Op de koffie bij Dragon Roast

Op een snikhete middag slenter ik gemaskerd naar mijn afspraak. Met het inslaan van de Kleine Bergstraat bevind ik me plots in een zuiderse sfeer en waan ik me in een Frans stadje tijdens de siësta. Een pand gedecoreerd met blauwe regen trekt mijn aandacht en kijk, dit blijkt mijn bestemming: koffiebranderij- en shop Dragon Roast.

© Steven Massart

Joëlle Hauglustaine en Jos Dierickx openden dit koffie- en theehuis op 21 september 2019, en behaalden meteen de erkenning ‘Starter van het jaar 2019’ van Unizo. Jos ontwikkelde een aantal jaar geleden een passie voor koffiebranden. Door het inrichten van de benedenverdieping en het terrasje van het pand tot koffiehuis kon Jos zijn koffieminnende medemens meteen bedwelmen met het aroma van zijn zelfgebrande koffiebonen. Joëlle, als herboriste, verdiepte zich al een tijd in kruiden en volgde ook een opleiding tot theesommelier en zo ontstond Dragon Roast.

De draak in ‘Dragon Roast’ is dé link met Tienen. Oswaldus, de Tiense stadsdraak werd ten tijde van de eerste Tiense Kweikersparade mede door hun handen tot leven gebracht en liet zijn staart achter in het logo van Dragon Roast. Het branden van de koffiebonen, de ‘Roast’ gebeurt ambachtelijk in de microbranderij in het atelier waarvoor ze recent het label ‘Handmade in Belgium’ van Unizo verkregen. En zo heeft Tienen voor het eerst sinds de jaren ’50 weer een lokale koffiebranderij. Helaas verscheen er een niets ontziend virusje dat zich niets aantrok van ambitie of passie waardoor Dragon Roast, amper 6 maanden na opening de deuren moest sluiten.

© Steven Geys

Na de shock volgde de twijfel. Verder doen? Stoppen? Maar de goesting is te groot. Een kleine reflectie tijdens de afgelopen maanden liet Joëlle en Jos besluiten in de toekomst meer in te zetten op de beleving van thee en koffie. Naast de verkoop van de ambachtelijk gebrande bonen in het winkelpunt of online willen ze in postcoronatijd workshops organiseren gerelateerd aan het koffieverhaal. Hiervoor wordt de benedenverdieping momenteel aangepast.

Joëlle vertelt enthousiast over hun producten: de bio-thee, kopjes gemaakt uit koffiegrit, koffiechocolade, koffie-advocaat, koffie-granola,… allemaal met hun eigen gebrande koffiebonen. Als complete koffie-analfabeet moet ik regelmatig uitleg vragen: ‘Euh…koffiegrit? Is dat hetzelfde als koffiegruis?’ Ja, dus. Koffiedik dus. ‘Wat is een blend?’ Verschillende soorten koffie gemengd, maar de bedoeling is eenzelfde smaak te behouden.

Jos toont me het smakenpalet dat gebruikt wordt om de smaak van koffie te benoemen bij het ‘cuppen’. ‘Cupping’ is het proeven van de koffie om een waardecijfer te geven aan de smaak. Joëlle haalt er de smaken ‘bloemig’ bij of ‘chocolade’ maar de kaart bestaat uit tientallen adjectieven. En als ik dan vraag hoe dat in elkaar zit, wordt het helemaal interessant want hier kan ik me wel iets bij voorstellen. Jos vergelijkt het hele smaakverhaal van koffie met wijn. De smaak van wijn hangt af van de druif, de streek, het weer van het wijnjaar… Zo ook met de koffieboon. De smaak van de koffieboon hangt af van de hoogte waar de plant groeit, de schaduwgraad, de locatie, de bodem. Bonen van de koffieplant die op grote hoogte groeien zijn van betere kwaliteit en bevatten bijna geen cafeïne. Wist je dat de Arabicaboon het best geschikt is voor opgietkoffie en de Robustaboon ook gebruikt wordt voor je espresso? Van mij hoef je het zeker niet aan te nemen maar als Jos het zegt, zal het wel zo zijn. En als je het binnenkort allemaal zelf wil gaan ontdekken, kan dat bij Dragon Roast.

Adres: Kleine Bergstraat 19, 3300 Tienen

Tip ! Via hun nieuwe webshop kan je hun lekkere huisgebrande koffies, theeproducten, accessoires, snoepjes, koekjes, chocolade,… en zoveel meer aankopen. Je kan dan op afspraak je bestelling afhalen en zelfs laten leveren! Postverzendingen kunnen op aanvraag ook!

In tussentijd vind je hun koffies ook al in diverse verkooppunten die je op hun website kan terug vinden.

Auteur: Christa Motton

Dit interview werd in 2020 afgenomen toen de horeca geopend was.