleem.

Gaga verliet de bomen en hinkte richting Dr. Geensstraat. Texas strompelde hem na. Aan de hoek Dr. Geensstraat en de Leuvensestraat moest het parcours van de Palio weer gekruist worden. Texas was de balustrades nu echt beu. Bij het laatste hekwerk schaafde hij ook nog eens zijn scheenbeen.

De achtervolging eindigde iets verder, om het hoekje, in de Danebroekstraat, in het pas heraangelegde parkje, aan de zeldzame Ginkgo biloba, een Japanse notenboom. Gaga kon niet meer, hing helemaal onder het bloed en jankte bittere tranen. Texas benaderde hem, riep streng ‘Je bent gearresteerd. Ik neem je mee naar het politiebureau’. Daarna sloeg hij Gaga buiten westen met een linkse, pal in het gelaat.