Sweet Beats in de Suikerstad.

Yana Vandeborne

Jong, oud en alles ertussenin plus een heel team aan TienenTroef enthousiastelingen. Hét recept voor een geslaagde avond op het Sweet City Festival op de Tiense Grote Markt. Opwarmen doen we op de beats van dj-duo MACHA en een fris drankje terwijl het volk binnensijpelt. Zodra Dave Lambert achter de draaitafel verschijnt is het feestje helemaal in full swing en worden er her en der gewaagde en minder gewaagde danspassen bovengehaald. Selfietje hier, pintje daar, nog wat foute moves en een laatste dj-wissel. Afsluiter van de avond: dj Jan Vervloet met nog enkele stevige feestplaten waarop de markt uit de bol kan gaan. Voor de echte feestbeesten was er nog een afterparty tot in de vroege uurtjes in de Patria.

Foto’s: Yana Vandeborne

Evy Ceusters

Wat doe je, aan de start van de zomer, op een vrijdagavond in Tienen? Gaan dansen natuurlijk op het Sweet City Festival. Een open air festival waar lokale dj’s – overigens niet de minste – hun beste set bovenhalen.

First time, but not the last. Met dank aan Juwelier Timmermans kon ik dit Tiense festival uittesten en ik heb er dubbel en dik van genoten samen met de TienenTroef vrienden. Een goed wijntje als starter om vervolgens over te schakelen op cola, want ik ben – helaas – met de wagen. Goede beats, grappige danspasjes (van anderen) en een warme zomeravond. Kortom: geslaagd! Op naar het volgende feestje, TienenTroef collega’s!

Foto’s: Britt Sterckx

Kim Rutten

Wat mijn TienenTroef vrienden hierboven reeds beschreven was de gezellige vrijdagavond. Ik heb me echter – samen met TienenTroef partner in crime Britt –  als een echte diehard gedragen en was dus ook donderdagavond paraat. Ik had al mijn honger die donderdag opgespaard (een hele prestatie want ik eet proef doorgaans de hele dag door) en wou de aanwezige foodtrucks eens goed uittesten. Donderdag was het namelijk o.a. de ‘Afterwork Foodtruck Edition’.

Het was best moeilijk kiezen tussen de verschillende kraampjes (waaronder Peperosso en Mesjeu Croc, een uitgebreide hamburgerstand en een ijsjes- en wafelkraam) maar ik ben uiteindelijk voor Thaise loempia’s als starter gegaan. Het was de bedoeling daarna nog wat ‘gangen’ aan andere standjes te verorberen, maar dat is er helaas niet meer van gekomen. Ik had namelijk de rosé aan de bar ontmoet. Een aangenaam rendez-vous in een mooie setting (verlichte kerk en fontein zorgden voor een bevallig plaatje), dat helaas wel resulteerde in een zweverig hoofd in plaats van een gevulde buik. Tipsiness alom dus en hier en daar een gênante uitspraak.

Vrijdag zou ik het beter doen. Met een gevulde buik deze keer (een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen) trok ik opnieuw naar de Grote Markt. Het weer zat mee en het openlucht dancefestival was een succes, afgaande op de uitgelaten medemensen rond mij. Voor het geval de hemelsluizen zouden openbreken, vroeg ik de TienenTroef collega’s zich niet te ver van de (enige) tent op het festival te verwijderen (er was ook nog wel een viptent maar daar konden wij niet schuilen moest het nodig zijn). Ik heb de rosé laten staan voor bier, wat in mijn geval gênante uitspraken tot een minimum beperkte (de flaters die toch gemaakt werden kon ik helaas niet op de drank steken), maar wel steeds zorgde voor een sprint naar de toiletten.

Die toiletten waren eigenlijk betalend, ik heb toen een Sandra Bullock moment meegemaakt zoals in de film ‘Two Weeks Notice’ (Bullock gooit centjes in de – helaas gevulde – koffiebeker van een man waarvan zij dacht dat het een bedelaar was). De man in wiens schoot ik mijn centjes gooide was blijkbaar ook niet de ‘wc-man’. Er was helemaal geen wc-man (of vrouw) meer aanwezig om de centjes aan te nemen. Ik durfde de centjes wel niet terugnemen. Dit geheel terzijde. Ik kijk in ieder geval al wel uit naar de volgende TienenTroef feestjes, fun verzekerd!

Foto’s: Kim Rutten

Jan Schevenels

Tienen, dode stad. In Tienen, daar is toch nooit iets te doen. Tienen, daar kom ik niet … Allemaal clichés die ik van zoveel mensen moet horen die niet in Tienen wonen en onze stad afschilderen als een grijze industriestad zonder leven. Sinds enkele jaren merk ik dat onze grijze muis deze kritische mensen de mond aan het snoeren is. Ook met het Sweet City Festival proberen enkele Tiense horeca-uitbaters om jongeren in eigen stad te laten feesten met dj’s uit eigen regio, aangevuld met enkele kleppers uit de Belgische dj-scene.

Zelf beleefde ik SCF twee dagen in de vipzone, tussen andere feestende Tiense ondernemers die samen van Tienen een stad willen maken waar het gezellig vertoeven is. Mensen met goesting, ideeën en vooral positivisme om aan iedereen te laten zien dat Tienen wel degelijk leeft.

Op donderdag startten we met een heuse ‘foodtruck afterwork edition’ die blijkbaar door ondernemend Tienen goed gesmaakt werd, want de viptent zat vol en tussen de geurende pasta’s, rokende burgers en krakende croques werd er stevig bijgepraat over ‘de business’ in Tienen en ja, ook handelaars buiten Tienen hebben de weg naar SCF gevonden. De dj’s zorgden ervoor dat ook de vips het formele gedoe al snel inruilden voor coole moves op de beste retroplaatjes. Helaas, de klok gaf al snel 1u ‘s nachts aan, waarop de meute zich in rotvaart naar de lokale danstempel Patria begaf en daar het begrip ‘afterwork’ een nieuwe dimensie gaf.

Op vrijdag was het duidelijk dat iedereen voor een lange werkdag had gekozen. Vóór 22u zagen we dan ook een lege viptent met weinig animo. Druppelsgewijs kwamen de blije gezichten dan toch naar binnen gedanst en wanneer dj Macha de beste tunes tevoorschijn toverde, stond de eerder op de avond nog statische viptent dan toch te shaken en te brullen. Lokale held Jan Vervloet zorgde er met een geweldige retrohouse dj-set voor dat sommige veertigers zich plots weer in het midden van de dansvloer van feestpaleizen van toen zoals de Glazuur, Lusthof of Patronaat waanden.

Kon het nog gekker? Jawel, want toen Dave Lambert de plaatjes draaide, was de tent niet meer te houden en zagen we dat ondernemend Tienen in staat is om een stevig feestje te bouwen. Helaas, aan alle liedjes komt een einde, euh … . een vervolg want alweer om 1u werd het feestje in no time verdergezet met een geweldige afterparty in de Patria met de beste deephouse tunes van Midnight Criminals. De verdere details gaan we de lezer besparen.

Is Sweet City Festival een aanwinst voor Tienen? Dat is meer dan bewezen. Jong en oud vermaakten zich op dit gezellige stadsfestival en na drie edities is dit evenement definitief vertrokken om een jaarlijkse trekpleister te worden voor mensen van in en buiten Tienen.

TienseTopper!

Foto’s: Benno Vandevelde