Vrijwilligers in beeld: Patricia van de Wereldwinkel

Mijn favoriete type teksten om te schrijven voor Tienentroef zijn interviews met Tiense vrijwilligers. Zij staan altijd paraat om voor anderen het verschil te maken. Bovendien zijn er bijzonder veel geëngageerde vrijwilligers in Tienen! Het is dan ook hoog tijd om de ‘Vrijwilligers in Beeld’-reeks terug op te pikken. De organisatie die Helena deze keer in beeld brengt, is de Tiense Wereldwinkel.

Niet iedereen weet dit, maar de Wereldwinkel wordt, net als TienenTroef, volledig draaiende gehouden door gemotiveerde vrijwilligers. Ik wilde meer te weten komen om hun werking en ik kreeg de kans om Patricia Zeelmaekers te interviewen over haar engagement bij deze Fairtrade-winkel.

patricia zeelmaekers

Inwijkeling in Tienen

Hoewel Patricia oorspronkelijk uit Hasselt komt, woont ze al 20 jaar in het landelijke Kumtich. ‘Tijdens de coronatijd zijn mijn man en ik veel beginnen wandelen. Gedurende deze pandemie hebben we ontdekt hoe mooi de omgeving hier is. Het was in het begin wat wennen in Kumtich, maar intussen besef ik op wat een aangename plek we wonen’, aldus Patricia.
In het dagelijkse leven vind je Patricia terug als medewerker van het Vrij CLB in Leuven. Zij is CLB-anker in het Heilig Hartinstituut in Heverlee. ‘Ik werk voornamelijk met leerlingen uit de tweede graad. Vragen over de onderwijsloopbaan, leerproblemen, medische vragen en vooral psycho-sociale en emotionele problemen maken de hoofdbrok van mijn werk uit’. Op deze manier probeert zij al twintig jaar jongeren te helpen.

Een zoektocht naar engagement

Het was op een oudejaarsavond dat Patricia besloot om vrijwilliger van Wereldwinkel Tienen te worden. ‘In Kumtich hebben we een vriendengroep bestaande uit vier gezinnen. We noemen onszelf De Vrienden van K. We doen regelmatig samen activiteiten, zoals Oudjaar vieren. Marnik, die al sinds het begin der tijden bij de Wereldwinkel actief is, vroeg die avond aan mijn man of hij geen interesse had om vrijwilliger te worden bij de Wereldwinkel. Ikzelf dacht er al langer over om opnieuw een sociaal engagement op te nemen en ben dan mee op de kar gesprongen’. Sinds 2017 kan je Patricia wekelijks op dinsdag terugvinden in de Wereldwinkel. Bovendien heeft ze daar ook haar interesse voor logistiek ontdekt. Zo volgt ze de voorraad op en doet ze de bestellingen van de producten bij Oxfam Nationaal en Magasin du Monde.

Een eerlijke prijs voor iedereen

In haar jeugd was Patricia actief in de scouts, waar ze zelfs nog groepsleiding geweest is. Daar ontstond haar passie voor vrijwilligerswerk. ‘Scouting is een soort vrijwilligerswerk waar je de voldoening uit haalt die je niet zo snel ergens anders in terugvindt’. Door haar drukke leven als moeder van vier kinderen en werknemer bij het Vrij CLB was er jaren weinig tijd om iets nieuws op te nemen… Tot ze bij de Wereldwinkel terechtkwam. ‘Het werk bij de winkel is natuurlijk iets compleet anders dan tijdens mijn scoutsdagen, maar toch haal ik daar een gelijkaardig gevoel van voldoening uit. Je weet dat je met iets zinvols bezig bent’, zegt Patricia enthousiast. Oxfam-Wereldwinkel streeft naar een betere wereld door eerlijke en duurzame handel te promoten. ‘Ik vind het bijzonder fijn om een steentje bij te dragen opdat bijvoorbeeld een cacaoboer uit Ghana een eerlijke prijs krijgt voor zijn bonen’.

Veel leuke herinneringen

Een van haar favoriete herinneringen bij de Wereldwinkel is de kookavond met de vrijwilligers en hun partners bij haar thuis. ‘We hebben toen, in groepjes van drie, verschillende gerechten klaargemaakt met producten van de Wereldwinkel. Ik vond dit echt een heel gezellige avond. Bovendien zijn daar veel ideeën ontstaan voor toekomstige activiteiten.’

Shoppen vanuit je zetel

Sinds vorig jaar heeft de Wereldwinkel ook een webshop waarop Fairtrade-producten besteld kunnen worden. Binnen Tienen wordt er zelfs gratis geleverd vanaf 50 euro. ‘Ik vond het heel belangrijk dat we mee in die digitale wereld stapten. Daarvoor heb ik een vorming gevolgd en engageer ik me nu ook om de bestellingen via de webshop op te volgen’, vertelt Patricia me heel enthousiast. ‘Die eerste bestelling was echt een mijlpaal. Dat is een herinnering die me altijd gaat bijblijven’.

Vrijwilligers gezocht

Een van de redenen waarom ik Wereldwinkel Tienen in beeld wou brengen is omdat ik vernomen had dat zij toch wat moeilijkheden ondervinden door een tekort aan vrijwilligers. Hierdoor dreigt het gevaar dat de Wereldwinkel niet meer zal kunnen verder bestaan in Tienen. ‘In eerste plaats zoeken we vrijwilligers die een hart hebben voor Fairtrade en hier oprecht in geloven. Op dit moment hebben we dringend nood aan iemand die het administratieve en financiële luik op zich kan nemen, zoals de voorbereidingen voor de boekhouder. Andere vrijwilligers verwelkomen we uiteraard ook met open armen. Je kan zelf kiezen hoeveel tijd je als vrijwilliger wil spenderen en wat je juist wil doen’. Wie graag vrijwilliger bij de Wereldwinkel wil worden, kan een kijkje nemen op de Facebook-pagina.

buitengevel wereldwinkel

Koop lokaal

‘De locatie van onze winkel is helaas ook niet zo ideaal’, aldus Patricia. Momenteel bevindt de Wereldwinkel zich vanboven in de Beauduinstraat. ‘Tienenaars gaan bovendien vaak naar Leuven of het Gouden Kruispunt om te winkelen, waardoor ze misschien niet snel in onze winkel terecht komen’. Daarnaast droomt Patricia ervan om de Wereldwinkel wat te kunnen opknappen. Daarvoor zijn ze wel voor een groot stuk afhankelijk van donaties. ‘We dachten een eetfestijn te doen om geld in te zamelen, maar door corona is dat helaas niet kunnen doorgaan’.

Ondanks de uitdagingen hoop ik toch dat Wereldwinkel Tienen kan blijven bestaan. Hun missie om eerlijke en duurzame handel te bevorderen is nog steeds zeer noodzakelijk in deze wereld. Ik weet uit ervaring dat onze suikerstad een ongelooflijke broeihaard aan vrijwilligers heeft, dus ik geloof in de toekomst van de Wereldwinkel! Als je meer info wilt, kan je altijd een mail sturen naar tienen@oww.be.

Auteur: Helena Kinnaert
Fotograaf: Philippe Van den Panhuyzen