Tiense Powervrouw #1: An Jordens

Elke maand zet Lotte Hendrickx een vrouw in de kijker. Niet zomaar een vrouw, wel een “Tiense powervrouw”. Een vrouw die andere vrouwen inspireert met haar positiviteit, kracht en levenslust. Ze kruipt één keer per maand in zo’n vrouw haar ziel door haar digitaal te portretteren en te bestoken met 10 powervragen. 

An Jordens mag de spits afbijten. Als host van hét “Gala van de Tiense Troeven” is de Tienentroef-redactie alvast overtuigd dat ze binnen dit plaatje past. Ik ben 100% zeker dat ze jullie met haar antwoorden hier ook van zal overtuigen.

illustratie an jordens

Wat is je link met Tienen? Wat is je favoriete plekje in Tienen en waarom?

Tienen is mijn allereerste thuis. Hier ben ik geboren en opgegroeid en kom ik nog vaak terug. Om mijn ouders te zien maar evengoed om vrienden te ontmoeten, mijn hartsvriendin te knuffelen of gewoon om nog eens een dagje rond te hangen en te shoppen. Voor mij voelt Tienen nog altijd als thuiskomen. 

In de velden van Bost heb ik uren doorgebracht en ga ik nog altijd graag wandelen. Kop leegmaken en gewoon ademen. En het kleine verbindingsstraatje tussen de Veemarkt en de Nieuwstraat aan de Sint-Germanuskerk, met uiteraard het Vrijthof. Doet me iedere keer geloven dat ik in een pittoresk Italiaans dorpje ronddwaal. En ik denk trouwens dat ik daar de allereerste keer gekust heb met mijn grote jeugdliefde, achter de Sint Germanus kerk. Vroom als ik was.

Voor mij is het een evidentie dat je in het lijstje Tiense powervrouwen thuis hoort. Maar voor de mensen die het toch horen donderen in Keulen: kan je even uitleggen waar je zoal mee bezig bent?

Ik heb ondertussen mijn eigen bedrijf Air Jordens. Ik ben mediatrainer en mediaconsultant. Ik train mensen in de media, voornamelijk bij VRT. Schermgezichten, journalisten, ankers, reporters, presentators, maar evenzeer proffen, CEO’s of zelfs af en toe mensen die absoluut nog nooit voor een camera hebben gestaan.

Iedere keer ga ik samen met hen op zoek naar hoe ze zo authentiek mogelijk voor een camera, op een podium of voor een aula vol studenten kunnen spreken. Hoe kunnen ze zo dicht mogelijk bij zichzelf staan en van daaruit met “power” praten?  Daar hoort een stuk coaching bij, maar ook een groot stuk training, technieken en vakmanschap. Hoe schrijf je een goede tekst, hoe bouw je die organisch op, hoe leg je daar accenten in en hoe breng je dan dat spel van performance tot leven… Iedere keer weer een avontuur op maat. Een bijzonder fijn en persoonlijk avontuur.  Mensen geven zich namelijk erg bloot om er dan samen verder in te duiken. Een zeer dankbare job waar ik uren over kan vertellen.

Daarnaast geef ik ook regelmatig advies over mensen, situaties, processen in de media. En brainstormsessies allerhande horen daar uiteraard ook bij. Ik kan vandaag oprecht zeggen dat ik bijzonder blij ben met mijn job. De mensen waarmee ik mag samenwerken, de lessen die ik zelf iedere dag mag leren en het gevoel dat ik mijn expertise die ik de laatste 20 jaar heb opgebouwd, kan teruggeven. Love it!

What’s your secret power?  Ik denk dan aan een eigenschap die je maakt tot wie je bent of die je hoog in het vaandel draagt. 

Vertrouwen. Vertrouwen in het leven, in mijn vrienden, mijn familie, mijn meisje en mezelf. Dat komt niet vanzelf. Dat is iets dat met de jaren groeit door ernaar te kijken, in te duiken en van te leren. En dankbaarheid. Elke dag opnieuw sta ik bewust en oprecht stil met de waardevolle, mooie dingen in mijn leven. 

Wat zijn volgens jou de voordelen aan vrouw zijn?

