Tiense Powervrouw #3: Ann Van Camp

Elke maand zet Lotte Hendrickx een vrouw in de kijker. Niet zomaar een vrouw, wel een “Tiense powervrouw”. Een vrouw die andere vrouwen inspireert met haar positiviteit, kracht en levenslust. Ze kruipt één keer per maand in zo’n vrouw haar ziel door haar digitaal te portretteren en te bestoken met 10 powervragen.

De eerste lentemaand vraagt om een fleurige, goedlachse powervrouw. Ann Van Camp, alias Ann Koekepan, past volledig binnen dit plaatje. Deze maand behaalde ze ook 1.000 volgers op Instagram en Facebook. Een mijlpaal die enkel bevestigt dat ze thuishoort in dit rijtje.

illustratie ann van camp

Wat is je link met stad Tienen? Wat is je favoriete plekje in Tienen en waarom?

Tienen is mijn stad, de stad waar ik geboren ben. Ik heb een jaartje in de US gewoond als au pair en een jaartje gestudeerd in Antwerpen, maar Tienen blijft toch thuiskomen. Ik woon hier graag!
Het is heel moeilijk om één plekje te kiezen, want er zijn er zoveel mooie in Tienen. Het Vianderdomein waar ik opgroeide, heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik rolschaatste er op straat, speelde met de kinderen uit de buurt en ging wandelen aan de visvijvers. Vandaag is de Stadsakker mijn ‘rustplekje’. Daar oogst ik mijn groenten en geniet ik van hoe mooi die kunnen zijn.

Voor mij is het een evidentie dat je in het lijstje Tiense powervrouwen thuishoort. Maar voor de mensen die het toch horen donderen in Keulen: kan je even uitleggen waar je zoal mee bezig bent?

Eerst wil ik even zeggen dat ik het een eer vind om bij de Tiense powervrouwen te mogen horen.
Ik ben administratieve duizendpoot bij Avansa en mama van twee geweldige dochters, maar de meeste zullen me kennen als ‘Ann Koekepan’. Zo vind je me op onze Tiense Kweikersdag met versgebakken ‘Tiense Tattepoemen’ (dé Tiense appelflap). Onder deze naam geef ik ook kook- en bakworkshops met biologische en lokale producten.
Verder doe ik erg mijn best om van Tienen een warme stad te maken. Zo ben ik vrijwilliger bij OpgewekTienen en sta ik af en toe achter de bar van Pand10. Samen met de Café-Creatif-vrouwen komen we dan weer samen om te handwerken (ik maak steevast gehaakte hoesjes voor mijn kleerhangers).

“What’s your secret power?” Ik denk dan aan een eigenschap die je maakt tot wie je bent of die je hoog in het vaandel draagt.

Volgens mijn twee dochters kan ik als de beste flauwe moppen vertellen. Soit, ik vind het fijn mensen te laten lachen en positief in het leven te staan.
Als babbelaar vind ik het bovendien leuk om contact te leggen met mensen. Dit is ook dé ideale eigenschap en meteen ook het kenmerk voor workshops als Ann Koekepan.

Wat zijn volgens jou de voordelen aan vrouw zijn?

Het is geweldig plezant om vrouw te zijn! Je kan lekker ‘tetteren’ met andere vrouwen. Socializen zit gewoonweg in onze genen. Vrouwen zijn ook intuïtief sterk en volgens mij het sterke geslacht.
Als creatieve duizendpoot vind ik het ook fijn om kleurrijke kleding aan te kunnen doen. Een rokje, een kleedje, een broek,… wij vrouwen hebben meer keuze. Gelukkig komt daar stilaan ook verandering in voor mannen, maar dat was niet zo in mijn jonge tijd.

Zijn er ook nadelen?

Ja, hihi, ik zou zo graag tegen een boom plassen. 😉
Helaas moeten wij vrouwen in een mannenwereld toch nog extra ons best doen om ons te bewijzen. Maar toegegeven, we kunnen ook zo slecht zonder onze man(nen). De mijne is bijvoorbeeld mijn grootste fan. Hij eet alles en is het ideale proefkonijn voor al mijn probeersels.

Is er iets waar je spijt van hebt? Iets dat je, als je erop terugkijkt, nu anders zou doen?

Ik denk niet dat ik ergens spijt van heb.
Mijn leven hangt aan elkaar met toevalligheden en die hebben me gemaakt tot wie ik ben.
Zo kreeg ik jaren geleden mijn ontslag na 12 jaren dienst, maar daardoor kwam ik in mijn huidige, geweldige job terecht.
Ik ben ook iemand met passieve faalangst. Dat was niet altijd eenvoudig tijdens mijn middelbare schoolcarrière. Maar het drijft me om mezelf uit te dagen. Ik wil het zo graag goed doen, waardoor ik me blijf bijscholen en dit geeft mij vleugels. Zo werd ik bakker op mijn 50ste en twee jaar later chocolatier. Dat bracht me bij Ann Koekepan. Wat intussen al 4 jaar bestaat!

Heb je een ‘guilty pleasure’ dat je er bovenop helpt na een baaldag?

‘Masterchef Australië’ bingewatchen of tijdens het strijken naar onze Jeroen Meus kijken. Eigenlijk kan alles wat met koken en bakken te maken heeft mij een minder goede dag laten vergeten.

Welk advies zou je willen geven aan jonge meisjes die nog maar aan het begin van hun carrière staan?

De huidige situatie vraagt om extra moed.Jong zijn en je vrienden niet kunnen zien, moet verschrikkelijk zijn. Maar ik geloof er in. Het komt goed! Bij deze dus aan alle jongeren: “Volg je dromen, ga ervoor, laat je niet wijsmaken dat je het niet kan. Leef en smijt je!”
Veder word ik ook zo blij als ik jonge vrouwen zie ondernemen, als ik zie dat ze durven springen. Dat bewonder ik! Dat moedig ik dus alleen maar aan.

Wat mag niet ontbreken in je handtas? Wat is jouw secret weapon waar je echt niet zonder kan als je de deur uitgaat?

Een houten ‘spork’ (lepel-vork) en een zakmes. Deze komen altijd van pas voor een lekker stukje cake of hapje onderweg. Ik hou niet van weggooien en vind dit dan de ideale manier om mijn steentje bij te dragen aan een duurzame wereld.

Welke andere Tiense Powervrouw verdient volgens jou een shout-out en kan je ook vertellen waarom?

Goh, iemand vermelden, doet de anderen tekort. Ik ken er zoveel. Mijn mama, bijvoorbeeld. Zij staat altijd, ook nu nog op 83-jarige leeftijd, klaar om anderen te helpen. Van haar heb ik het vrijwilligersbloed in mijn aderen stromen. Of mijn zus, die er elke dag staat om te zorgen voor haar kindjes in ’t Pagadderke. Of mijn dochters die met beide benen in het leven staan en een geweldig gevoel voor humor hebben. Maar vooral alle Tiense vrouwen, vrijwilligers, die van Tienen een warme en gezellige stad maken. Jullie meisjes weten wie ik bedoel. 😊

Wie moet de volgende Tiense Powervrouw zijn? Stuur een mailtje naar redactie@tienentroef.be en dan geven wij het door aan Lotte.

 

Auteur:  LOHX Photography

Illustratie: LOHX Illustrations