Het is een stormachtige zondagmiddag wanneer ik de bandleden van Second Opinion ontmoet in het Theatercafé, meteen ook een van hun favoriete Tiense plekken. Terwijl de storm buiten verder raast, het is Francis die komt binnenwaaien dit keer, bestellen Rigo Claes, Lucas Feys en Daan Bauwens nog snel een drankje, klaar om me alles te vertellen over hun band en het debuutalbum dat ze de volgende dag op de wereld zullen loslaten.
‘We zijn in 2014 met onze band begonnen, nadat onze vorige bands niet meer apart verder konden’, begint Rigo terwijl hij een slok van het pintje voor zijn neus neemt. Zo was Second Opinion geboren, want iedereen heeft recht op een tweede mening, maar ook een tweede kans. ‘Dit was onze tweede kans om deel uit te maken van een band waarmee we de muziek konden maken die we zelf graag horen, namelijk punk-rock.’
Die punkmuziek zit er van kleins af aan al in bij de bandleden. Het komt dan ook niet als een verrassing dat bands als Blink-182, Sum41 en Rise Against de afspeellijsten van de jongens haalden. ‘Waar we eerst meer pop-punk speelden, evolueerden we naar gelang we zelf ook ouder werden naar de punk-rock die we nu spelen. Die evolutie kwam heel natuurlijk en terwijl we zelf matuurder werden, werd onze muziek dat ook.’
Van een dikke vis, naar een andere dag
In 2016 kwam na twee jaar muziek maken een eerste EP genaamd Fat Fish uit, deze telde vijf nummers. Voor ons debuutalbum namen we net wat meer tijd. ‘We hebben het tussendoor dan ook druk gehad met het afronden van onze studies en in het werkleven stappen.’ Al het schrijven van de muziek gebeurde dan ook na de uren. ‘Daar mogen we ons wel gelukkig prijzen dat we voor Cyran Records kozen om onze muziek uit te geven. Raf is zelf enorm gepassioneerd met muziek bezig en maakt er dan ook geen probleem van om in de studio te duiken op momenten wanneer andere platenlabels dat niet zouden doen.’ Raf is momenteel zelfs drummer ad-interim voor de band, want ze zijn nog op zoek naar een nieuwe drummer. ‘Bij deze doen we hier dus ook een oproep!’ (lacht)
‘Onze EP was een pak speelser dan het debuutalbum Another Day.’, begint Lucas. ‘Sinds Fat Fish groeiden we allemaal wat meer op en maakten we heel wat nieuwe dingen mee.’ Ze gingen studeren en merkten bijvoorbeeld dat het studentenleventje ook niet altijd perfect is. ‘Het kan soms erg eenzaam zijn,’ , merkt Rigo op, ‘tijdens je studententijd ga je echt op zoek naar jezelf en bots je vaak op onzekerheden en angsten.’ Dat thema halen ze ook aan in hun nummer Alone, want die eenzaamheid zit overal verborgen, ook bij de typische studenten die altijd positief in het studentenleven lijken te staan.
Ook het favoriete nummer van Lucas, Lost in Society, speelt in op die onzekerheid: ‘Het nummer gaat erover dat je je na het afronden van je studies plots kan afvragen of dit het dan is. De twijfel die kan opkomen in die periode: heb ik wel het juiste gestudeerd, moet ik dit dan heel mijn leven doen …’
‘Ik kan me ook erg vinden in beide songs, maar als ik een favoriete track moet kiezen is het toch Five Days.’ , vult Daan al snel aan. ‘Op muzikaal vlak was het Lucas die dit lied vooral vorm gaf, maar de tekst kwam van mij. Het lied werd geïnspireerd door mijn werk in een jeugdinstelling. Jongeren die er voor het eerst aankwamen werden eerst vijf dagen in afzondering geplaatst, een tijd waarin veel nagedacht kan worden, iets wat we allemaal zo nu en dan wel eens kunnen gebruiken.’ De band haalde veel inspiratie uit hun eigen ervaringen en stak duidelijk hun hart en ziel in de songs.
Meer livemuziek in Tienen
Onze vrije tijd spenderen we grotendeels in het cultuurcentrum De Kruisboog. ‘We kunnen hier al jaren gebruik maken van een repetitielokaal, super handig.’ Maar ook Vonkk, het nieuwe platform voor lokaal talent om in de kijker gezet te worden, draagt met optredens in het cultuurcentrum bij aan het aanbod aan livemuziek in Tienen. ‘Dankzij Vonkk vonden wij ook een plek om ons debuut voor te kunnen stellen aan het Tiense publiek.’ Toch geloven we er zeker in dat er nog veel meer potentieel is om meer livemuziek in onze stad te brengen.
De muziek van Second Opinion heeft een energieke vibe. ‘Tijdens onze optredens proberen we steeds die energie naar boven te halen in onze performance. Als onze fans hier dan helemaal mee in opgaan, hebben we ons doel bereikt.’ Toch kriebelt het bij de mannen alweer om aan een vervolg te beginnen. ‘Samen de studio induiken is altijd plezant.’ , geeft Daan nog mee, ‘Voor onze nieuwe muziek blijven we steeds streven naar beter, we blijven zelf ook groeien, dus het zou raar zijn moest onze muziek dat niet doen.’
Je kan de band volgen op Facebook of Instagram. Hun muziek kan je beluisteren op Spotify of YouTube. Lokale optredens staan er even niet meer op de planning, maar wie Second Opinion aan het werk wil zien als voorprogramma voor de band FOD kan op 20 maart afzakken naar Duffel.
Tekst en foto’s: Yana Vandeborne