Oneindig. Ik heb met het ouder worden, het vrouw zijn ontdekt en ten volle leren omarmen. En eerlijk? Ik ervaar het elke dag nog als een privilege om vrouw te mogen zijn. 

Vrouwen zijn zachte, wijze, sterke, complexe wezens die samen de wereld dragen, voeden, kunnen veranderen. 

Zijn er ook nadelen?

Helaas staan we nog te vaak in de schaduw. Het is een feit dat we vandaag nog altijd in een mannenwereld leven. Maar vergis je niet. Het zijn de vrouwen die stilaan onderhuids aan het sturen en bewegen zijn. Heb vertrouwen. Summer is coming.

Ook de veelheid en de complexiteit van het vrouw zijn in balans krijgen is best wel een pittige uitdaging.  Maar de momenten waarin ik er toch in slaag die balans te vinden, zijn mind blowing.

“Wees gretig, enthousiast en bovenal jezelf!”

An jordens

Is er iets waar je spijt van hebt? Iets dat je, als je erop terugkijkt, nu anders zou doen?

Ik ben een zeer melancholische persoon en kan me best wel verliezen in het terugkijken naar dingen waarvan ik ze liever anders had gezien. Ik heb ook geleerd dat ik die dingen mag lossen. Dat ik gehandeld en gesproken heb met de inzichten en gevoelens die ik toen had, als de persoon die ik toen was. Ik had het niet anders gekund. En dat is oké. Vandaag heb ik nieuwe inzichten en kan ik op een andere manier handelen, spreken, leven en beslissingen nemen. En zo kijk ik ook graag naar het verleden. Om eruit te kunnen leren maar het evenzeer bijzonder warm te koesteren voor wat het was en wat het mij vandaag gebracht heeft.   

Heb je een “guilty pleasure” dat je er bovenop helpt na een baaldag? 

CHOCOLAAAAAAAAAA!!!! Ik blijf een meisje van de suikerstad en daar hoort helaas ook suiker bij. Dus dat is en blijft mijn grote valkuil, zeg maar verslaving. Teveel chocola. 

Welk advies zou je willen geven aan jonge meisjes die nog maar aan het begin van hun carrière staan?

Wees gretig, enthousiast en bovenal jezelf! Verontschuldig je nooit voor wie je bent of waarvoor je staat. En laat anderen je niets anders wijsmaken. Wees kritisch voor jezelf maar ook lief en mild en geloof in jezelf! En… gun jezelf tijd. Tijd om te genieten, maar ook tijd om te groeien. Wees niet té ongeduldig. Sommige dingen komen nu eenmaal wanneer ze moeten komen. Dus relax, heb vertrouwen, work hard and enjoy the ride! 

Wat mag niet ontbreken in je handtas? Wat is jouw “secret weapon” waar je echt niet zonder kan als je de deur uitgaat?

Mijn flacon van Chanel Coco Mademoiselle eau de parfum. Ik zweer er al 20 jaar bij en geen enkele andere geur heeft mij ooit doen twijfelen. That’s my real secret weapon. ☺

Welke andere Tiense Powervrouw verdient volgens jou een “shout-out” en kan je ook vertellen waarom?

Mijn mama, Irma Van Weert. Allereerst omdat ze mij heeft grootgebracht. Dat moet een pittig avontuur geweest zijn. Maar ook voor de mama en vrouw die ze altijd voor mij geweest en nog altijd is. Ze is mijn mama, maar ook mijn beste vriendin. Zij heeft mij geleerd om onvoorwaardelijk lief te hebben, mensen niet te snel te beoordelen en het leven met de nodige humor te bekijken. 

Maar ook heel veel andere vrouwen die ik in mijn leven ken en gekend heb. Elk vanuit hun eigenheid, hun eigen kracht, of je nu politicus bent of leerkracht, huismoeder of poetsvrouw.

Bij deze een ode aan alle vrouwen van Tienen. Dat ze allen mogen beseffen wat een enorme power er schuilt in elk van ons, dat ze die power bij elkaar mogen gaan tanken om daarna met ons allen uit te dragen. Praise the women of Tienen, hallelujah!

Wie moet de volgende Tiense Powervrouw zijn? Stuur een mailtje naar redactie@tienentroef.be en dan geven wij het door aan Lotte.

Auteur:  LOHX Photography

Illustratie: LOHX Illustrations