Single op Valentijn: Exit comfortzone and loving it!

Valentijn. Voor sommigen een dag om hun partner in de bloemetjes te zetten, voor anderen een dag zoals elke andere. Voor singles ligt dit anders. Sommige singles laten het allemaal aan zich voorbijgaan, andere singles kiezen voor qualitytime met hun vrienden en nog andere singles maken er gewoon het beste van en stappen uit hun comfortzone. Toen ik hoorde dat restaurant Bart De Bondt op Valentijnsdag een tafel voor singles organiseerde, reserveerde ik meteen mijn plaatsje. Want wat is er leuker dan Valentijn doorbrengen met een aantal partners in crime?

Interview_BartDebondt_LOHXphotography (4 van 4)

Wanneer ik om half acht het restaurant binnenstap, word ik ontvangen door de immer enthousiaste Natacha. Er zijn wel een aantal annulaties, maar het griepvirus maakt op dat moment ook talloze slachtoffers. Natacha begeleidt me naar de grote ronde tafel bij de schoorsteen en biedt me een glaasje cava rosé aan. De zaak straalt warmte en gezelligheid uit. De hapjes die op mijn bord liggen, smeken om opgegeten te worden. Weerstand is zinloos. Ik neem een hap… en ik weet dat de rest van het menu een streling voor mijn smaakpapillen gaat worden.

Even later komt Natacha melden dat ook de laatste andere single heeft geannuleerd. Ze vraagt of ik de avond wil volmaken. In mijn gedachten zie ik een groot neonlicht flikkeren met de woorden ‘Exit comfortzone!!’. Maar aangezien ik bij de eerste hap al verkocht was, blijf ik gezellig aan de grote ronde tafel zitten, vastbesloten om me te laten verrassen door de rest van het menu.

In mijn gedachten zie ik een groot neonlicht flikkeren met de woorden ‘Exit comfortzone!!’.

Ik ben omringd door koppeltjes, af en toe komt een nieuwsgierige blik mijn richting uit, maar toch voel ik me op mijn gemak. Een beetje als een koningin op haar troon. Al snel wordt het voorgerecht opgediend: gemarineerde zalm, vodka, tartaar van groene appel, guacamole en mosterdsalade. Een succesvolle combinatie waar duidelijk over nagedacht is. Om een menu samen te stellen, stellen Bart en Natacha zich in de plaats van de klant. “Intussen zijn we al twaalf jaar bezig, je weet intussen wel wat de mensen lekker vinden. Zo staat Valentijn synoniem met kreeft. En dus gaan we aan de slag met kreeft. Zo werken we eigenlijk voor alle menu’s”, vertelt Natacha.

Het tweede gerecht, ravioli gevuld met kreeft, saffraan, blokjes tomaat en bieslook, wordt gebracht door de jonge ober, die er meteen bij vertelt dat dit zijn favoriete gerecht is. En ik moet hem gelijk geven! Intussen ben ik wat langzamer gaan drinken, want de gastvrouw is me zodanig in de watten aan het leggen dat mijn glas wijn niet leeg raakt, hoe hard ik ook probeer. De traag gegaarde filet van eendenborst met appelsien, zoete wortel, jus met Fleur d’oranger en gebakken krieltjes als hoofdgerecht is een geslaagde topper. Een discreet binnenpretje speelt op, misschien heeft de heerlijke wijn er iets mee te maken. Maar het gerecht is zo lekker dat ik al snel weer verval in puur genieten.

Valentijn zonder chocolade is in mijn ogen geen Valentijn, dus als het dessert wordt opgediend, moet ik al mijn zelfbeheersing in de strijd gooien om niet spontaan in een vreugdedansje uit te barsten. Chocolade, rode vruchten en macarons de Paris. Dat laatste is een ontdekking, want geloof het of niet, dit is mijn allereerste macaron. En het is meteen een coup de foudre.

Nog een koffie na het eten om even van al dat lekkers te bekomen, maar dat is buiten de verwennerijtjes gerekend die bij de koffie horen. Elke lekkernij in tweevoud en dat maakt me nog vrolijker, want ik moet dit niet delen. Leuk, toch? Bij het afscheid krijg ik nog een knuffel van zowel Natacha als Bart, die even uit de keuken komt om te vragen of alles naar wens was. En als extra verrassing een mooi kettinkje als aandenken.

Een heuse stap uit de comfortzone, maar een ervaring om nooit te vergeten.

Auteur: Jessie Persoons

Fotografe: Lotte Hendrickx